SURE: hét tagállamnak további 9 milliárd eurót folyósított az Európai Bizottság

2021. 03. 16., 19:45

A műveletek részeként Csehország 1 milliárd, Spanyolország 2,87 milliárd, Horvátország 510 millió, Olaszország 3,87 milliárd, Litvánia 302 millió, Málta 123 millió, Szlovákia pedig 330 millió eurót kapott. Csehország most részesül először finanszírozásban az eszközből. A másik hat uniós ország már részesült a SURE keretében nyújtott hitelekből.

Ezek a kölcsönök abban segítik a tagállamokat, hogy fedezni tudják a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti programjainak finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló, például az önálló vállalkozókat támogató intézkedésekhez közvetlenül kapcsolódó költségeket. Az újabb kifizetésekre az uniós SURE eszköz keretében kibocsátott ötödik szociális beruházási kötvény kibocsátását követően kerül sor, amely iránt jelentős volt az érdeklődés a befektetők körében.

Az Európai Bizottság eddig összesen 19 tagállamnak 90,6 milliárd euró pénzügyi támogatást javasolt, amiből 18 tagállamnak 90,3 milliárd eurót engedélyeztek (Magyarországnak több mint 500 millió eurót). A Tanács várhatóan kellő időben jóváhagyja az Észtországnak javasolt 230 millió euró összegű támogatást is.

 

A tagállamok továbbra is igényelhetnek pénzügyi támogatást a SURE eszközből, amely összesen mintegy 100 milliárd eurós kerettel rendelkezik.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS