Versenypolitikai csomag Brüsszelből

2021. 11. 19., 16:06

„Most minden eddiginél nagyobb szükség van a hatékony versenypolitikára, hogy az európai gazdaság megfelelő agilitással és lendülettel tudja leküzdeni az előtte álló kihívásokat.”

Az Európai Bizottság elfogadta az új kihívásokra felkészült versenypolitikáról szóló közleményt, amely meghatározza a versenypolitika fontos szerepét az európai gazdaság helyreállítása, a zöld és a digitális átállás, valamint a reziliens egységes piac felé vezető úton. A Bizottság elfogadta az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret hatodik módosítását is, amely lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy célzott támogatást nyújtsanak a vállalkozásoknak a koronavírus-válság idején. Emellett a Bizottság jelenleg végzi a versenypolitikai eszközök felülvizsgálatát annak biztosítása érdekében, hogy valamennyi versenypolitikai eszköz (összefonódás, antitröszt és az állami támogatások ellenőrzése) továbbra is megfeleljen a célnak, valamint meglévő eszköztárának kiegészítése érdekében.

Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „A versenyszabályok szigorú érvényesítése alapvető fontosságú ahhoz, hogy a vállalkozások és a fogyasztók teljes mértékben kihasználhassák egységes piacunk előnyeit. Valamennyi méretű vállalkozás számára méltányos esélyt biztosít a versenyben való részvételre. Biztosítja, hogy a vállalkozások ösztönözve érezzék magukat arra, hogy a fogyasztóknak a legjobb, leginnovatívabb megoldásokat kínálják. Emellett a fogyasztók számára biztosítja a termékek és szolgáltatások közötti választás lehetőségét, ami hozzájárul a megbízható és sokszínű ellátási láncokhoz. Ezért most minden eddiginél nagyobb szükség van a hatékony versenypolitikára, hogy az európai gazdaság megfelelő agilitással és lendülettel tudja leküzdeni az előtte álló kihívásokat. Ezzel párhuzamosan a versenyszabályok beépített rugalmassággal rendelkeznek az alkalmazkodáshoz. A mai napon elfogadtuk az állami támogatási intézkedésekre vonatkozó ideiglenes keret hatodik módosítását, és javában folyik a versenypolitika példátlan hatókörű és ambiciózus felülvizsgálata.

A hatékony és megfelelően finomhangolt versenypolitika hozzájárulhat e menetrend sikeréhez, ami rendkívüli állami és magánberuházásokat, innovációt és jól működő egységes piacot tesz szükségessé.

Annak érdekében, hogy hozzájáruljon a koronavírus-válságra adott európai válaszhoz és támogassa az európai helyreállítást, a Bizottság elfogadta az ideiglenes állami támogatási intézkedések keretének hatodik módosítását, amely korlátozott időtartamra, 2022. június végéig meghosszabbította a meglévő intézkedéseket. A keret kijelöli a válsághelyzet kezelését célzó intézkedések fokozatos kivezetésének útját, ugyanakkor elkerüli a hirtelen kilengéseket, és a helyreállításhoz olyan új eszközöket társít, amelyek lehetővé teszik a magánbefektetések beindítását és bevonását a helyreállítási szakaszban (további információk itt találhatók).

A zöld átálláshoz való hozzájárulás érdekében a közeljövőben várható éghajlat-politikai, környezetvédelmi és energetikai támogatási iránymutatások célja, hogy támogassák az ipari szereplők széntelenítésre, körforgásos jellegre és biológiai sokféleségre, valamint a tiszta vagy kibocsátásmentes mobilitásra és az épületek energiahatékonyságára irányuló erőfeszítéseit.

A digitális átálláshoz való hozzájárulás érdekében a széles sávú hálózatokhoz nyújtott állami támogatásról szóló, hamarosan megjelenő iránymutatás célja, hogy a gyorsan változó felhasználói igényeknek megfelelő széles sávú hálózatok kiépítésének és elterjedésének megkönnyítésével előmozdítsa a digitális infrastruktúra fejlesztését.

A Bizottság továbbra is támogatni fogja a közös európai érdeket szolgáló olyan fontos páneurópai projektek kialakítására irányuló jelenlegi tagállami erőfeszítéseket, amelyek közösen küzdik le a piaci hiányosságokat azáltal, hogy áttörést hozó innovációkat és infrastrukturális beruházásokat tesznek lehetővé a kulcsfontosságú zöld és digitális prioritások – nevezetesen a hidrogén, a számítástechnikai felhő, az egészségügy és a mikroelektronika – terén. A közös európai érdeket szolgáló fontos projektekhez nyújtott állami támogatásról szóló, hamarosan megjelenő közlemény még nyitottabbá teszi a közös európai érdeket szolgáló fontos projekteket, megkönnyíti a kkv-k részvételét, és egyértelművé teszi a nemzeti és uniós erőforrások összevonásának kritériumait.

Annak érdekében, hogy a piacok nyitottsága és versenyképessége révén hozzájáruljon a rezilienciához, az európai összefonódás-ellenőrzés továbbra is lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy tovább növekedjenek, miközben biztosítja, hogy a piacok versenyképesek, az ellátási láncok pedig diverzifikáltak maradjanak. Ezen túlmenően az antitröszt-politika lehetővé teszi az uniós vállalkozások számára, hogy egyesítsék erőiket kutatási és fejlesztési erőfeszítéseik előmozdítása, termékek tervezése, gyártása és értékesítése, illetve a működésükhöz esetlegesen szükséges termékek vagy szolgáltatások közös beszerzése érdekében.

Végezetül – tekintettel a félvezetők kivételes helyzetére, relevanciájára, valamint arra, hogy korlátozott számú vállalattól származó kínálattól függünk egy kihívásokkal teli geopolitikai környezetben – a Bizottság fontolóra veheti, hogy jóváhagyja a félvezető-ökoszisztémában különösen az európai első új típusú létesítmények létrehozásához szükséges esetleges finanszírozási hiányok pótlására irányuló támogatást. Egy, az EUMSZ 107. cikkének (3) bekezdésén alapuló ilyen támogatásra szigorú versenyjogi biztosítékok vonatkoznának, valamint garantálni kellene, hogy az abból származó előnyöket az európai gazdasági szereplők széles köre élvezhesse megkülönböztetésmentesen.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS