Vállalkozások az EU-ban: friss számok az Eurostattól

2023. 12. 12., 18:10

2022-ben az Európai Unióban 32 millió vállalkozás működött, amelyek együtt 160 millió főt foglalkoztattak és 38 000 milliárd eurós nettó árbevételt könyveltek el.

Az Eurostat legfrissebb, 2022-es adatai szerint a vállalkozások 99 százaléka (31,7 millió) legfeljebb 49 főt foglalkoztató mikro- vagy kisvállalkozás volt, amelyek együtt a vállalkozásokban foglalkoztatottak közel felét (49 százalékát) foglalkoztatták. Ezek a vállalkozások 12 200 milliárd euró nettó forgalmat könyveltek el (azaz a teljes nettó forgalom 32 százalékát).

50–249 főt foglalkoztató közepes méretű vállalkozásokból 247 000 működött az EU-ban 2022-ben, ők adták az összes vállalkozás 0,8 százalékát, az összes foglalkoztatott 15 százaléka (24,6 millió fő) dolgozott náluk, és együtt a teljes nettó forgalom 18 százalékát (6800 milliárd euró) könyvelték el.

A 249 főnél több alkalmazottal rendelkező 53 000 nagyvállalat az összes vállalkozásnak mindössze 0,2 százalékát tette ki, de a munkaerő több mint egyharmadát (35 százalékát, 56,5 millió főt) ezek a cégek foglalkoztatták, a nettó árbevételből pedig egy 50 százalékos (19 200 eurós) „szeletet” mondhattak magukénak.

A forgalom szempontjából az iparvállalatok súlya a legnagyobb, amelye 2022-ben a 13 500 milliárd eurós forgalmat értek el (ez a teljes nettó forgalom 35 százaléka). Az iparban mindössze 2,4 millió vállalat működött 2022-ben (a vállalkozások összlétszámának mindössze 8 százaléka), de a vállalkozásoknál dolgozó munkaerő 21 százaléka (33,1 millió fő) itt dolgozott.

A kereskedelem területén 5,8 millió vállalkozás működött 2022-ben (az összes vállalkozás 18 százaléka), a foglalkoztatás terén ennek a szektornak a súlya 19 százalékos volt (ami 29,8 millió főt jelent), a teljes bevételből ugyanakkor nagyobb, (11 200 milliárd eurós, 29 százalékos) szeletet hasított ki.

Az építőipar területén 3,8 millió vállalkozás működött (az összes vállalkozás 12 százaléka), 13,7 millió foglalkoztatottal (9 százalék) és 2100 milliárd eurós forgalommal (6 százalék).

A szolgáltatás-szektorban – a szállítás és raktározás, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás, az oktatás, a humán-egészségügyi és szociális ellátás, a művészet, a szórakoztatás és szabadidő stb. területén – 19,9 millió vállalkozás működött 2022-ben (a vállalkozások 62 százaléka). Az összes foglalkoztatott több mint fele (52 százalék, 83,3 millió fő) itt dolgozott, de a nettó árbevételnek így is „csak” 30 százalékát (11 400 milliárd euró) sikerült elkönyvelni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.