Tisztább vizet öntene a pohárba az Európai Unió

2019. 03. 06., 14:02

Az EU naprakésszé tenné az ivóvízzel szemben támasztott minőségi előírásokat és költséghatékony megközelítést vezetne be a vízminőség ellenőrzése tekintetében.

Az Európai Tanács elfogadta az ivóvíz-irányelv felülvizsgálatára irányuló javaslatra vonatkozó álláspontját. A szabályok az ivóvízzel érintkezésbe kerülő anyagokra és a vízhez való hozzáférésre vonatkozó új rendelkezéseket is tartalmaznak. A felülvizsgálat a „Right2Water” európai polgári kezdeményezés közvetlen eredményének tekinthető – olvasható az Európai Tanács közleményében.

„Tisztában vagyok azzal, hogy az ivóvíz biztonságossága olyan kérdés, amely valamennyiünk számára alapvetően fontos, amint arra a „Right2Water” európai polgári kezdeményezés során is fény derült. Ezért mély elégedettséggel tölt el az, hogy a mai napon sikerült megállapodnunk az ivóvíz-irányelvre vonatkozó tanácsi álláspontról. Az üzenet egyértelmű: legyünk bárhol is Európában, nyugodtan fogyaszthatjuk a vizet, anélkül, hogy aggódnunk kellene egészségünk miatt” – mondta Ioan Deneș, Románia vízügyi és erdészeti minisztere.

Új elemek a javaslatban

Az átdolgozási javaslat egyik fontos eleme a több mint 20 évvel ezelőtt megállapított, jelenleg is hatályos vízminőségi előírások naprakésszé tétele. A javaslat ezen túlmenően kockázatalapú megközelítést is bevezetne a vízminőség ellenőrzése tekintetében. Ez a megközelítés a várakozások szerint hosszú távon csökkentené az ellenőrzési költségeket, ugyanakkor szavatolná az ivóvíz kiváló minőségét.

A módosított irányelv új kötelezettségeket vezetne be a vízhez való hozzáférés vonatkozásában is. A tagállamoknak immár azt is biztosítaniuk kellene, hogy a fogyasztók információkhoz jussanak ivóvizük jellemzőiről és egyéb hasznos adatokról. Az Európai Tanács új eljárást javasolt az emberi fogyasztásra szánt vízzel érintkezésbe kerülő anyagokra vonatkozó higiéniai követelmények megállapítására is. A cél az említett anyagok minőségének javítása annak érdekében, hogy védjük az emberi egészséget és ne fordulhasson elő szennyeződés.

Előzmények és további lépések

A Bizottság 2018. február 1-jén elfogadta az ivóvíz-irányelv átdolgozására irányuló javaslatát. A Környezetvédelmi Tanács a 2018. június 25-i ülésén irányadó vitát tartott a javaslatról. Az osztrák és a román elnökség alatt folytatódtak a szakértői szintű megbeszélések.

Az Európai Parlament a 2018. október 23-i plenáris ülésén módosításokat javasolt a bizottsági javaslat tekintetében. Az első olvasatban elfogadott parlamenti álláspont kialakítása a márciusban esedékes második plenáris ülésen várható. Az intézményközi tárgyalásokra várhatóan a finn elnökség alatt kerül majd sor.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS