SURE: 81,4 milliárd euró 15 EU-tagállamnak

2020. 08. 26., 13:45

Az Európai Bizottság 81,4 milliárd euró pénzügyi támogatást javasol 15 tagállam számára a SURE keretében.

Az Európai Bizottság a szükséghelyzeti munkanélküliségi kockázatokat mérséklő ideiglenes támogatást nyújtó európai eszköz (SURE) keretében 15 tagállamnak nyújtandó 81,4 milliárd eurós pénzügyi támogatásról szóló határozatjavaslatokat terjesztett a Tanács elé. A SURE eszköz meghatározó elemként épül be abba az átfogó uniós stratégiába, amely a koronavírus-járvány összefüggésében a polgárok védelmét és a pandémia súlyos társadalmi-gazdasági következményeinek enyhítését célozza. Az eszköz az Európai Tanács által a munkavállalók, a vállalkozások és az országok védelme érdekében elfogadott három biztonsági háló egyike.

Amint a Tanács jóváhagyja a mostani javaslatokat, a tagállamok kedvező feltételek mellett nyújtott uniós kölcsönök formájában juthatnak hozzá a pénzügyi támogatáshoz. Ezek a kölcsönök segítenek kezelni a munkahelyek megőrzését célzó nemzeti közkiadások hirtelen megugrását. Konkrétan ahhoz járulnak majd hozzá, hogy a tagállamok fedezni tudják a csökkentett munkaidős foglalkoztatás nemzeti rendszereinek finanszírozásához, valamint a koronavírus-világjárvány nyomán bevezetett hasonló intézkedésekhez közvetlenül kapcsolódó költségeket, különösen az önálló vállalkozók esetében.

A támogatást igénylő tagállamokkal folytatott konzultációt, illetve kérelmeik értékelését követően a Bizottság javasolja, hogy a Tanács az alábbiak szerint hagyja jóvá a pénzügyi támogatás nyújtását:

 • Belgium: 7,8 milliárd euró
 • Bulgária: 511 millió euró
 • Csehország: 2 milliárd euró
 • Görögország: 2,7 milliárd euró
 • Spanyolország: 21,3 milliárd euró
 • Horvátország: 1 milliárd euró
 • Olaszország: 27,4 milliárd euró
 • Ciprus: 479 millió euró
 • Lettország: 192 millió euró
 • Litvánia: 602 millió euró
 • Málta: 244 millió euró
 • Lengyelország: 11,2 milliárd euró
 • Románia: 4 milliárd euró
 • Szlovákia: 631 millió euró
 • Szlovénia: 1,1 milliárd EUR

A SURE keretében az uniós tagállamoknak összesen legfeljebb 100 milliárd euró összegű pénzügyi támogatás nyújtható. A Bizottság által a Tanács elé terjesztett, pénzügyi támogatás nyújtásáról szóló határozatjavaslatok összesen 81,4 milliárd eurót irányoznak elő 15 tagállam számára. Portugália és Magyarország már benyújtotta hivatalos kérelmét, ezek értékelése még folyamatban van. A Bizottság szerint a Portugáliának és Magyarországnak nyújtandó támogatásról szóló javaslat hamarosan előterjesztésre kerül. Azok a tagállamok, amelyek még nem igényeltek hivatalosan támogatást, ezt továbbra is megtehetik.

A SURE eszköz keretében a tagállamoknak nyújtott kölcsönöket a tagállamok által önkéntes alapon vállalt garanciák fogják fedezni. A Bizottság várakozásai szerint hamarosan lezárul a tagállamok és a Bizottság közötti garanciamegállapodások véglegesítésének folyamata.

A biztosi testület tagjainak gondolatai

Ursula von der Leyen elnök a következőket nyilatkozta: „Minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk a munkahelyek és a megélhetés megőrzése érdekében. A mai nap fontos lépést jelent e tekintetben: mindössze négy hónap telt el a SURE létrehozásának kezdeményezése óta, és a Bizottság most azt javasolja, hogy az eszköz keretében 81,4 milliárd euróval járuljunk hozzá a koronavírus-járvány által érintett munkahelyek és munkavállalók védelméhez Unió-szerte. A SURE eszköz a szolidaritás egyértelmű szimbóluma egy példa nélkül álló válság közepette. Európa elkötelezett a polgárok védelme mellett.”

Valdis Dombrovskis, az emberközpontú gazdaságért felelős ügyvezető alelnök szerint: „A munkavállalók jelenleg hatalmas bizonytalanságban vannak, ezért támogatnunk kell őket a válság leküzdése és gazdaságaink újraindítása érdekében. A Bizottság ezt felismerve javasolta a SURE létrehozását, amely a munkavállalók védelmét és a gazdasági fellendülés elősegítését szolgálja. Üdvözöljük, hogy a tagállamok élénk érdeklődést tanúsítanak a csökkentett munkaidős rendszerek és hasonló intézkedések finanszírozása céljából kedvező feltételekkel igénybe vehető SURE-források iránt. Várakozásaink szerint gyors döntéshozatali folyamatra számíthatunk, amelynek lezárultával megkezdhető a kölcsönök folyósítása.”

Nicolas Schmit, a foglalkoztatásért és a szociális jogokért felelős biztos így nyilatkozott: „A SURE volt az egyik első biztonsági háló, amelyet azért vezettünk be, hogy garantáljuk az állásukból felfüggesztett munkavállalók jövedelmét és munkahelyük fenntartását. Következésképpen elő fogja segíteni a gazdaság mielőbbi helyreállítását. Valamennyi tagállam hozzájárulásának köszönhetően rövidesen összesen 25 milliárd euró összegű garancia áll majd rendelkezésre, és javasoljuk, hogy a támogatást igénylő 15 tagállam összesen 81,4 milliárd euró összegű kölcsönt kapjon. Ez bizonyítja az európai szolidaritást és azt, hogy közös fellépéssel hatékonyabban tudjuk valamennyi európai polgár javát szolgálni.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos hozzáfűzte: „A csökkentett munkaidős foglalkoztatási rendszerek kulcsszerepet játszottak a Covid19-világjárvány munkahelyekre gyakorolt hatásának enyhítésében. Az Európai Unió a SURE eszköz révén járul hozzá ezekhez a nélkülözhetetlen biztonsági hálókhoz: segít elkerülni, hogy a munkavállalók elveszítsék állásukat, és támogatja a gazdaságaink helyreállítása szempontjából nélkülözhetetlen munkahelyek és készségek megőrzését. A tagállamok által mutatott élénk érdeklődés megerősíti, hogy e rendszer elengedhetetlenül szükséges.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-03-01 15:10:00
2024. március 3-án (vasárnap) 9 órától 21 óráig a NAV háttérrendszerének karbantartása miatt a NAV webes felületei és a NAV-Mobil applikáció egyes szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS