Versenypolitikai csomag Brüsszelből

2021. 11. 19., 16:06

„Most minden eddiginél nagyobb szükség van a hatékony versenypolitikára, hogy az európai gazdaság megfelelő agilitással és lendülettel tudja leküzdeni az előtte álló kihívásokat.”

Az Európai Bizottság elfogadta az új kihívásokra felkészült versenypolitikáról szóló közleményt, amely meghatározza a versenypolitika fontos szerepét az európai gazdaság helyreállítása, a zöld és a digitális átállás, valamint a reziliens egységes piac felé vezető úton. A Bizottság elfogadta az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret hatodik módosítását is, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy célzott támogatást nyújtsanak a vállalkozásoknak a koronavírus-válság idején. Emellett a Bizottság jelenleg végzi a versenypolitikai eszközök felülvizsgálatát annak biztosítása érdekében, hogy valamennyi versenypolitikai eszköz (összefonódás, antitröszt és az állami támogatások ellenőrzése) továbbra is megfeleljen a célnak, valamint meglévő eszköztárának kiegészítése érdekében.

Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A versenyszabályok szigorú érvényesítése alapvető fontosságú ahhoz, hogy a vállalkozások és a fogyasztók teljes mértékben kihasználhassák egységes piacunk előnyeit. Valamennyi méretű vállalkozás számára méltányos esélyt biztosít a versenyben való részvételre. Biztosítja, hogy a vállalkozások ösztönözve érezzék magukat arra, hogy a fogyasztóknak a legjobb, leginnovatívabb megoldásokat kínálják. Emellett a fogyasztók számára biztosítja a termékek és szolgáltatások közötti választás lehetőségét, ami hozzájárul a megbízható és sokszínű ellátási láncokhoz. Ezért most minden eddiginél nagyobb szükség van a hatékony versenypolitikára, hogy az európai gazdaság megfelelő agilitással és lendülettel tudja leküzdeni az előtte álló kihívásokat. Ezzel párhuzamosan a versenyszabályok beépített rugalmassággal rendelkeznek az alkalmazkodáshoz. A mai napon elfogadtuk az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret hatodik módosítását, és javában folyik a versenypolitika példátlan hatókörű és ambiciózus felülvizsgálata.

A hatékony és megfelelően finomhangolt versenypolitika hozzájárulhat e menetrend sikeréhez, ami rendkívüli állami és magánberuházásokat, innovációt és jól működő egységes piacot tesz szükségessé.

Annak érdekében, hogy hozzájáruljon a koronavírus-válságra adott európai válaszhoz és támogassa az európai helyreállítást, a Bizottság elfogadta az ideiglenes állami támogatási intézkedések keretének hatodik módosítását, amely korlátozott időtartamra, 2022. június végéig meghosszabbította a meglévő intézkedéseket. A keret kijelöli a válsághelyzet kezelését célzó intézkedések fokozatos kivezetésének útját, ugyanakkor elkerüli a hirtelen kilengéseket, és a helyreállításhoz olyan új eszközöket társít, amelyek lehetővé teszik a magánbefektetések beindítását és bevonását a helyreállítási szakaszban (további információk itt találhatók).

A zöld átálláshoz való hozzájárulás érdekében a közeljövőben várható éghajlat-politikai, környezetvédelmi és energetikai támogatási iránymutatások célja, hogy támogassák az ipari szereplők széntelenítésre, körforgásos jellegre és biológiai sokféleségre, valamint a tiszta vagy kibocsátásmentes mobilitásra és az épületek energiahatékonyságára irányuló erőfeszítéseit.

A digitális átálláshoz való hozzájárulás érdekében a széles sávú hálózatokhoz nyújtott állami támogatásról szóló, hamarosan megjelenő iránymutatás célja, hogy a gyorsan változó felhasználói igényeknek megfelelő széles sávú hálózatok kiépítésének és elterjedésének megkönnyítésével előmozdítsa a digitális infrastruktúra fejlesztését.

A Bizottság továbbra is támogatni fogja a közös európai érdeket szolgáló olyan fontos páneurópai projektek kialakítására irányuló jelenlegi tagállami erőfeszítéseket, amelyek közösen küzdik le a piaci hiányosságokat azáltal, hogy áttörést hozó innovációkat és infrastrukturális beruházásokat tesznek lehetővé a kulcsfontosságú zöld és digitális prioritások – nevezetesen a hidrogén, a számítástechnikai felhő, az egészségügy és a mikroelektronika – terén. A közös európai érdeket szolgáló fontos projektekhez nyújtott állami támogatásról szóló, hamarosan megjelenő közlemény még nyitottabbá teszi a közös európai érdeket szolgáló fontos projekteket, megkönnyíti a kkv-k részvételét, és egyértelművé teszi a nemzeti és uniós erőforrások összevonásának kritériumait.

Annak érdekében, hogy a piacok nyitottsága és versenyképessége révén hozzájáruljon a rezilienciához, az európai összefonódás-ellenőrzés továbbra is lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy tovább növekedjenek, miközben biztosítja, hogy a piacok versenyképesek, az ellátási láncok pedig diverzifikáltak maradjanak. Ezen túlmenően az antitröszt-politika lehetővé teszi az uniós vállalkozások számára, hogy egyesítsék erőiket kutatási és fejlesztési erőfeszítéseik előmozdítása, termékek tervezése, gyártása és értékesítése, illetve a működésükhöz esetlegesen szükséges termékek vagy szolgáltatások közös beszerzése érdekében.

Végezetül – tekintettel a félvezetők kivételes helyzetére, relevanciájára, valamint arra, hogy korlátozott számú vállalattól származó kínálattól függünk egy kihívásokkal teli geopolitikai környezetben – a Bizottság fontolóra veheti, hogy jóváhagyja a félvezető-ökoszisztémában különösen az európai első új típusú létesítmények létrehozásához szükséges esetleges finanszírozási hiányok pótlására irányuló támogatást. Egy, az EUMSZ 107. cikkének (3) bekezdésén alapuló ilyen támogatásra szigorú versenyjogi biztosítékok vonatkoznának, valamint garantálni kellene, hogy az abból származó előnyöket az európai gazdasági szereplők széles köre élvezhesse megkülönböztetésmentesen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS