Új uniós banki csomag a hitelezés megkönnyítése érdekében

2020. 04. 29., 16:02

Az Európai Bizottság banki csomagot fogadott el az unióbeli háztartásoknak és vállalkozásoknak történő hitelezés megkönnyítése érdekében.

A csomag célja annak biztosítása, hogy a bankok továbbra is hitelt nyújthassanak a gazdaság támogatására és a koronavírus jelentős gazdasági hatásának enyhítésére. A csomag tartalmazza az uniós számviteli és prudenciális keretekről szóló értelmező közleményt, valamint az uniós banki szabályok célzott, ún. „gyors megoldásokat” tartalmazó módosításait.

A pénzügyi válságot követően bevezetett szabályok biztosították, hogy az uniós bankok ellenállóbbak és felkészültebbek legyenek a gazdaságot érő sokkhatások kezelésére. A közlemény felhívja a figyelmet arra, hogy az uniós szabályok lehetővé teszik a bankok és felügyeleti hatóságaik számára, hogy gazdasági válsághelyzetek idején rugalmasan, ugyanakkor felelősségteljes módon járjanak el a polgárok és a vállalkozások, különösen a kis- és középvállalkozások támogatása érdekében.

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Mindent megteszünk, hogy a koronavírus gazdasági következményei kezelésének érdekében támogassuk a háztartásokat és a vállalkozásokat. A bankszektor sokat tehet e téren. Maradéktalanul kihasználjuk az uniós banki szabályok biztosította rugalmasságot, és javaslatunkban célzott jogszabályi változtatásokat terjesztünk elő, amelyek lehetővé teszik a bankok számára a likviditás fenntartását, hogy a háztartások és a vállalkozások hozzájussanak a szükséges finanszírozáshoz. Hamarosan kerekasztal-megbeszéléseket indítok a fogyasztói és üzleti csoportok és a pénzügyi ágazat között annak érdekében, hogy polgáraink és vállalkozásaink legsürgetőbb szükségleteire megoldást találjunk.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.
2023-06-09 12:23:00
Megjelent a NAV évkönyve, amely a 2022-es év legfontosabb adóhatósági eseményeit és statisztikáit foglalja össze. Kiderül többek között, hogy mennyi bírságot szabott ki az adóhatóság, és az is, hogy milyen hatékonysággal lehet megtámadni a határozatait. A legfontosabb és legtanulságosabb mutatókat a Jalsovszky iroda szedte csokorba.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS