Továbbra is biztonságosak Európa fürdővizei

2024. 05. 28., 14:10

A legfrissebb éves fürdővízminőség-jelentés szerint az európai fürdőhelyek 96 százaléka 2023-ban megfelelt az Európai Unió legszigorúbb, „kiváló” fürdőminőségi előírásainak.

Az EU-ban hivatalosan azonosított fürdővizek mindössze 1,5 százaléka kapott „gyenge” minősítést – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

A kiváló fürdővizek aránya Görögországban, Horvátországban, Cipruson és Ausztriában a legnagyobb. Belgiumban, Bulgáriában, Luxemburgban, Máltán, Ausztriában és Romániában 2023-ban valamennyi hivatalosan azonosított fürdő vízminősége megfelelt (legalább) a minimális minőségi előírásoknak.

A part menti vizek fürdőzési minősége általában jobb a szárazföldi vizekhez képest. 2023-ban az osztályozott part menti fürdőhelyek 89 százaléka bizonyult kiváló minőségűnek, a szárazföldi fürdővizeknek pedig 79 százaléka.

A fürdővíz-minőségi irányelv 2006-os elfogadása óta a rossz vízminőségű fürdővizek aránya az elmúlt évtizedben csökkent, és 2015 óta stabil. A fürdővizekben történő úszásból eredő egészségügyi kockázatok azonban folyamatos problémát jelentenek, ebben a tekintetben az 2023-ban 321 uniós helyszín bizonyult „gyenge” minőségűnek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS