Uniós hitelből zöldül a Volán

2020. 01. 26., 13:15

A 47 millió euró az első részletét jelenti annak a 140 millió eurós hitelnek, amelyhez a Volán Buszpark Kft. jut annak érdekében, hogy biztonságosabb és környezetbarátabb autóbuszok fussanak helyközi és városi vonalakon szerte Magyarországon.

A beruházási terv garanciájával fedezett hitel támogatja Magyarországot az energiahatékonyabb és alacsonyabb kibocsátású közlekedésre történő jelenlegi átmenetben. A hitel kedvező hatással lesz a környezetre, mivel az EBB eleget tesz az EU éghajlat-finanszírozási bankjaként betöltött szerepének: a Volán autóbuszflottájának felét fogja korszerűsíteni, CO2-kibocsátását pedig 38 százalékkal csökkenti – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Gyorsabb, biztonságosabb és környezetbarátabb új buszokon utazhatnak majd a magyarországi ingázók a helyközi és városi vonalakon szerte Magyarországon, miután az Európai Beruházási Bank (EBB) 47 millió eurós hitelről írt alá megállapodást a Volán Buszpark Kft.-vel, az ország legnagyobb autóbuszflotta-kezelő társaságával. Ez az első részlete annak az EBB által jóváhagyott 140 millió eurós hitelnek, amelynek célja a Volán-autóbuszflotta közel felének korszerűsítése, kereskedelmi banki finanszírozás mellett.  A hitelt a beruházási terv alá tartozó Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) keretében nyújtják, mivel az az Európai Unión belüli intelligens és fenntartható városi mobilitásra vonatkozó ESBA-célkitűzésre irányul.

Az EBB támogatásával a Volán a tervek szerint 3200 új autóbuszt vásárol az elkövetkező négy évben, és javítja a közösségi közlekedés energiahatékonyságát, biztonságát és minőségét Magyarországon, ahol a települések kétharmada csak busszal érhető el. 2018-ban a Volán Magyarország-szerte 700 millió ingázót szállított.

Az EBB – az EU éghajlat-finanszírozási bankja – által nyújtott finanszírozás kedvező hatással lesz az éghajlatra és a környezetre. A tervek szerint a belvárosi vonalakra több mint 450, alternatív üzemanyagokkal működő buszt vásárolnak a hitelből, csökkentve ezáltal a magyar városok szennyezettségét. Az autóbuszflotta fennmaradó része a legújabb EURO VI technológián alapuló motorral lesz ellátva. Az új buszokkal a Volán az elkövetkező négy év alatt 38 százalékkal fogja csökkenteni CO2-kibocsátását.

Lilyana Pavlova, az EBB alelnöke elmondta: „A ma aláírt hitel élvezetesebbé, biztonságosabbá és gyorsabbá fogja tenni az utazást Magyarországon. Különösen örülök annak, hogy milyen kedvező hatást fog gyakorolni ez a projekt a környezetre és a szennyezettségre Magyarországon és Európában egyaránt. Köszönetet szeretnék mondani a Volánnak azért a lehetőségért, hogy jobbá tehetjük a magyarok mindennapi életét, és hogy az EU éghajlat-finanszírozási bankjaként tehetünk valami kézzelfoghatót a környezetünkért.”

A gazdaságért felelős európai biztos, Paolo Gentiloni kifejtette: „Ez a beruházási terv keretében nyújtott finanszírozás nagyszerű példája annak, hogy miként segíti az EU a tagállamokat az alacsony kibocsátású mobilitásra történő átmenetben. Támogatásunk révén nemcsak a magyarországi közlekedési ágazat CO2-kibocsátása fog csökkenni, hanem az utazás is biztonságosabb és kényelmesebb lesz az ingázók számára az új, környezetbarát autóbuszokon.”

Dávid Ilona, a Volánbusz Zrt. és a Volán Buszpark Kft. vezérigazgatója elmondta: „A Volán Buszpark Kft. fő célja, hogy olyan járműflottával támogassa a VOLÁNBUSZ Zrt.-t, a helyközi személyszállítási szolgáltatásokat nyújtó vállalatot, amely eleget tesz a modern kor követelményeinek, folyamatosan javítva ezáltal a közösségi közúti közlekedés minőségét. Az utasok kényelmének fokozása mellett legfontosabb törekvésünk a munkakörülmények javítása, ezért a buszok kiválasztásánál arra is odafigyelünk, hogy az autóbuszok a lehető leghatékonyabban segítsék a buszvezetőket a biztonságos és kényelmes vezetésben. Feladatunknak tartjuk azt is, hogy a lehető legalacsonyabb kibocsátású flottával rendelkezzünk, ami csak új járművek beszerzésével valósítható meg.”

Egy környezetbarátabb Magyarország felé!

Az EBB-hitel támogatja Magyarország kormányát az energiahatékonyabb és alacsonyabb kibocsátású magyarországi közösségi közlekedésre történő folyamatos átmenetben, és kiegészíti azokat a jelenlegi erőfeszítéseket, amelyek célja egy hatékony közösségi közlekedési hálózat kiépítése integrált vasúti és autóbusz-hálózatok révén. A hitel emellett hozzájárul a nemzeti közlekedési és környezetvédelmi stratégiák megvalósításához, és segíti Magyarországot az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodás követelményeinek teljesítésében. Magyarország 2016-ban az uniós tagállamok közül elsőként ratifikálta az éghajlatváltozásról szóló Párizsi Megállapodást.

Az EBB Magyarországon

Az EBB magyarországi tevékenységének kezdete óta a bank által tett magyarországi hitelezési kötelezettségvállalások mára megközelítik a 21,6 milliárd eurót. Az EBB csak 2008 és 2018 között 13,2 milliárd euró értékű támogatást írt alá. Az EBB műveletei a magyar gazdaság fontos ágazataira terjednek ki, ideértve a közlekedést, a környezetvédelmet, az energetikai infrastruktúrát, a gyártást és a szolgáltatási szektort. A bank magyarországi tevékenységének másik fontos eleme a kis- és középvállalkozások (kkv-k) előmozdítása azáltal, hogy helyi pénzügyi intézményeken keresztül javítja a kkv-k hosszú távú finanszírozáshoz való hozzáférését. Az EU bankja 2001 óta 5172 magyarországi kkv-t támogatott, amelyek eközben 263 767 munkahelyet tartottak fenn.

A Volán

A Volánbusz Zrt. több mint 90 éves múltra visszatekintő személyszállító busztársaság, amely immár közel 6500 járművel biztosítja szolgáltatásait. Munkavállalóinak számát tekintve mára Magyarország harmadik legnagyobb állami tulajdonú vállalatává nőtte ki magát. A vállalat alaptevékenysége a menetrend szerinti közösségi autóbusz-közlekedési szolgáltatások ellátása nemzeti alapon. A VOLÁN Buszpark Kft. állami tulajdonú nyereségorientált vállalat, amely a VOLÁNBUSZ Zrt. első számú flottakezelő cégeként működik. A vállalat célja a rendelkezésére álló járműállomány megújítása egy összehangolt autóbusz-beszerzési stratégia keretében, valamint a járműbeszerzések finanszírozásának igazgatása, hozzájárulva ezáltal a szolgáltatási színvonal fejlesztéséhez.

A támogatott magyar nemzeti stratégiák

Az autóbuszok törvényi felhatalmazással történő lecserélésének szükségességét a közösségi közlekedés fenntartható növekedésére irányuló Nemzeti Közlekedési Stratégia (NKS) rögzíti, és egyike a Közlekedési Energiahatékonyság-javítási Cselekvési Terv és a 2020-ig meghatározott Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv legfontosabb szakpolitikai intézkedéseinek. Magyarország 2016 elején az uniós tagállamok közül elsőként hagyta jóvá a Párizsi Megállapodást, és ezt követően az ország (2017 májusában) már el is fogadta az új Nemzeti Éghajlatváltozási Stratégiát.

Az európai beruházási tervről

Az európai beruházási terv („ Juncker-terv”) az Európai Bizottság egyik fő prioritása. Középpontjában a beruházások fellendítése áll a munkahelyteremtés és a növekedés érdekében, az új és meglévő pénzügyi források okosabb felhasználása és a beruházásokat akadályozó tényezők megszüntetése révén, valamint láthatóságot és technikai támogatást biztosítva a beruházási projektekhez.  A Juncker-terv központi pillére az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA). Ez első veszteségre nyújtott garanciát biztosít, lehetővé téve az EBB csoport számára, hogy több – gyakran kockázatosabb – projektbe fektessen be. Az ESBA keretében történő finanszírozásra eddig jóváhagyott projektek és megállapodások a várakozások szerint 450,6 milliárd euró összegű beruházást fognak mozgósítani, ebből 4,4 milliárd eurót Magyarországon, és több mint egymillió kkv-t fognak támogatni a 28 tagállamban.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.