Zöld jelzést kapott Brüsszelben a gyermekbarát internet új stratégiája

2022. 05. 16., 09:17

„A gyermekbarát internet új stratégiájával a gyerekeknek olyan kompetenciákat és eszközöket biztosítunk, amelyek segítségével biztonságosan és magabiztosan tudnak eligazodni a digitális világban.”

Az Európai Bizottság elfogadta a gyermekbarát internet új európai stratégiáját, amelynek célja jobbá tenni az életkornak megfelelő digitális szolgáltatásokat, valamint biztosítani minden gyermek védelmét, önrendelkezését és jogainak tiszteletben tartását az online térben is.

Az elmúlt tíz évben a digitális technológiák és azok gyermekek általi felhasználásának módja drámaian megváltozott. A legtöbb gyermek naponta használja okostelefonját, és csaknem kétszer annyi időt tölt el rajta, mint tíz évvel ezelőtt. Emellett sokkal fiatalabb korban kezdik el használni őket (lásd: EU Kids online 2020). A korszerű eszközök lehetőségeket és előnyöket kínálnak a gyermekek számára, legyen szó a másokkal való interakcióról, az online tanulásról vagy a szórakozásról. Ezek az előnyök azonban olyan kockázatokat is rejtenek magukban, mint például a félretájékoztatásnak, az internetes megfélemlítésnek (lásd a Közös Kutatóközpont tanulmányát) vagy a káros és jogellenes online tartalmaknak való kitettség veszélye, amelyektől a gyermekeket védeni kell.

A gyermekbarát internet új európai stratégiájának célja, hogy hozzáférhető, az életkornak megfelelő és informatív online tartalmakat és szolgáltatásokat biztosítson, amelyek a gyermekek mindenek felett álló érdekét szolgálják.

A stratégia alapelvei és pillérei 

A gyermekbarát internetre vonatkozó új európai stratégia felvázolja a gyermekek és a fiatalok digitális évtizedének jövőképét, amely három fő pilléren alapul:

1. Biztonságos digitális élmények, hogy meg lehessen védeni a gyermekeket a káros és jogellenes online tartalmaktól, magatartástól és kockázatoktól, valamint hogy az életkoruknak megfelelő digitális környezet révén javítani lehessen jóllétüket.

Annak érdekében, hogy a digitális világ biztonságos hellyé váljon a gyermekek és a fiatalok számára, a Bizottság 2024-ig elő fogja mozdítani az életkornak megfelelő tervezés uniós kódexének kidolgozását, és európai szabvány iránti kérelmet terjeszt elő az életkor online ellenőrzésére vonatkozóan. Azt is meg fogja vizsgálni, hogy miként lehet felhasználni a tervezett európai digitális személyiadat-tárcát az életkor ellenőrzésére, támogatni fogja a jogellenes és káros tartalmak gyors bejelentését, és 2023-ig egyetlen egységesített hívószámot („116 111”) biztosít az internetes megfélemlítéssel kapcsolatos segítségnyújtás céljára

2. Digitális önrendelkezés, hogy a gyermekek fel tudják vértezni magukat a tájékozott döntéshozatalhoz, valamint az online környezetben való biztonságos és felelős véleménynyilvánításhoz szükséges készségekkel és kompetenciákkal.

A gyermekek digitális környezetben való önrendelkezésének előmozdítása érdekében a Bizottság médiatudatossági kampányokat szervez a gyermekek, a tanárok és a szülők számára a stratégia gerincét képező biztonságosabb internetközpontok hálózatán keresztül. A betterinternetforkids.eu portálon oktatói modulok is hozzáférhetők lesznek a tanárok számára. A tagállamokban nemzeti és helyi szinten aktív biztonságosabb internetközpontok megerősítik a kiszolgáltatott helyzetben lévő gyermekeknek történő segítségnyújtást, és segítik a készségek esetében fennálló digitális szakadék felszámolását.

3. Aktív részvétel, ami azt jelenti, hogy tiszteletben kell tartani a gyermekeket, és ennek részeként lehetőséget kell biztosítani a számukra, hogy véleményt nyilváníthassanak a digitális környezetben, továbbá több, gyermekközpontú tevékenységet kell szervezni az innovatív és kreatív, biztonságos digitális élmények előmozdítása érdekében.

A Bizottság például támogatni fogja, hogy tapasztaltabb gyermekek mutassák be fiatalabb társaiknak az online lehetőségeket és kockázatokat, valamint kétévente megszervezi a stratégia gyermekközpontú értékelését.

„Minden gyermeket meg kell védeni”

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök elmondta: „Minden Európában élő gyermek megérdemli, hogy biztonságos és az érvényesülést elősegítő digitális környezetben boldoguljon. Az új stratégiával elő kívánjuk segíteni a gyermekek – különösen a kiszolgáltatott helyzetben lévők – digitális eszközökhöz és készségekhez való hozzáférését, felvesszük a harcot az internetes megfélemlítés ellen, és meg fogunk védeni minden gyermeket a káros és jogellenes online tartalmaktól. Ez összhangban van alapvető értékeinkkel és digitális elveinkkel”.

Dubravka Šuica, a demokráciáért és a demográfiáért felelős alelnök hozzátette: „A gyermekbarát internet új stratégiája biztosítani fogja, hogy a gyermekek kivétel nélkül – földrajzi, gazdasági, illetve személyes körülményeiktől függetlenül – ugyanazokat a jogokat élvezhessék online és offline egyaránt. Minden gyermeket meg kell védeni, biztosítani kell számukra az érvényesülés lehetőségét, és tiszteletben kell tartani őket az online térben. A mai stratégiával szigorú biztonsági előírásokat is meghatározunk, és világszerte előmozdítjuk a gyermekek szerepvállalását és a digitális évtizedben való aktív részvételét.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos ezt nyilatkozta: „Európa digitális évtizede nagy lehetőségeket kínál a gyermekek számára, de a technológia egyben kockázatot is jelenthet. A gyermekbarát internet új stratégiájával a gyerekeknek olyan kompetenciákat és eszközöket biztosítunk, amelyek segítségével biztonságosan és magabiztosan tudnak eligazodni a digitális világban. Felkérjük az ipari szereplőket, hogy az uniós szabályokat tiszteletben tartva vegyenek részt egy biztonságos, az életkornak megfelelő digitális környezet megteremtésében a gyermekek számára.”

A gyermekbarát internet új európai stratégiája az Európai Bizottság átfogó uniós gyermekjogi stratégiájának digitális ágát képezi, amelyben a gyermekek és a fiatalok online védelmére és önrendelkezésére vonatkozó digitális elv fejeződik ki.

A javaslatot a gyermekek szexuális zaklatással szembeni védelmét célzó új uniós jogszabályra irányuló javaslattal együtt.

Emellett a stratégia a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályra vonatkozó, mérföldkőnek számító politikai megállapodást követi, amely új biztosítékokat tartalmaz a kiskorúak védelmére, és megtiltja az online platformok számára, hogy profilalkotáson alapuló célzott hirdetéseket jelenítsenek meg kiskorúak számára.

Ezeket a kérdéseket az Európa jövőjéről szóló konferencián is kiemelték, ahol az értékekkel és jogokkal foglalkozó európai polgári vitacsoport a kiskorúak online védelmének megerősítésére szólított fel. Ezt a konferencia plenáris ülése is támogatta, és szerepel a konferencia zárójelentésében foglalt javaslatban, amely az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság elnökei elé lett terjesztve. (Európai Bizottság)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 03. 26., 23:45
epizód: 2023 / 3   |   hossz: 19:51
Mi kerül akár több tízmillió forintba egy nagy teljesítményű hangsugárzón és miben különbözik a hagyományos értelemben vett hangfalaktól? Hogyan lehetséges, hogy nem vastagabb egy faliképnél, mégis úgy szólaltat meg analóg és digitális zenét, mint semmi más? A világhír felé haladó márka sztoriját Kiss Imre, a Popori Acoustics értékesítési és marketingvezetője mutatja be.
Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

A fehér proseccóhoz hasonlóan a rozék is csak akkor nevezhetők proseccónak, ha a régió kilenc jól meghatározott tartományában termesztett szőlőből készülnek, illetve legalább 60 napig kell érlelődniük.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Miután a nemzetközi és a magyar sajtóban is megjelentek olyan hírek, amelyek szerint a magyar kormány már tárgyal a Roszatom esetleges „kiváltásáról”, az orosz cég újra megerősítette: továbbra is készen áll a Paks II projekt megvalósítására.