Vízumliberalizáció: értékelt az Európai Bizottság

2018. 12. 21., 11:35

Az Európai Bizottság szerint Albánia, Bosznia-Hercegovina, Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság, Montenegró és Szerbia, valamint Grúzia, Moldova és Ukrajna továbbra is megfelelnek a vízumliberalizációs követelményeknek, de számos országban – bizonyos esetekben azonnali – fellépésre van szükség bizonyos konkrét területeken annak biztosítása érdekében, hogy ez a jövőben is így maradjon.

Montenegró, Szerbia és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság polgárai 2009 decembere óta vízum nélkül utazhatnak az EU-ba. Albánia és Bosznia-Hercegovina polgárai ezt 2010 vége óta tehetik. Moldova állampolgárai 2014 áprilisától, Grúzia állampolgárai 2017 márciusától, Ukrajna állampolgárai pedig 2017 júniusától utazhatnak vízummentesen – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs ügyekért, az uniós belügyekért és az uniós polgárságért felelős biztos a következőket nyilatkozta: A nyugat-balkáni és kelet-európai partnereinkkel megvalósított vízummentes utazás jelentős eredmény, amely mindkét fél számára előnyös. A vízummentes utazás azonban felelősséggel és kötelezettségekkel is jár. Örömmel látom, hogy az összes érintett ország továbbra is teljesíti a követelményeket, de gyors és fokozott erőfeszítések megtételére kérem őket az irreguláris migráció gyors visszaszorítása, valamint a korrupció és a szervezett bűnözés elleni küzdelem érdekében.”

A vízummentes utazás fontos előnyökkel jár Európa és a partnerei számára, erősíti a társadalmi, a kulturális és a gazdasági kapcsolatokat. Felelősséget is jelent, hiszen gondoskodni kell róla, hogy a vízumliberalizációs párbeszédek során elért eredmények megmaradjanak, a migrációt és a biztonsági környezetet pedig jól kezeljék. A csütörtöki jelentés a bizottság 2017. decemberi ajánlásait követi nyomon, és számba veszi az érintett országok által az elmúlt évben foganatosított intézkedéseket.

További erőfeszítésekre van szükség az irreguláris migráció visszaszorítása érdekében

Mind a 8 ország erőfeszítéseket tett az irreguláris migráció kezelésére, a fenntartható eredmények javításához és biztosításához azonban a bizottság szerint újabb erőfeszítésekre van szükség:

  • az Ukrajnából, Szerbiából és Bosznia-Hercegovinából az EU-ba irányuló irreguláris migráció mértéke továbbra is magas, valamint a moldovai és grúziai állampolgárok által az EU-ban benyújtott, megalapozatlan menedékjog iránti kérelmek számának növekedése aggodalomra ad okot;
  • Albánia hatásos intézkedéseket tett az irreguláris migráció kezelése érdekében, melyek eredményeképpen 32%-kal csökkent a menedékjog iránti kérelmek száma 2018 első felében. Ezt a munkát kell most folytatni és hatékonyabbá tenni;
  • még több munkára van szükség az EU vízumpolitikájával való teljes összehangoláshoz. Szerbia megszüntette Irán vízummentes státuszát, de továbbra is aggodalomra ad okot más országok állampolgárainak vízummentes bejutása Szerbiába;
  • visszafogadással és a visszaküldéssel kapcsolatos együttműködés zökkenőmentes minden érintett országgal. Ugyanakkor lenne még lehetőség javítani a helyzeten, különösen a harmadik országbeli állampolgárok visszafogadása tekintetében, nevezetesen Szerbiában.

Az Európai Határ- és Parti Őrség szorosabb együttműködése a nyugat-balkáni partnerekkel segít majd az irreguláris migráció kezelésében. Aláírták az első jogállásról szóló megállapodást AlbániávalSzerbia és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság parafálta a jogállásról szóló megállapodását; Montenegró és Bosznia-Hercegovina tekintetében pedig a végéhez közeledik az eljárás.

Határozottabb fellépésre van szükség a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelem terén

A szervezett bűnözés elleni küzdelem érdekében tett intézkedések ellenére további megerősített erőfeszítésekre van szükség mind a 8 ország részéről. Moldovának és Ukrajnának haladéktalanul intézkedéseket kell tennie a korrupció visszaszorítására:

  • mind a 8 ország bűnszervezetei a bűncselekmények széles skáláján tevékenykednek az EU-ban, ideértve a tiltott áruk csempészetét, a tulajdon elleni bűncselekményeket, a pénzmosást, az emberkereskedelmet, a kábítószer-kereskedelmet, a migránscsempészést és a kiberbűnözést;
  • Moldova tett ugyan néhány intézkedést a pénzmosás ellen a 2017. decemberi első jelentésben azonosítottak alapján, de Moldovának a lehető legsürgősebben lépéseket kell tennie a korrupció elleni küzdelem terén;
  • Ukrajna részéről több erőfeszítésre van szükség a korrupció elleni küzdelemben a korábbi reformok teljes végrehajtásának és fenntarthatóságának biztosítása, valamint a még végrehajtásra váró 2017. decemberi ajánlások kezelése érdekében.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.
2024-04-19 17:10:00
A kutatás-fejlesztés nyomán létrejövő szellemi alkotások hatékony védelmének és hasznosításának elősegítése a célja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala és a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat megújított együttműködésének.
2024-04-19 16:10:00
Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.