Zöld jelzést kapott Brüsszelben a gyermekbarát internet új stratégiája

2022. 05. 16., 09:17

„A gyermekbarát internet új stratégiájával a gyerekeknek olyan kompetenciákat és eszközöket biztosítunk, amelyek segítségével biztonságosan és magabiztosan tudnak eligazodni a digitális világban.”

Az Európai Bizottság elfogadta a gyermekbarát internet új európai stratégiáját, amelynek célja jobbá tenni az életkornak megfelelő digitális szolgáltatásokat, valamint biztosítani minden gyermek védelmét, önrendelkezését és jogainak tiszteletben tartását az online térben is.

Az elmúlt tíz évben a digitális technológiák és azok gyermekek általi felhasználásának módja drámaian megváltozott. A legtöbb gyermek naponta használja okostelefonját, és csaknem kétszer annyi időt tölt el rajta, mint tíz évvel ezelőtt. Emellett sokkal fiatalabb korban kezdik el használni őket (lásd: EU Kids online 2020). A korszerű eszközök lehetőségeket és előnyöket kínálnak a gyermekek számára, legyen szó a másokkal való interakcióról, az online tanulásról vagy a szórakozásról. Ezek az előnyök azonban olyan kockázatokat is rejtenek magukban, mint például a félretájékoztatásnak, az internetes megfélemlítésnek (lásd a Közös Kutatóközpont tanulmányát) vagy a káros és jogellenes online tartalmaknak való kitettség veszélye, amelyektől a gyermekeket védeni kell.

A gyermekbarát internet új európai stratégiájának célja, hogy hozzáférhető, az életkornak megfelelő és informatív online tartalmakat és szolgáltatásokat biztosítson, amelyek a gyermekek mindenek felett álló érdekét szolgálják.

A stratégia alapelvei és pillérei 

A gyermekbarát internetre vonatkozó új európai stratégia felvázolja a gyermekek és a fiatalok digitális évtizedének jövőképét, amely három fő pilléren alapul:

1. Biztonságos digitális élmények, hogy meg lehessen védeni a gyermekeket a káros és jogellenes online tartalmaktól, magatartástól és kockázatoktól, valamint hogy az életkoruknak megfelelő digitális környezet révén javítani lehessen jóllétüket.

Annak érdekében, hogy a digitális világ biztonságos hellyé váljon a gyermekek és a fiatalok számára, a Bizottság 2024-ig elő fogja mozdítani az életkornak megfelelő tervezés uniós kódexének kidolgozását, és európai szabvány iránti kérelmet terjeszt elő az életkor online ellenőrzésére vonatkozóan. Azt is meg fogja vizsgálni, hogy miként lehet felhasználni a tervezett európai digitális személyiadat-tárcát az életkor ellenőrzésére, támogatni fogja a jogellenes és káros tartalmak gyors bejelentését, és 2023-ig egyetlen egységesített hívószámot („116 111”) biztosít az internetes megfélemlítéssel kapcsolatos segítségnyújtás céljára

2. Digitális önrendelkezés, hogy a gyermekek fel tudják vértezni magukat a tájékozott döntéshozatalhoz, valamint az online környezetben való biztonságos és felelős véleménynyilvánításhoz szükséges készségekkel és kompetenciákkal.

A gyermekek digitális környezetben való önrendelkezésének előmozdítása érdekében a Bizottság médiatudatossági kampányokat szervez a gyermekek, a tanárok és a szülők számára a stratégia gerincét képező biztonságosabb internetközpontok hálózatán keresztül. A betterinternetforkids.eu portálon oktatói modulok is hozzáférhetők lesznek a tanárok számára. A tagállamokban nemzeti és helyi szinten aktív biztonságosabb internetközpontok megerősítik a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekeknek történő segítségnyújtást, és segítik a készségek esetében fennálló digitális szakadék felszámolását.

3. Aktív részvétel, ami azt jelenti, hogy tiszteletben kell tartani a gyermekeket, és ennek részeként lehetőséget kell biztosítani a számukra, hogy véleményt nyilváníthassanak a digitális környezetben, továbbá több, gyermekközpontú tevékenységet kell szervezni az innovatív és kreatív, biztonságos digitális élmények előmozdítása érdekében.

A Bizottság például támogatni fogja, hogy tapasztaltabb gyermekek mutassák be fiatalabb társaiknak az online lehetőségeket és kockázatokat, valamint kétévente megszervezi a stratégia gyermekközpontú értékelését.

„Minden gyermeket meg kell védeni”

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök elmondta: „Minden Európában élő gyermek megérdemli, hogy biztonságos és az érvényesülést elősegítő digitális környezetben boldoguljon. Az új stratégiával elő kívánjuk segíteni a gyermekek – különösen a kiszolgáltatott helyzetben lévők – digitális eszközökhöz és készségekhez való hozzáférését, felvesszük a harcot az internetes megfélemlítés ellen, és meg fogunk védeni minden gyermeket a káros és jogellenes online tartalmaktól. Ez összhangban van alapvető értékeinkkel és digitális elveinkkel”.

Dubravka Šuica, a demokráciáért és a demográfiáért felelős alelnök hozzátette: „A gyermekbarát internet új stratégiája biztosítani fogja, hogy a gyermekek kivétel nélkül – földrajzi, gazdasági, illetve személyes körülményeiktől függetlenül – ugyanazokat a jogokat élvezhessék online és offline egyaránt. Minden gyermeket meg kell védeni, biztosítani kell számukra az érvényesülés lehetőségét, és tiszteletben kell tartani őket az online térben. A mai stratégiával szigorú biztonsági előírásokat is meghatározunk, és világszerte előmozdítjuk a gyermekek szerepvállalását és a digitális évtizedben való aktív részvételét.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos ezt nyilatkozta: „Európa digitális évtizede nagy lehetőségeket kínál a gyermekek számára, de a technológia egyben kockázatot is jelenthet. A gyermekbarát internet új stratégiájával a gyerekeknek olyan kompetenciákat és eszközöket biztosítunk, amelyek segítségével biztonságosan és magabiztosan tudnak eligazodni a digitális világban. Felkérjük az ipari szereplőket, hogy az uniós szabályokat tiszteletben tartva vegyenek részt egy biztonságos, az életkornak megfelelő digitális környezet megteremtésében a gyermekek számára.”

A gyermekbarát internet új európai stratégiája az Európai Bizottság átfogó uniós gyermekjogi stratégiájának digitális ágát képezi, amelyben a gyermekek és a fiatalok online védelmére és önrendelkezésére vonatkozó digitális elv fejeződik ki.

A javaslatot a gyermekek szexuális zaklatással szembeni védelmét célzó új uniós jogszabályra irányuló javaslattal együtt.

Emellett a stratégia a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra vonatkozó, mérföldkőnek számító politikai megállapodást követi, amely új biztosítékokat tartalmaz a kiskorúak védelmére, és megtiltja az online platformok számára, hogy profilalkotáson alapuló célzott hirdetéseket jelenítsenek meg kiskorúak számára.

Ezeket a kérdéseket az Európa jövőjéről szóló konferencián is kiemelték, ahol az értékekkel és jogokkal foglalkozó európai polgári vitacsoport a kiskorúak online védelmének megerősítésére szólított fel. Ezt a konferencia plenáris ülése is támogatta, és szerepel a konferencia zárójelentésében foglalt javaslatban, amely az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság elnökei elé lett terjesztve. (Európai Bizottság)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 14:09:14
A generációk közötti különbségek kifejezetten izgalmasak és tanulságosak lehetnek. Mit lehet tudni a generációk különbözőségeiről, és milyen kihívásokkal járhat egy új generációs csapatépítés szervezése? Erre válaszolnak az [eureka] Consulting & Games szakértői.
2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS