Uniós antitröszt-szabályozás: két bizottsági döntés egy nap alatt

2022. 10. 03., 18:48

Az Európai Bizottság elfogadta az antitröszt-szabályokkal kapcsolatos, rugalmasabb informális iránymutatást és visszavonta a Covid-válság nyomán felmerülő, antitröszt kérdések vizsgálatára vonatkozó ideiglenes keretet.

Az soha nem alkalmazott informális iránymutatás

Az Európai Bizottság egy felülvizsgált informális iránymutatást fogadott el, amely segíti a vállalkozásokat az uniós versenyszabályok újszerű vagy megoldatlan kérdésekre történő alkalmazásában. A felülvizsgált informális iránymutatás rugalmasabb feltételeket ír elő, és célja a jogbiztonság növelése, ami azoknak a vállalkozásoknak a javát szolgálja, amelyek az uniós versenyszabályok szerinti intézkedéseik jogszerűségének értékelése során iránymutatást kérnek. Az informális iránymutatás „irányadó levelek” formáját ölti.  

2004. évi informális iránymutatás pontosan meghatározta azokat a körülményeket, amelyek fennállása esetén a Bizottság mérlegelte informális iránymutatás kiadását a vállalatoknak az uniós versenyszabályok alkalmazásáról. A 2004. évi informális iránymutatás szigorú kritériumokat vezetett be, amelyek leszűkítették azon körülmények körét, amelyek között a Bizottság ilyen iránymutatást tehetett közzé. Az eszköz használatára ezért soha nem került sor.

2022 májusában a Bizottság felkérte az érdekelt feleket, hogy a nemzeti versenyhatóságokkal szoros együttműködésben adjanak visszajelzést a felülvizsgált informális iránymutatás szövegtervezetéről. 2022 októberében a Bizottság összefoglaló jelentést tett közzé e konzultáció eredményeiről.

Az október 3-án elfogadott felülvizsgált szöveg naprakésszé teszi azokat a kritériumokat, amelyek teljesülésekor a Bizottság informális iránymutatást nyújthat a – többek között válságban vagy egyéb vészhelyzetben lévő – vállalkozásoknak az újszerű vagy megoldatlan kérdéseket felvető esetekben. Ez fontos szerepet játszik majd a kialakulóban lévő üzleti formákban részt vevő vállalkozásokra, és emellett a válsággal vagy más vészhelyzetekkel szembesülő vállalkozásokra is – hangsúlyozza a Bizottság közleménye.

A szükségtelenné vált „ideiglenes keret”

A Bizottság arról is határozott, hogy az európai egészségügyi válság viszonylagos javulására tekintettel visszavonja a Covid-válság nyomán felmerülő antitröszt kérdések vizsgálatára vonatkozó ideiglenes keretet. A 2020 áprilisában elfogadott, a Covid-válság nyomán felmerülő antitröszt kérdések vizsgálatára vonatkozó ideiglenes keret lehetővé tette a Bizottság számára, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakuló sürgős helyzetekre reagálva értékelje az üzleti együttműködési projekteket.

Az ideiglenes keret visszavonását a Bizottság azzal indokolta, hogy jelenleg már nem állnak fenn azok a kivételes körülmények és kapcsolódó kihívások, amelyek szükségessé tehetik a vállalatoknak a válság hatásainak enyhítése érdekében történő együttműködését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS