Széles sávú hálózatok az EU-ban: új szabályokat fogadott az Európai Bizottság

2022. 12. 12., 17:21

Minden állami beruházásnak legalább meg kell háromszoroznia a rendelkezésre álló letöltési sebességet, és a verseny jellemezte területeken legalább 1 Gbps letöltési sebességet és 150 Mbps feltöltési sebességet kell biztosítania.

Az Európai Bizottság felülvizsgált közleményt fogadott el a széles sávú hálózatokhoz nyújtott állami támogatásról. A széles sávú hálózatokról szóló felülvizsgált iránymutatás meghatározza azokat a szabályokat, amelyek alapján a Bizottság értékeli a tagállamok által bejelentett, a széles sávú hálózatok kiépítését és az EU-ban történő széles körű bevezetésüket célzó állami támogatási intézkedéseket. Az új szabályok hozzájárulnak az EU azon stratégiai célkitűzéseihez, hogy az évtized végére mindenki számára gigabitalapú konnektivitást és 5G lefedettséget biztosítson, ami elengedhetetlen az Unió digitális átállásának megvalósításához. Az új iránymutatás az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő napon lép hatályba, várhatóan 2023 januárjában – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

„A széles sávú hálózatokról szóló, felülvizsgált iránymutatás jelentős lépést jelent a sikeres európai digitális átállás felé. Megkönnyíti a tagállamok számára, hogy támogassák a nagy teljesítményű széles sávú hálózatok kiépítését a megfelelő összeköttetéssel nem rendelkező területeken. Ez a fogyasztók, a vállalkozások és a közszféra számára egyaránt előnyös lesz. A digitális szakadék csökkentésével az új szabályok még inkább hozzá fognak járulni az EU-n belüli társadalmi és regionális egyenlőtlenségek megszüntetéséhez” – mondta Margrethe Vestager, a versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök.

A felülvizsgált iránymutatás

A széles sávú hálózatokról szóló felülvizsgált iránymutatás naprakész keretet biztosít a digitális átállás támogatásához, és tükrözi a technológiai, szabályozási és piaci fejleményeket. Emellett az új szabályok összhangban állnak a gigabitalapú információs társadalomról szóló közleménybenaz Európa digitális jövőjének megtervezéséről szóló közleménybena digitális iránytűről szóló közleményben, valamint az Európai Parlament és a Tanács által nemrégiben elfogadott, a digitális évtizedhez vezető útról szóló javaslatban meghatározott jelenlegi uniós szakpolitikai prioritásokkal.

A felülvizsgált iránymutatás különösen a következőkre tér ki:

  • A vezetékes hálózatok állami támogatására vonatkozó küszöbérték összehangolása a legújabb technológiai és piaci fejleményekkel. Ezek a változások lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy olyan területeken ruházzanak be, ahol a piac nem biztosít és valószínűleg nem is fog biztosítani a végfelhasználók számára legalább 1 Gbps letöltési sebességet és legalább 150 Mbps feltöltési sebességet. Minden állami beruházásnak legalább meg kell háromszoroznia a rendelkezésre álló letöltési sebességet, és a verseny jellemezte területeken legalább 1 Gbps letöltési sebességet és 150 Mbps feltöltési sebességet kell biztosítania.       
  • Új értékelési keretrendszer bevezetése a mobil (többek között az 5G) hálózatok kiépítésére vonatkozóan. Az új iránymutatás lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy támogassák a mobilhálózatokat ott, ahol a beruházást egyébként magánszolgáltatók nem hajtották volna végre, és azt más intézkedések – például az egyes rádióspektrumok használatához kapcsolódó lefedettségi kötelezettségek – nem garantálják.
  • Annak kifejtése, hogy az állami támogatás hogyan használható fel a széles sávú szolgáltatások felfuttatásának ösztönzésére. A digitális konnektivitás előtt álló akadályok felszámolása és a széles sávú szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása révén a széles körű bevezetést szolgáló intézkedések célja a digitális befogadás és a társadalmi reziliencia előmozdítása. A felülvizsgált iránymutatás leírja a szociális és konnektivitási utalványok összeegyeztethetőségi kritériumait annak érdekében, hogy a fogyasztókat és az üzleti felhasználókat széles sávú szolgáltatások igénybevételére ösztönözzék. 
  • Egyes szabályok egyszerűsítése az iránymutatás gyakorlati alkalmazásának megkönnyítése, valamint a vállalkozások és a hatóságok adminisztratív terheinek csökkentése érdekében. A felülvizsgált iránymutatás például lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy az adott terület versenyhelyzetétől és az egyes termékek iránti kereslettől függően előírják a szolgáltatóknak a legmegfelelőbb nagykereskedelmi hozzáférési termékek biztosítását. Ez csökkenteni fogja az ilyen termékek költségeit, miközben megőrzi a versenyt és megakadályozza a bezáródást.
  • Az állami támogatások Bizottság által végzett értékelése szempontjából fontos egyes kulcsfontosságú fogalmak – például a feltérképezés, a nyilvános konzultációk, a kiválasztási eljárás, a nagykereskedelmi hozzáférés árképzése és a visszakövetelési mechanizmusok – egyértelmű meghatározása és további iránymutatás nyújtása.
  • A támogatásnak a versenyre és a kereskedelemre gyakorolt pozitív, illetve negatív hatásainak összevetéséhez használt kritériumok aktualizálása. Az értékelés figyelembe veszi a különböző lehetséges hatásokat, például az EU digitális és zöld átállásra vonatkozó célkitűzéseihez való hozzájárulást.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS