Uniós antitröszt-szabályozás: két bizottsági döntés egy nap alatt

2022. 10. 03., 18:48

Az Európai Bizottság elfogadta az antitröszt-szabályokkal kapcsolatos, rugalmasabb informális iránymutatást és visszavonta a Covid-válság nyomán felmerülő, antitröszt kérdések vizsgálatára vonatkozó ideiglenes keretet.

Az soha nem alkalmazott informális iránymutatás

Az Európai Bizottság egy felülvizsgált informális iránymutatást fogadott el, amely segíti a vállalkozásokat az uniós versenyszabályok újszerű vagy megoldatlan kérdésekre történő alkalmazásában. A felülvizsgált informális iránymutatás rugalmasabb feltételeket ír elő, és célja a jogbiztonság növelése, ami azoknak a vállalkozásoknak a javát szolgálja, amelyek az uniós versenyszabályok szerinti intézkedéseik jogszerűségének értékelése során iránymutatást kérnek. Az informális iránymutatás „irányadó levelek” formáját ölti.  

2004. évi informális iránymutatás pontosan meghatározta azokat a körülményeket, amelyek fennállása esetén a Bizottság mérlegelte informális iránymutatás kiadását a vállalatoknak az uniós versenyszabályok alkalmazásáról. A 2004. évi informális iránymutatás szigorú kritériumokat vezetett be, amelyek leszűkítették azon körülmények körét, amelyek között a Bizottság ilyen iránymutatást tehetett közzé. Az eszköz használatára ezért soha nem került sor.

2022 májusában a Bizottság felkérte az érdekelt feleket, hogy a nemzeti versenyhatóságokkal szoros együttműködésben adjanak visszajelzést a felülvizsgált informális iránymutatás szövegtervezetéről. 2022 októberében a Bizottság összefoglaló jelentést tett közzé e konzultáció eredményeiről.

Az október 3-án elfogadott felülvizsgált szöveg naprakésszé teszi azokat a kritériumokat, amelyek teljesülésekor a Bizottság informális iránymutatást nyújthat a – többek között válságban vagy egyéb vészhelyzetben lévő – vállalkozásoknak az újszerű vagy megoldatlan kérdéseket felvető esetekben. Ez fontos szerepet játszik majd a kialakulóban lévő üzleti formákban részt vevő vállalkozásokra, és emellett a válsággal vagy más vészhelyzetekkel szembesülő vállalkozásokra is – hangsúlyozza a Bizottság közleménye.

A szükségtelenné vált „ideiglenes keret”

A Bizottság arról is határozott, hogy az európai egészségügyi válság viszonylagos javulására tekintettel visszavonja a Covid-válság nyomán felmerülő antitröszt kérdések vizsgálatára vonatkozó ideiglenes keretet. A 2020 áprilisában elfogadott, a Covid-válság nyomán felmerülő antitröszt kérdések vizsgálatára vonatkozó ideiglenes keret lehetővé tette a Bizottság számára, hogy a koronavírus-járvány miatt kialakuló sürgős helyzetekre reagálva értékelje az üzleti együttműködési projekteket.

Az ideiglenes keret visszavonását a Bizottság azzal indokolta, hogy jelenleg már nem állnak fenn azok a kivételes körülmények és kapcsolódó kihívások, amelyek szükségessé tehetik a vállalatoknak a válság hatásainak enyhítése érdekében történő együttműködését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-11-26 14:37:46
Míg rövid távon a kkv-knak stagnáló gazdasági környezettel és magas árakkal kell megküzdeniük, hosszabb távon csak képességeik megerősítésével válhatnak versenyképesebbé. Mindkét kihívásban kulcsfontosságú a vállalkozásfejlesztési politika, amelynek aktuális kérdéseiről, megújításának lehetőségeiről az Egyensúly Intézet a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségével (VOSZ) partnerségben indított konzultációt. A sorozat zalaegerszegi rendezvényén a megszólalók egyetértettek abban, hogy a vállalkozások előtt álló legkomolyabb nehézségek között van az energiaválság és a munkaerőhiány. Utóbbit, valamint a hatékonyságbeli lemaradást elsősorban az oktatás, képzés komolyabb fejlesztésével lehet orvosolni – hangzott el a rendezvényt záró fórumon.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A bérrendezés akkor ésszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.
2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS