Várakozáson felül „mozgósít” a Juncker-terv

2018. 11. 22., 14:28

Az európai beruházási terv – a Juncker-terv – az elindítása óta eltelt négy évben az eredeti célt és a várakozásokat meghaladva 360 milliárd euró összegben mozgósított beruházásokat, amely összeg kétharmada magánforrásból származott – tájékoztatott az Európai Bizottság.

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) támogatásának köszönhetően 850 000 kis- és középvállalkozás jut könnyebben finanszírozáshoz. A becslések szerint az ESBA már eddig is több mint 750 000 munkahelyet támogatott, és 2020-ig várhatóan 1,4 millió munkahely létrejöttét segíti, javítva sok millió európai család helyzetét – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Az európai beruházási terv már eddig is 0,6 százalékkal növelte az uniós GDP-t, és ez a szám 2020-ig várhatóan 1,3 százalékra emelkedik.

Az európai beruházási tervet 2014 novemberében indították el azzal a céllal, hogy visszafordítsák a csökkenő beruházási szintek trendjét, és Európa a gazdasági fellendülés útjára lépjen. Az innovatív beruházási megközelítéssel – vagyis a közforrások korlátozott mértékű, az Európai Beruházási Bank Csoportnak nyújtott uniós költségvetési garancia melletti felhasználásával – a kezdetek óta tekintélyes összegű magán- és közforrást sikerül mozgósítani az uniós gazdaság stratégiai ágazataiban, például az infrastruktúra és a lakhatás, a kutatás-fejlesztés, az új technológiai és termelési módszerek, az oktatás és a készségek, valamint a karbonszegény gazdaságra való átállás terén.

Az európai beruházási terv 2018 júliusában túlteljesítette eredeti, 315 milliárd eurós beruházási célját. Az ESBA keretében 993 műveletet hagytak jóvá, ami várhatóan 360 milliárd eurónyi beruházást teremt a 28 uniós tagállamban, az új cél pedig 500 milliárd euró összegű beruházás mozgósítása 2020-ig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS