Uniós szintű probléma a tanárhiány

Uniós szintű probléma a tanárhiány
2022. 11. 19., 17:05

„Figyelmeztető jelek is megjelennek, amelyek hosszabb távú rendszerszintű erőfeszítéseket tesznek szükségessé a méltányosság javítása és a tanárhiány kezelése érdekében.”

Az Európai Bizottság jóváhagyta az európai oktatási térség megvalósítása felé tett előrelépésről szóló jelentését. A jelentés számba veszi a folyamatban lévő uniós kezdeményezéseket és tendenciákat az oktatásra és képzésre vonatkozó uniós szintű célok elérése felé tett előrelépésről, valamint meghatározza a 2025-ös mérföldkőhöz kapcsolódó feladatokat.

A folyamatban lévő 40 uniós szintű kezdeményezés stratégiai szakpolitikai intézkedéseket foglal magában a vegyes tanulástól kezdve a fenntartható fejlődést szolgáló tanulásig, továbbá tartalmazza az európai egyetemi stratégiát, valamint uniós finanszírozású projekteket, mint például a tanárképző akadémiákat, az „Oktatás az éghajlatért” koalíciót és a szakképzési kiválósági központokat. Emellett a Bizottság nyomon követte a – például a dezinformációval vagy a minőségi beruházásokkal foglalkozó – szakértői csoportok munkáját, valamint sor került az Erasmus+ program és az Európai Szolidaritási Testület inkluzívabbá tételét célzó intézkedésekre is. Az európai oktatási térség iránti közös elkötelezettségnek köszönhetően ezek a kezdeményezések megerősítik a tagállamok által tett intézkedéseket.

Ez a közös nemzeti és uniós megközelítés különösen hatékonyan kezelte az elmúlt két évben az uniós oktatási és képzési rendszerek előtt álló új kihívásokat, mint amilyen a Covid19-világjárvány hatása és a menekült tanulók és tanárok fogadása Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúját követően – olvasható a Bizottság közleményében.

Az Oktatási és Képzési Figyelő az uniós szintű célok felé tett előrelépést alátámasztó példákat mutat be: csökken a korai iskolaelhagyás, míg növekszik a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya, valamint a kisgyermekkori nevelésben és gondozásban való részvétel. Ugyanakkor figyelmeztető jelek is megjelennek, amelyek hosszabb távú rendszerszintű erőfeszítéseket tesznek szükségessé a méltányosság javítása és a tanárhiány kezelése érdekében.

Az Erasmus+ programnak, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköznek és az uniós kohéziós politikai alapoknak köszönhetően a becslések szerint 2021 és 2027 között az oktatásra és a készségekre fordított összes uniós kiadás megháromszorozódik a 2014–2020-as időszakhoz képest.

„Ez a jelentés azt mutatja be, hogy mire vagyunk képesek mi, mint Unió, ha együttműködünk. Rámutat arra, hogy pusztán két év alatt milyen eredményeket értünk el, és milyen konkrét előrelépéseket tettünk oktatási és képzési ágazatainkban. Arra is rávilágít, hogy az uniós oktatási és képzési rendszerek milyen mértékű rezilienciát tanúsítottak a Covid19-világjárvány és Oroszország Ukrajna elleni agressziós háborúja által előidézett kihívásokkal szemben: a nehéz idők nem gyengítenek, hanem erősebbé tesznek minket” – mondta Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 09:40:00
2024 első negyedévében 2500 darab új internetes elfogadóhely jött létre, az összes átutalásnak pedig a 78,1 százalékát indították internet- vagy mobilbankon keresztül; a kártyás vásárlások száma 11,5, százalékkal nőtt éves összevetésben, a fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma 28,5 százalékkal meghaladta az előző negyedévit – tájékoztatott az MNB.
2024-06-16 11:00:49
A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A só fontos. Ismerjük a királylány meséjét, tudjuk milyen, ha nincs az ételben. Azon túl, hogy legyen kéznél, normális esetben nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. Sima fehér kristályok, belecsippentünk, szórjuk, főzünk vagy eszünk tovább.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS