Új európai polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba az Európai Bizottság

2023. 08. 17., 15:22

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette „Az ukrán kultúra, oktatás, nyelv és hagyományok megőrzése és fejlesztése az uniós tagállamokban” elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

A kezdeményezés szervezői sürgetik a Bizottságot, hogy fokozza az ukrán menekültek uniós integrációjának támogatására irányuló intézkedéseit. Felkérik továbbá a Bizottságot, hogy tegyen javaslatot új jogszabályra az ukrán kultúra, nyelv, hagyományok és örökség megőrzése érdekében, valamint azért, hogy létrejöjjön az integrációs központok páneurópai struktúrája.

A nyilvántartásba vételről szóló határozat jogi természetű, és nem vetíti előre a Bizottság e kezdeményezéssel kapcsolatos végleges jogi és politikai következtetéseit, ahogy azt az intézkedést sem, amelyet a Bizottság esetleg meg kíván majd hozni, ha a kezdeményezés megszerzi a szükséges támogatást – olvasható a Bizottság közleményében.

A nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Ha sikerül egy év alatt legalább hét különböző tagállamból egymillió támogató nyilatkozatot összegyűjteniük, a Bizottságnak reagálnia kell: el kell döntenie, hogy a kérelemnek eleget téve lépéseket tesz-e, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

Európai polgári kezdeményezések

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, ezáltal olyan eszközt adva a polgárok kezébe, amellyel elérhetik, hogy az EU számukra fontos kérdéseket napirendre tűzzön. Az európai polgári kezdeményezés intézménye hivatalosan 2012 áprilisában lépett életbe. Minden olyan polgári kezdeményezés, amelyet legalább hét uniós tagállamban összesen egymillió polgár aláír, lehetővé teszi, hogy a polgárok jogalkotási javaslat előterjesztésére kérjék fel az Európai Bizottságot azokon a területeken, amelyeken a Bizottságnak jogában áll fellépni. A kezdeményezéseket akkor lehet nyilvántartásba venni, ha a javasolt intézkedés: 1) nem esik nyilvánvalóan a Bizottság jogalkotási hatáskörén kívül, 2) nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és 3) nem nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezés intézményének létrejötte óta 128 nyilvántartásba vétel iránti kérelem érkezett a Bizottsághoz, melyek közül 103 felelt meg az előírt feltételeknek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS