Tíz területen is globális vezető lehet az Európai Unió

2021. 09. 10., 19:45

Az Európai Bizottság elfogadta „Az EU cselekvési képessége és mozgásszabadsága” című stratégiai előrejelzési jelentést.

 • Az Európai Bizottság elfogadta „Az EU cselekvési képessége és mozgásszabadsága” című stratégiai előrejelzési jelentést.

A Bizottság négy fő globális trendet azonosított, amelyek hatással bírnak az EU cselekvési képességére és mozgásszabadságára:

 • éghajlatváltozás és más környezeti kihívások;
 • hiperkonnektivitás és technológiai átalakulás;
 • a demokráciát és az értékeket fenyegető nyomás; valamint
 • a világrend és a demográfia változásai.

Emellett tíz olyan kulcsfontosságú cselekvési területet határozott meg, amelyeken az EU megragadhatja a globális vezető szerepre és a nyitott stratégiai autonómiára kínálkozó lehetőségeket:

 • fenntartható és reziliens egészségügyi és élelmiszerrendszerek biztosítása;
 • dekarbonizált és megfizethető energia biztosítása;
 • a kapacitások megerősítése az adatgazdálkodás, a mesterséges intelligencia és a csúcstechnológiák terén;
 • a kritikus fontosságú nyersanyagokkal való ellátás biztosítása és diverzifikálása;
 • a globális szinten elsőként cselekvő pozíció biztosítása a normák meghatározása során;
 • reziliens és időtálló gazdasági és pénzügyi rendszerek kiépítése;
 • az uniós törekvéseknek megfelelő készségek és tehetségek fejlesztése és megtartása;
 • a biztonsági és védelmi kapacitások és a világűrhöz való hozzáférés megerősítése;
 • együttműködés a globális partnerekkel a béke, a biztonság és a jólét mindenki számára történő előmozdítása érdekében;
 • az intézmények rezilienciájának erősítése.

A stratégiai előrejelzés így továbbra is alapul szolgál a Bizottság munkaprogramjaihoz és a prioritások meghatározásához – olvasható a testület közleményében.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „Az európai polgárok szinte naponta tapasztalják, hogy milyen közvetlen módon hatnak személyes életünkre az olyan globális kihívások, mint az éghajlatváltozás és a digitális átalakulás. Mindannyian érezzük, hogy demokráciánkat és európai értékeinket mind kívülről, mind belülről megkérdőjelezik, vagy hogy Európának a változó világrend miatt át kell alakítania külpolitikáját. Az ilyen tendenciákkal kapcsolatos korai és jobb tájékozódás segíteni fog abban, hogy időben kezeljünk ilyen fontos kérdéseket, és pozitív irányba kormányozzuk az Uniónkat.”

A jelentés (angolul) itt olvasható el:

2021. évi stratégiai előrejelzési jelentés: Az EU cselekvési képessége és mozgásszabadsága

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS