Zöld jelzést kapott Brüsszelben a gyermekbarát internet új stratégiája

2022. 05. 16., 09:17

„A gyermekbarát internet új stratégiájával a gyerekeknek olyan kompetenciákat és eszközöket biztosítunk, amelyek segítségével biztonságosan és magabiztosan tudnak eligazodni a digitális világban.”

Az Európai Bizottság elfogadta a gyermekbarát internet új európai stratégiáját, amelynek célja jobbá tenni az életkornak megfelelő digitális szolgáltatásokat, valamint biztosítani minden gyermek védelmét, önrendelkezését és jogainak tiszteletben tartását az online térben is.

Az elmúlt tíz évben a digitális technológiák és azok gyermekek általi felhasználásának módja drámaian megváltozott. A legtöbb gyermek naponta használja okostelefonját, és csaknem kétszer annyi időt tölt el rajta, mint tíz évvel ezelőtt. Emellett sokkal fiatalabb korban kezdik el használni őket (lásd: EU Kids online 2020). A korszerű eszközök lehetőségeket és előnyöket kínálnak a gyermekek számára, legyen szó a másokkal való interakcióról, az online tanulásról vagy a szórakozásról. Ezek az előnyök azonban olyan kockázatokat is rejtenek magukban, mint például a félretájékoztatásnak, az internetes megfélemlítésnek (lásd a Közös Kutatóközpont tanulmányát) vagy a káros és jogellenes online tartalmaknak való kitettség veszélye, amelyektől a gyermekeket védeni kell.

A gyermekbarát internet új európai stratégiájának célja, hogy hozzáférhető, az életkornak megfelelő és informatív online tartalmakat és szolgáltatásokat biztosítson, amelyek a gyermekek mindenek felett álló érdekét szolgálják.

A stratégia alapelvei és pillérei 

A gyermekbarát internetre vonatkozó új európai stratégia felvázolja a gyermekek és a fiatalok digitális évtizedének jövőképét, amely három fő pilléren alapul:

1. Biztonságos digitális élmények, hogy meg lehessen védeni a gyermekeket a káros és jogellenes online tartalmaktól, magatartástól és kockázatoktól, valamint hogy az életkoruknak megfelelő digitális környezet révén javítani lehessen jóllétüket.

Annak érdekében, hogy a digitális világ biztonságos hellyé váljon a gyermekek és a fiatalok számára, a Bizottság 2024-ig elő fogja mozdítani az életkornak megfelelő tervezés uniós kódexének kidolgozását, és európai szabvány iránti kérelmet terjeszt elő az életkor online ellenőrzésére vonatkozóan. Azt is meg fogja vizsgálni, hogy miként lehet felhasználni a tervezett európai digitális személyiadat-tárcát az életkor ellenőrzésére, támogatni fogja a jogellenes és káros tartalmak gyors bejelentését, és 2023-ig egyetlen egységesített hívószámot („116 111”) biztosít az internetes megfélemlítéssel kapcsolatos segítségnyújtás céljára

2. Digitális önrendelkezés, hogy a gyermekek fel tudják vértezni magukat a tájékozott döntéshozatalhoz, valamint az online környezetben való biztonságos és felelős véleménynyilvánításhoz szükséges készségekkel és kompetenciákkal.

A gyermekek digitális környezetben való önrendelkezésének előmozdítása érdekében a Bizottság médiatudatossági kampányokat szervez a gyermekek, a tanárok és a szülők számára a stratégia gerincét képező biztonságosabb internetközpontok hálózatán keresztül. A betterinternetforkids.eu portálon oktatói modulok is hozzáférhetők lesznek a tanárok számára. A tagállamokban nemzeti és helyi szinten aktív biztonságosabb internetközpontok megerősítik a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekeknek történő segítségnyújtást, és segítik a készségek esetében fennálló digitális szakadék felszámolását.

3. Aktív részvétel, ami azt jelenti, hogy tiszteletben kell tartani a gyermekeket, és ennek részeként lehetőséget kell biztosítani a számukra, hogy véleményt nyilváníthassanak a digitális környezetben, továbbá több, gyermekközpontú tevékenységet kell szervezni az innovatív és kreatív, biztonságos digitális élmények előmozdítása érdekében.

A Bizottság például támogatni fogja, hogy tapasztaltabb gyermekek mutassák be fiatalabb társaiknak az online lehetőségeket és kockázatokat, valamint kétévente megszervezi a stratégia gyermekközpontú értékelését.

„Minden gyermeket meg kell védeni”

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök elmondta: „Minden Európában élő gyermek megérdemli, hogy biztonságos és az érvényesülést elősegítő digitális környezetben boldoguljon. Az új stratégiával elő kívánjuk segíteni a gyermekek – különösen a kiszolgáltatott helyzetben lévők – digitális eszközökhöz és készségekhez való hozzáférését, felvesszük a harcot az internetes megfélemlítés ellen, és meg fogunk védeni minden gyermeket a káros és jogellenes online tartalmaktól. Ez összhangban van alapvető értékeinkkel és digitális elveinkkel”.

Dubravka Šuica, a demokráciáért és a demográfiáért felelős alelnök hozzátette: „A gyermekbarát internet új stratégiája biztosítani fogja, hogy a gyermekek kivétel nélkül – földrajzi, gazdasági, illetve személyes körülményeiktől függetlenül – ugyanazokat a jogokat élvezhessék online és offline egyaránt. Minden gyermeket meg kell védeni, biztosítani kell számukra az érvényesülés lehetőségét, és tiszteletben kell tartani őket az online térben. A mai stratégiával szigorú biztonsági előírásokat is meghatározunk, és világszerte előmozdítjuk a gyermekek szerepvállalását és a digitális évtizedben való aktív részvételét.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos ezt nyilatkozta: „Európa digitális évtizede nagy lehetőségeket kínál a gyermekek számára, de a technológia egyben kockázatot is jelenthet. A gyermekbarát internet új stratégiájával a gyerekeknek olyan kompetenciákat és eszközöket biztosítunk, amelyek segítségével biztonságosan és magabiztosan tudnak eligazodni a digitális világban. Felkérjük az ipari szereplőket, hogy az uniós szabályokat tiszteletben tartva vegyenek részt egy biztonságos, az életkornak megfelelő digitális környezet megteremtésében a gyermekek számára.”

A gyermekbarát internet új európai stratégiája az Európai Bizottság átfogó uniós gyermekjogi stratégiájának digitális ágát képezi, amelyben a gyermekek és a fiatalok online védelmére és önrendelkezésére vonatkozó digitális elv fejeződik ki.

A javaslatot a gyermekek szexuális zaklatással szembeni védelmét célzó új uniós jogszabályra irányuló javaslattal együtt.

Emellett a stratégia a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra vonatkozó, mérföldkőnek számító politikai megállapodást követi, amely új biztosítékokat tartalmaz a kiskorúak védelmére, és megtiltja az online platformok számára, hogy profilalkotáson alapuló célzott hirdetéseket jelenítsenek meg kiskorúak számára.

Ezeket a kérdéseket az Európa jövőjéről szóló konferencián is kiemelték, ahol az értékekkel és jogokkal foglalkozó európai polgári vitacsoport a kiskorúak online védelmének megerősítésére szólított fel. Ezt a konferencia plenáris ülése is támogatta, és szerepel a konferencia zárójelentésében foglalt javaslatban, amely az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság elnökei elé lett terjesztve. (Európai Bizottság)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-27 11:27:00
Az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft.-vel szemben és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli pénzügyi közvetítői tevékenység folytatását számára. A társaság huzamosabb időn át, több ezer lakossági ügyféllel szerződve végzett jegybanki engedély nélkül pénzügyi alkuszi és jelzáloghitel közvetítői tevékenységet.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS