SURE: 81,4 milliárd euró 15 EU-tagállamnak

2020. 08. 26., 13:45

Az Európai Bizottság 81,4 milliárd euró pénzügyi támogatást javasol 15 tagállam számára a SURE keretében.

Az Európai Bizottság a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) keretében 15 tagállamnak nyújtandó 81,4 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szóló határozatjavaslatokat terjesztett a Tanács elé. A SURE eszköz meghatározó elemként épül be abba az átfogó uniós stratégiába, amely a koronavírus-járvány összefüggésében a polgárok védelmét és a pandémia súlyos társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítését célozza. Az eszköz az Európai Tanács által a munkavállalók, a vállalkozások és az országok védelme érdekében elfogadott három biztonsági háló egyike.

Amint a Tanács jóváhagyja a mostani javaslatokat, a tagállamok kedvező feltételek mellett nyújtott uniós kölcsönök formájában juthatnak hozzá a pénzügyi támogatáshoz. Ezek a kölcsönök segítenek kezelni a munkahelyek megőrzését célzó nemzeti közkiadások hirtelen megugrását. Konkrétan ahhoz járulnak majd hozzá, hogy a tagállamok fedezni tudják a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszereinek finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló intézkedésekhez közvetlenül kapcsolódó költségeket, különösen az önálló vállalkozók esetében.

A támogatást igénylő tagállamokkal folytatott konzultációt, illetve kérelmeik értékelését követően a Bizottság javasolja, hogy a Tanács az alábbiak szerint hagyja jóvá a pénzügyi támogatás nyújtását:

 • Belgium: 7,8 milliárd euró
 • Bulgária: 511 millió euró
 • Csehország: 2 milliárd euró
 • Görögország: 2,7 milliárd euró
 • Spanyolország: 21,3 milliárd euró
 • Horvátország: 1 milliárd euró
 • Olaszország: 27,4 milliárd euró
 • Ciprus: 479 millió euró
 • Lettország: 192 millió euró
 • Litvánia: 602 millió euró
 • Málta: 244 millió euró
 • Lengyelország: 11,2 milliárd euró
 • Románia: 4 milliárd euró
 • Szlovákia: 631 millió euró
 • Szlovénia: 1,1 milliárd EUR

A SURE keretében az uniós tagállamoknak összesen legfeljebb 100 milliárd euró összegű pénzügyi támogatás nyújtható. A Bizottság által a Tanács elé terjesztett, pénzügyi támogatás nyújtásáról szóló határozatjavaslatok összesen 81,4 milliárd eurót irányoznak elő 15 tagállam számára. Portugália és Magyarország már benyújtotta hivatalos kérelmét, ezek értékelése még folyamatban van. A Bizottság szerint a Portugáliának és Magyarországnak nyújtandó támogatásról szóló javaslat hamarosan előterjesztésre kerül. Azok a tagállamok, amelyek még nem igényeltek hivatalosan támogatást, ezt továbbra is megtehetik.

A SURE eszköz keretében a tagállamoknak nyújtott kölcsönöket a tagállamok által önkéntes alapon vállalt garanciák fogják fedezni. A Bizottság várakozásai szerint hamarosan lezárul a tagállamok és a Bizottság közötti garanciamegállapodások véglegesítésének folyamata.

A biztosi testület tagjainak gondolatai

Ursula von der Leyen elnök a következőket nyilatkozta: „Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a munkahelyek és a megélhetés megőrzése érdekében. A mai nap fontos lépést jelent e tekintetben: mindössze négy hónap telt el a SURE létrehozásának kezdeményezése óta, és a Bizottság most azt javasolja, hogy az eszköz keretében 81,4 milliárd euróval járuljunk hozzá a koronavírus-járvány által érintett munkahelyek és munkavállalók védelméhez Unió-szerte. A SURE eszköz a szolidaritás egyértelmű szimbóluma egy példa nélkül álló válság közepette. Európa elkötelezett a polgárok védelme mellett.”

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök szerint: „A munkavállalók jelenleg hatalmas bizonytalanságban vannak, ezért támogatnunk kell őket a válság leküzdése és gazdaságaink újraindítása érdekében. A Bizottság ezt felismerve javasolta a SURE létrehozását, amely a munkavállalók védelmét és a gazdasági fellendülés elősegítését szolgálja. Üdvözöljük, hogy a tagállamok élénk érdeklődést tanúsítanak a csökkentett munkaidős rendszerek és hasonló intézkedések finanszírozása céljából kedvező feltételekkel igénybe vehető SURE-források iránt. Várakozásaink szerint gyors döntéshozatali folyamatra számíthatunk, amelynek lezárultával megkezdhető a kölcsönök folyósítása.”

Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztos így nyilatkozott: „A SURE volt az egyik első biztonsági háló, amelyet azért vezettünk be, hogy garantáljuk az állásukból felfüggesztett munkavállalók jövedelmét és munkahelyük fenntartását. Következésképpen elő fogja segíteni a gazdaság mielőbbi helyreállítását. Valamennyi tagállam hozzájárulásának köszönhetően rövidesen összesen 25 milliárd euró összegű garancia áll majd rendelkezésre, és javasoljuk, hogy a támogatást igénylő 15 tagállam összesen 81,4 milliárd euró összegű kölcsönt kapjon. Ez bizonyítja az európai szolidaritást és azt, hogy közös fellépéssel hatékonyabban tudjuk valamennyi európai polgár javát szolgálni.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos hozzáfűzte: „A csökkentett munkaidős foglalkoztatási rendszerek kulcsszerepet játszottak a Covid19-világjárvány munkahelyekre gyakorolt hatásának enyhítésében. Az Európai Unió a SURE eszköz révén járul hozzá ezekhez a nélkülözhetetlen biztonsági hálókhoz: segít elkerülni, hogy a munkavállalók elveszítsék állásukat, és támogatja a gazdaságaink helyreállítása szempontjából nélkülözhetetlen munkahelyek és készségek megőrzését. A tagállamok által mutatott élénk érdeklődés megerősíti, hogy e rendszer elengedhetetlenül szükséges.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.
2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS