Uniós hitelből zöldül a Volán

2020. 01. 26., 13:15

A 47 millió euró az első részletét jelenti annak a 140 millió eurós hitelnek, amelyhez a Volán Buszpark Kft. jut annak érdekében, hogy biztonságosabb és környezetbarátabb autóbuszok fussanak helyközi és városi vonalakon szerte Magyarországon.

A beruházási terv garanciájával fedezett hitel támogatja Magyarországot az energiahatékonyabb és alacsonyabb kibocsátású közlekedésre történő jelenlegi átmenetben. A hitel kedvező hatással lesz a környezetre, mivel az EBB eleget tesz az EU éghajlat-finanszírozási bankjaként betöltött szerepének: a Volán autóbuszflottájának felét fogja korszerűsíteni, CO2-kibocsátását pedig 38 százalékkal csökkenti – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Gyorsabb, biztonságosabb és környezetbarátabb új buszokon utazhatnak majd a magyarországi ingázók a helyközi és városi vonalakon szerte Magyarországon, miután az Európai Beruházási Bank (EBB) 47 millió eurós hitelről írt alá megállapodást a Volán Buszpark Kft.-vel, az ország legnagyobb autóbuszflotta-kezelő társaságával. Ez az első részlete annak az EBB által jóváhagyott 140 millió eurós hitelnek, amelynek célja a Volán-autóbuszflotta közel felének korszerűsítése, kereskedelmi banki finanszírozás mellett.  A hitelt a beruházási terv alá tartozó Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) keretében nyújtják, mivel az az Európai Unión belüli intelligens és fenntartható városi mobilitásra vonatkozó ESBA-célkitűzésre irányul.

Az EBB támogatásával a Volán a tervek szerint 3200 új autóbuszt vásárol az elkövetkező négy évben, és javítja a közösségi közlekedés energiahatékonyságát, biztonságát és minőségét Magyarországon, ahol a települések kétharmada csak busszal érhető el. 2018-ban a Volán Magyarország-szerte 700 millió ingázót szállított.

Az EBB – az EU éghajlat-finanszírozási bankja – által nyújtott finanszírozás kedvező hatással lesz az éghajlatra és a környezetre. A tervek szerint a belvárosi vonalakra több mint 450, alternatív üzemanyagokkal működő buszt vásárolnak a hitelből, csökkentve ezáltal a magyar városok szennyezettségét. Az autóbuszflotta fennmaradó része a legújabb EURO VI technológián alapuló motorral lesz ellátva. Az új buszokkal a Volán az elkövetkező négy év alatt 38 százalékkal fogja csökkenteni CO2-kibocsátását.

Lilyana Pavlova, az EBB alelnöke elmondta: „A ma aláírt hitel élvezetesebbé, biztonságosabbá és gyorsabbá fogja tenni az utazást Magyarországon. Különösen örülök annak, hogy milyen kedvező hatást fog gyakorolni ez a projekt a környezetre és a szennyezettségre Magyarországon és Európában egyaránt. Köszönetet szeretnék mondani a Volánnak azért a lehetőségért, hogy jobbá tehetjük a magyarok mindennapi életét, és hogy az EU éghajlat-finanszírozási bankjaként tehetünk valami kézzelfoghatót a környezetünkért.”

A gazdaságért felelős európai biztos, Paolo Gentiloni kifejtette: „Ez a beruházási terv keretében nyújtott finanszírozás nagyszerű példája annak, hogy miként segíti az EU a tagállamokat az alacsony kibocsátású mobilitásra történő átmenetben. Támogatásunk révén nemcsak a magyarországi közlekedési ágazat CO2-kibocsátása fog csökkenni, hanem az utazás is biztonságosabb és kényelmesebb lesz az ingázók számára az új, környezetbarát autóbuszokon.”

Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. vezérigazgatója elmondta: „A Volán Buszpark Kft. fő célja, hogy olyan járműflottával támogassa a VOLÁNBUSZ Zrt.-t, a helyközi személyszállítási szolgáltatásokat nyújtó vállalatot, amely eleget tesz a modern kor követelményeinek, folyamatosan javítva ezáltal a közösségi közúti közlekedés minőségét. Az utasok kényelmének fokozása mellett legfontosabb törekvésünk a munkakörülmények javítása, ezért a buszok kiválasztásánál arra is odafigyelünk, hogy az autóbuszok a lehető leghatékonyabban segítsék a buszvezetőket a biztonságos és kényelmes vezetésben. Feladatunknak tartjuk azt is, hogy a lehető legalacsonyabb kibocsátású flottával rendelkezzünk, ami csak új járművek beszerzésével valósítható meg.”

Egy környezetbarátabb Magyarország felé!

Az EBB-hitel támogatja Magyarország kormányát az energiahatékonyabb és alacsonyabb kibocsátású magyarországi közösségi közlekedésre történő folyamatos átmenetben, és kiegészíti azokat a jelenlegi erőfeszítéseket, amelyek célja egy hatékony közösségi közlekedési hálózat kiépítése integrált vasúti és autóbusz-hálózatok révén. A hitel emellett hozzájárul a nemzeti közlekedési és környezetvédelmi stratégiák megvalósításához, és segíti Magyarországot az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás követelményeinek teljesítésében. Magyarország 2016-ban az uniós tagállamok közül elsőként ratifikálta az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodást.

Az EBB Magyarországon

Az EBB magyarországi tevékenységének kezdete óta a bank által tett magyarországi hitelezési kötelezettségvállalások mára megközelítik a 21,6 milliárd eurót. Az EBB csak 2008 és 2018 között 13,2 milliárd euró értékű támogatást írt alá. Az EBB műveletei a magyar gazdaság fontos ágazataira terjednek ki, ideértve a közlekedést, a környezetvédelmet, az energetikai infrastruktúrát, a gyártást és a szolgáltatási szektort. A bank magyarországi tevékenységének másik fontos eleme a kis- és középvállalkozások (kkv-k) előmozdítása azáltal, hogy helyi pénzügyi intézményeken keresztül javítja a kkv-k hosszú távú finanszírozáshoz való hozzáférését. Az EU bankja 2001 óta 5172 magyarországi kkv-t támogatott, amelyek eközben 263 767 munkahelyet tartottak fenn.

A Volán

A Volánbusz Zrt. több mint 90 éves múltra visszatekintő személyszállító busztársaság, amely immár közel 6500 járművel biztosítja szolgáltatásait. Munkavállalóinak számát tekintve mára Magyarország harmadik legnagyobb állami tulajdonú vállalatává nőtte ki magát. A vállalat alaptevékenysége a menetrend szerinti közösségi autóbusz-közlekedési szolgáltatások ellátása nemzeti alapon. A VOLÁN Buszpark Kft. állami tulajdonú nyereségorientált vállalat, amely a VOLÁNBUSZ Zrt. első számú flottakezelő cégeként működik. A vállalat célja a rendelkezésére álló járműállomány megújítása egy összehangolt autóbusz-beszerzési stratégia keretében, valamint a járműbeszerzések finanszírozásának igazgatása, hozzájárulva ezáltal a szolgáltatási színvonal fejlesztéséhez.

A támogatott magyar nemzeti stratégiák

Az autóbuszok törvényi felhatalmazással történő lecserélésének szükségességét a közösségi közlekedés fenntartható növekedésére irányuló Nemzeti Közlekedési Stratégia (NKS) rögzíti, és egyike a Közlekedési Energiahatékonyság-javítási Cselekvési Terv és a 2020-ig meghatározott Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv legfontosabb szakpolitikai intézkedéseinek. Magyarország 2016 elején az uniós tagállamok közül elsőként hagyta jóvá a Párizsi Megállapodást, és ezt követően az ország (2017 májusában) már el is fogadta az új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát.

Az európai beruházási tervről

Az európai beruházási terv („ Juncker-terv”) az Európai Bizottság egyik fő prioritása. Középpontjában a beruházások fellendítése áll a munkahelyteremtés és a növekedés érdekében, az új és meglévő pénzügyi források okosabb felhasználása és a beruházásokat akadályozó tényezők megszüntetése révén, valamint láthatóságot és technikai támogatást biztosítva a beruházási projektekhez.  A Juncker-terv központi pillére az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA). Ez első veszteségre nyújtott garanciát biztosít, lehetővé téve az EBB csoport számára, hogy több – gyakran kockázatosabb – projektbe fektessen be. Az ESBA keretében történő finanszírozásra eddig jóváhagyott projektek és megállapodások a várakozások szerint 450,6 milliárd euró összegű beruházást fognak mozgósítani, ebből 4,4 milliárd eurót Magyarországon, és több mint egymillió kkv-t fognak támogatni a 28 tagállamban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS