Vízumliberalizáció: értékelt az Európai Bizottság

2018. 12. 21., 11:35

Az Európai Bizottság szerint Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia, valamint Grúzia, Moldova és Ukrajna továbbra is megfelelnek a vízumliberalizációs követelményeknek, de számos országban – bizonyos esetekben azonnali – fellépésre van szükség bizonyos konkrét területeken annak biztosítása érdekében, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Montenegró, Szerbia és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság polgárai 2009 decembere óta vízum nélkül utazhatnak az EU-ba. Albánia és Bosznia-Hercegovina polgárai ezt 2010 vége óta tehetik. Moldova állampolgárai 2014 áprilisától, Grúzia állampolgárai 2017 márciusától, Ukrajna állampolgárai pedig 2017 júniusától utazhatnak vízummentesen – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: A nyugat-balkáni és kelet-európai partnereinkkel megvalósított vízummentes utazás jelentős eredmény, amely mindkét fél számára előnyös. A vízummentes utazás azonban felelősséggel és kötelezettségekkel is jár. Örömmel látom, hogy az összes érintett ország továbbra is teljesíti a követelményeket, de gyors és fokozott erőfeszítések megtételére kérem őket az irreguláris migráció gyors visszaszorítása, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem érdekében.”

A vízummentes utazás fontos előnyökkel jár Európa és a partnerei számára, erősíti a társadalmi, a kulturális és a gazdasági kapcsolatokat. Felelősséget is jelent, hiszen gondoskodni kell róla, hogy a vízumliberalizációs párbeszédek során elért eredmények megmaradjanak, a migrációt és a biztonsági környezetet pedig jól kezeljék. A csütörtöki jelentés a bizottság 2017. decemberi ajánlásait követi nyomon, és számba veszi az érintett országok által az elmúlt évben foganatosított intézkedéseket.

További erőfeszítésekre van szükség az irreguláris migráció visszaszorítása érdekében

Mind a 8 ország erőfeszítéseket tett az irreguláris migráció kezelésére, a fenntartható eredmények javításához és biztosításához azonban a bizottság szerint újabb erőfeszítésekre van szükség:

  • az Ukrajnából, Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából az EU-ba irányuló irreguláris migráció mértéke továbbra is magas, valamint a moldovai és grúziai állampolgárok által az EU-ban benyújtott, megalapozatlan menedékjog iránti kérelmek számának növekedése aggodalomra ad okot;
  • Albánia hatásos intézkedéseket tett az irreguláris migráció kezelése érdekében, melyek eredményeképpen 32%-kal csökkent a menedékjog iránti kérelmek száma 2018 első felében. Ezt a munkát kell most folytatni és hatékonyabbá tenni;
  • még több munkára van szükség az EU vízumpolitikájával való teljes összehangoláshoz. Szerbia megszüntette Irán vízummentes státuszát, de továbbra is aggodalomra ad okot más országok állampolgárainak vízummentes bejutása Szerbiába;
  • visszafogadással és a visszaküldéssel kapcsolatos együttműködés zökkenőmentes minden érintett országgal. Ugyanakkor lenne még lehetőség javítani a helyzeten, különösen a harmadik országbeli állampolgárok visszafogadása tekintetében, nevezetesen Szerbiában.

Az Európai Határ- és Parti Őrség szorosabb együttműködése a nyugat-balkáni partnerekkel segít majd az irreguláris migráció kezelésében. Aláírták az első jogállásról szóló megállapodást AlbániávalSzerbia és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság parafálta a jogállásról szóló megállapodását; Montenegró és Bosznia-Hercegovina tekintetében pedig a végéhez közeledik az eljárás.

Határozottabb fellépésre van szükség a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem terén

A szervezett bűnözés elleni küzdelem érdekében tett intézkedések ellenére további megerősített erőfeszítésekre van szükség mind a 8 ország részéről. Moldovának és Ukrajnának haladéktalanul intézkedéseket kell tennie a korrupció visszaszorítására:

  • mind a 8 ország bűnszervezetei a bűncselekmények széles skáláján tevékenykednek az EU-ban, ideértve a tiltott áruk csempészetét, a tulajdon elleni bűncselekményeket, a pénzmosást, az emberkereskedelmet, a kábítószer-kereskedelmet, a migránscsempészést és a kiberbűnözést;
  • Moldova tett ugyan néhány intézkedést a pénzmosás ellen a 2017. decemberi első jelentésben azonosítottak alapján, de Moldovának a lehető legsürgősebben lépéseket kell tennie a korrupció elleni küzdelem terén;
  • Ukrajna részéről több erőfeszítésre van szükség a korrupció elleni küzdelemben a korábbi reformok teljes végrehajtásának és fenntarthatóságának biztosítása, valamint a még végrehajtásra váró 2017. decemberi ajánlások kezelése érdekében.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.
2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS