Versenypolitikai csomag Brüsszelből

2021. 11. 19., 16:06

„Most minden eddiginél nagyobb szükség van a hatékony versenypolitikára, hogy az európai gazdaság megfelelő agilitással és lendülettel tudja leküzdeni az előtte álló kihívásokat.”

Az Európai Bizottság elfogadta az új kihívásokra felkészült versenypolitikáról szóló közleményt, amely meghatározza a versenypolitika fontos szerepét az európai gazdaság helyreállítása, a zöld és a digitális átállás, valamint a reziliens egységes piac felé vezető úton. A Bizottság elfogadta az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret hatodik módosítását is, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy célzott támogatást nyújtsanak a vállalkozásoknak a koronavírus-válság idején. Emellett a Bizottság jelenleg végzi a versenypolitikai eszközök felülvizsgálatát annak biztosítása érdekében, hogy valamennyi versenypolitikai eszköz (összefonódás, antitröszt és az állami támogatások ellenőrzése) továbbra is megfeleljen a célnak, valamint meglévő eszköztárának kiegészítése érdekében.

Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A versenyszabályok szigorú érvényesítése alapvető fontosságú ahhoz, hogy a vállalkozások és a fogyasztók teljes mértékben kihasználhassák egységes piacunk előnyeit. Valamennyi méretű vállalkozás számára méltányos esélyt biztosít a versenyben való részvételre. Biztosítja, hogy a vállalkozások ösztönözve érezzék magukat arra, hogy a fogyasztóknak a legjobb, leginnovatívabb megoldásokat kínálják. Emellett a fogyasztók számára biztosítja a termékek és szolgáltatások közötti választás lehetőségét, ami hozzájárul a megbízható és sokszínű ellátási láncokhoz. Ezért most minden eddiginél nagyobb szükség van a hatékony versenypolitikára, hogy az európai gazdaság megfelelő agilitással és lendülettel tudja leküzdeni az előtte álló kihívásokat. Ezzel párhuzamosan a versenyszabályok beépített rugalmassággal rendelkeznek az alkalmazkodáshoz. A mai napon elfogadtuk az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret hatodik módosítását, és javában folyik a versenypolitika példátlan hatókörű és ambiciózus felülvizsgálata.

A hatékony és megfelelően finomhangolt versenypolitika hozzájárulhat e menetrend sikeréhez, ami rendkívüli állami és magánberuházásokat, innovációt és jól működő egységes piacot tesz szükségessé.

Annak érdekében, hogy hozzájáruljon a koronavírus-válságra adott európai válaszhoz és támogassa az európai helyreállítást, a Bizottság elfogadta az ideiglenes állami támogatási intézkedések keretének hatodik módosítását, amely korlátozott időtartamra, 2022. június végéig meghosszabbította a meglévő intézkedéseket. A keret kijelöli a válsághelyzet kezelését célzó intézkedések fokozatos kivezetésének útját, ugyanakkor elkerüli a hirtelen kilengéseket, és a helyreállításhoz olyan új eszközöket társít, amelyek lehetővé teszik a magánbefektetések beindítását és bevonását a helyreállítási szakaszban (további információk itt találhatók).

A zöld átálláshoz való hozzájárulás érdekében a közeljövőben várható éghajlat-politikai, környezetvédelmi és energetikai támogatási iránymutatások célja, hogy támogassák az ipari szereplők széntelenítésre, körforgásos jellegre és biológiai sokféleségre, valamint a tiszta vagy kibocsátásmentes mobilitásra és az épületek energiahatékonyságára irányuló erőfeszítéseit.

A digitális átálláshoz való hozzájárulás érdekében a széles sávú hálózatokhoz nyújtott állami támogatásról szóló, hamarosan megjelenő iránymutatás célja, hogy a gyorsan változó felhasználói igényeknek megfelelő széles sávú hálózatok kiépítésének és elterjedésének megkönnyítésével előmozdítsa a digitális infrastruktúra fejlesztését.

A Bizottság továbbra is támogatni fogja a közös európai érdeket szolgáló olyan fontos páneurópai projektek kialakítására irányuló jelenlegi tagállami erőfeszítéseket, amelyek közösen küzdik le a piaci hiányosságokat azáltal, hogy áttörést hozó innovációkat és infrastrukturális beruházásokat tesznek lehetővé a kulcsfontosságú zöld és digitális prioritások – nevezetesen a hidrogén, a számítástechnikai felhő, az egészségügy és a mikroelektronika – terén. A közös európai érdeket szolgáló fontos projektekhez nyújtott állami támogatásról szóló, hamarosan megjelenő közlemény még nyitottabbá teszi a közös európai érdeket szolgáló fontos projekteket, megkönnyíti a kkv-k részvételét, és egyértelművé teszi a nemzeti és uniós erőforrások összevonásának kritériumait.

Annak érdekében, hogy a piacok nyitottsága és versenyképessége révén hozzájáruljon a rezilienciához, az európai összefonódás-ellenőrzés továbbra is lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy tovább növekedjenek, miközben biztosítja, hogy a piacok versenyképesek, az ellátási láncok pedig diverzifikáltak maradjanak. Ezen túlmenően az antitröszt-politika lehetővé teszi az uniós vállalkozások számára, hogy egyesítsék erőiket kutatási és fejlesztési erőfeszítéseik előmozdítása, termékek tervezése, gyártása és értékesítése, illetve a működésükhöz esetlegesen szükséges termékek vagy szolgáltatások közös beszerzése érdekében.

Végezetül – tekintettel a félvezetők kivételes helyzetére, relevanciájára, valamint arra, hogy korlátozott számú vállalattól származó kínálattól függünk egy kihívásokkal teli geopolitikai környezetben – a Bizottság fontolóra veheti, hogy jóváhagyja a félvezető-ökoszisztémában különösen az európai első új típusú létesítmények létrehozásához szükséges esetleges finanszírozási hiányok pótlására irányuló támogatást. Egy, az EUMSZ 107. cikkének (3) bekezdésén alapuló ilyen támogatásra szigorú versenyjogi biztosítékok vonatkoznának, valamint garantálni kellene, hogy az abból származó előnyöket az európai gazdasági szereplők széles köre élvezhesse megkülönböztetésmentesen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS