Összefonódás-ellenőrzés: egyszerűsítéseket javasol és visszajelzéseket vár az Európai Bizottság

2022. 05. 09., 09:17

„Kezdeményezésünk célja, hogy tovább csökkentsük mind a vállalkozások, mind a Bizottság adminisztratív terheit, és hogy az erőforrásokat a részletes vizsgálatot igénylő összefonódásokra tudjuk összpontosítani.”

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított és felkérte az érdekelt feleket, hogy tegyék meg észrevételeiket a felülvizsgált összefonódás-ellenőrzési végrehajtási rendelet és az egyszerűsített eljárásról szóló közlemény tervezetével kapcsolatban.

A Bizottság 2016 augusztusában indította el az összefonódás-ellenőrzés eljárási és joghatósági szabályainak alapos felülvizsgálatát. A folyamat célja, hogy a Bizottság összefonódás-felülvizsgálati eljárása célirányosabbá váljon és egyszerűsödjön azokban az egyszerűsített eljárás hatálya alá tartozó esetekben, amelyek valószínűleg nem vetnek fel versenyjogi aggályokat, valamint hogy az erőforrások a legösszetettebb és legfontosabb esetekre összpontosuljanak. A folyamat részeként sort került az uniós összefonódás-ellenőrzési szabályok eljárási és joghatósági vonatkozásainak értékelésére, valamint a bevezető hatásvizsgálatról folytatott nyilvános konzultációra is.

Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: Kezdeményezésünk célja, hogy tovább csökkentsük mind a vállalkozások, mind a Bizottság adminisztratív terheit, és hogy az erőforrásokat a részletes vizsgálatot igénylő összefonódásokra tudjuk összpontosítani. Felkérünk minden érdekeltet, hogy nyújtsa be a felülvizsgált szabályok tervezetével kapcsolatos észrevételeit, amelyeket fel fogunk használni a terveink szerint 2023-ban hatályba lépő új szabályok előkészítéséhez.”

A javasolt változtatások

Amint azt a végrehajtási rendeletet és az egyszerűsített eljárásról szóló közleményt kísérő háttéranyag részletesebben kifejti, a javasolt változtatások célja a következő:

– a potenciálisan az egyszerűsített eljárás hatálya alá tartozó ügyek kategóriáinak kibővítése és pontosítása,

– pontosabb garanciák bevezetése ahhoz, hogy ne kerüljenek az egyszerűsített eljárás alá olyan ügyek, amelyek részletesebb felülvizsgálatot tesznek szükségessé,

– hatékony és arányos információgyűjtés az egyszerűsített ügyekre vonatkozó új, kisebb ráfordítást igénylő jelölőnégyzetes bejelentési formanyomtatvány bevezetése révén,

– a nem egyszerűsített ügyek felülvizsgálatának ésszerűsítése a tájékoztatási követelmények csökkentése és egyértelműsítése révén,

– elektronikus értesítések bevezetése, valamint annak lehetővé tétele, hogy a felek bizonyos dokumentumokat elektronikus úton nyújtsanak be.

Következő lépések

A Bizottság felkéri az érdekelt feleket, hogy 2022. június 3-ig nyújtsák be észrevételeiket a szabályok tervezetével kapcsolatban.

További információ többek között arról, hogyan lehet részt venni a konzultációban.

A hatásvizsgálati szakaszban összegyűjtött bizonyítékok, valamint az érdekelt feleknek a végrehajtási rendelettel és az egyszerűsített eljárásról szóló közleménnyel kapcsolatos észrevételei alapján a Bizottság véglegesíteni fogja a hatásvizsgálatot, és folytatja a ma közzétett tervezetek felülvizsgálatát. A Bizottság 2023-ra tervezi az új szabályok bevezetését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-28 17:27:00
A borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agrárium számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 41. Országos Borverseny megnyitóján.
2022-06-28 15:37:00
2021-ben az országnak három olyan megyéje volt, ahol a természetes fogyás ellenére a belföldi és a nemzetközi vándorlás együttes hatásának köszönhetően a lakosság lélekszáma ténylegesen nőtt – olvasható a statisztikai hivatal „Népmozgalom, 2021” című kiadványában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS