Zöld jelzést kapott az európai zöldkötvénystandard

2023. 10. 25., 13:21

Az Európai Unió Tanácsa által elfogadott rendelet egységes követelményeket állapít meg azon kötvények kibocsátóira vonatkozóan, amelyek környezeti szempontból fenntartható kötvényeik esetében az „európai zöldkötvény” megnevezést kívánják használni.

A környezeti szempontból fenntartható kötvények az egyik fő eszközét jelentik a zöld technológiákhoz, az energia- és erőforrás-hatékonysághoz, valamint a fenntartható közlekedési infrastruktúrához és kutatási infrastruktúrához kapcsolódó beruházások finanszírozásának. Az európai zöldkötvények a fenntartható tevékenységekre vonatkozó uniós taxonómiához fognak igazodni, és világszerte elérhetők lesznek a befektetők számára. A rendelet újabb lépést jelent a fenntartható növekedés és a klímasemleges, erőforrás-hatékony gazdaságra való áttérés finanszírozására vonatkozó uniós stratégia végrehajtása terén. Az új standard elő fogja mozdítani a következetességet és az összehasonlíthatóságot a zöldkötvénypiacon, ami a zöldkötvények kibocsátóinak és az azokat megvásárló befektetőknek egyaránt a javára válik – olvasható a Tanács közleményében.

A rendelet fő pontjai

– A kibocsátók igazolni tudják majd, hogy az uniós taxonómiához igazodó, szabályszerű zöld projekteket finanszíroznak. A zöldrefestés kockázatait csökkentő keretnek köszönhetően erősödni fog a befektetőknek a zöld beruházásokba vetett bizalma, ami végső soron ösztönözni fogja a környezeti szempontból fenntartható projektekbe történő tőkeáramlást.
– A rendelet létrehoz egy nyilvántartásba vételi rendszert és egy felügyeleti keretet az európai zöldkötvények külső felülvizsgálói számára.
– Annak érdekében, hogy a zöldkötvények piacán általánosan meg lehessen akadályozni a zöldrefestést, a rendelet néhány önkéntes közzétételi követelményt is tartalmaz, amelyet az EU-ban kibocsátott egyéb, környezeti szempontból fenntartható kötvények és fenntarthatósághoz kapcsolódó kötvények esetében lehet alkalmazni.
– Az európai zöldkötvényekből származó valamennyi bevételt olyan gazdasági tevékenységekbe kell befektetni, amelyek összhangban vannak a fenntartható tevékenységekre vonatkozó uniós taxonómiával, feltéve, hogy az már kiterjed a szóban forgó ágazatokra.
– Azon ágazatok esetében, amelyekre az uniós taxonómia még nem terjed ki, valamint egyes jól körülhatárolt tevékenységek esetében 15 százalékos rugalmassági keret lesz alkalmazandó. Ezzel várhatóan biztosítani lehet majd azt, hogy az európai zöldkötvénystandard már az indulásától kezdve alkalmazható legyen.

Zöldkötvény-mérföldkövek

Az Európai Bizottság 2021. július 6-án terjesztette elő az európai zöldkötvények létrehozásáról szóló rendeletre irányuló javaslatát. Az európai zöldkötvényekről szóló javaslat azt hivatott szabályozni, hogy a környezeti szempontból fenntartható célokat követő kötvények esetében milyen feltételekkel lehet használni az „európai zöldkötvény” megnevezést. A Tanács 2022. április 13-án határozta meg a javaslatra vonatkozó álláspontját. A háromoldalú tárgyalások 2022. július 12-én kezdődtek meg, és a 2023. február 28-án létrejött ideiglenes megállapodással értek véget. Az Európai Parlament a 2023. október 5-i álláspontjában elfogadta a megállapodás tartalmát.

A Tanács 2023. október 23-án elfogadta a rendeletet. A rendelet aláírásra és kihirdetésre kerül az EU Hivatalos Lapjában, majd a kihirdetést követő 20. napon hatályba lép. Alkalmazását a hatálybalépését követő 12 hónap elteltével kell megkezdeni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS