Uniós antitröszt-szabályozás: két bizottsági döntés egy nap alatt

2022. 10. 03., 18:48

Az Európai Bizottság elfogadta az antitröszt-szabályokkal kapcsolatos, rugalmasabb informális iránymutatást és visszavonta a Covid-válság nyomán felmerülő, antitröszt kérdések vizsgálatára vonatkozó ideiglenes keretet.

Az soha nem alkalmazott informális iránymutatás

Az Európai Bizottság egy felülvizsgált informális iránymutatást fogadott el, amely segíti a vállalkozásokat az uniós versenyszabályok újszerű vagy megoldatlan kérdésekre történő alkalmazásában. A felülvizsgált informális iránymutatás rugalmasabb feltételeket ír elő, és célja a jogbiztonság növelése, ami azoknak a vállalkozásoknak a javát szolgálja, amelyek az uniós versenyszabályok szerinti intézkedéseik jogszerűségének értékelése során iránymutatást kérnek. Az informális iránymutatás „irányadó levelek” formáját ölti.  

2004. évi informális iránymutatás pontosan meghatározta azokat a körülményeket, amelyek fennállása esetén a Bizottság mérlegelte informális iránymutatás kiadását a vállalatoknak az uniós versenyszabályok alkalmazásáról. A 2004. évi informális iránymutatás szigorú kritériumokat vezetett be, amelyek leszűkítették azon körülmények körét, amelyek között a Bizottság ilyen iránymutatást tehetett közzé. Az eszköz használatára ezért soha nem került sor.

2022 májusában a Bizottság felkérte az érdekelt feleket, hogy a nemzeti versenyhatóságokkal szoros együttműködésben adjanak visszajelzést a felülvizsgált informális iránymutatás szövegtervezetéről. 2022 októberében a Bizottság összefoglaló jelentést tett közzé e konzultáció eredményeiről.

Az október 3-án elfogadott felülvizsgált szöveg naprakésszé teszi azokat a kritériumokat, amelyek teljesülésekor a Bizottság informális iránymutatást nyújthat a – többek között válságban vagy egyéb vészhelyzetben lévő – vállalkozásoknak az újszerű vagy megoldatlan kérdéseket felvető esetekben. Ez fontos szerepet játszik majd a kialakulóban lévő üzleti formákban részt vevő vállalkozásokra, és emellett a válsággal vagy más vészhelyzetekkel szembesülő vállalkozásokra is – hangsúlyozza a Bizottság közleménye.

A szükségtelenné vált „ideiglenes keret”

A Bizottság arról is határozott, hogy az európai egészségügyi válság viszonylagos javulására tekintettel visszavonja a Covid-válság nyomán felmerülő antitröszt kérdések vizsgálatára vonatkozó ideiglenes keretet. A 2020 áprilisában elfogadott, a Covid-válság nyomán felmerülő antitröszt kérdések vizsgálatára vonatkozó ideiglenes keret lehetővé tette a Bizottság számára, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakuló sürgős helyzetekre reagálva értékelje az üzleti együttműködési projekteket.

Az ideiglenes keret visszavonását a Bizottság azzal indokolta, hogy jelenleg már nem állnak fenn azok a kivételes körülmények és kapcsolódó kihívások, amelyek szükségessé tehetik a vállalatoknak a válság hatásainak enyhítése érdekében történő együttműködését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS