Összefonódás-ellenőrzés: egyszerűsítéseket javasol és visszajelzéseket vár az Európai Bizottság

2022. 05. 09., 09:17

„Kezdeményezésünk célja, hogy tovább csökkentsük mind a vállalkozások, mind a Bizottság adminisztratív terheit, és hogy az erőforrásokat a részletes vizsgálatot igénylő összefonódásokra tudjuk összpontosítani.”

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indított és felkérte az érdekelt feleket, hogy tegyék meg észrevételeiket a felülvizsgált összefonódás-ellenőrzési végrehajtási rendelet és az egyszerűsített eljárásról szóló közlemény tervezetével kapcsolatban.

A Bizottság 2016 augusztusában indította el az összefonódás-ellenőrzés eljárási és joghatósági szabályainak alapos felülvizsgálatát. A folyamat célja, hogy a Bizottság összefonódás-felülvizsgálati eljárása célirányosabbá váljon és egyszerűsödjön azokban az egyszerűsített eljárás hatálya alá tartozó esetekben, amelyek valószínűleg nem vetnek fel versenyjogi aggályokat, valamint hogy az erőforrások a legösszetettebb és legfontosabb esetekre összpontosuljanak. A folyamat részeként sort került az uniós összefonódás-ellenőrzési szabályok eljárási és joghatósági vonatkozásainak értékelésére, valamint a bevezető hatásvizsgálatról folytatott nyilvános konzultációra is.

Margrethe Vestager, versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: Kezdeményezésünk célja, hogy tovább csökkentsük mind a vállalkozások, mind a Bizottság adminisztratív terheit, és hogy az erőforrásokat a részletes vizsgálatot igénylő összefonódásokra tudjuk összpontosítani. Felkérünk minden érdekeltet, hogy nyújtsa be a felülvizsgált szabályok tervezetével kapcsolatos észrevételeit, amelyeket fel fogunk használni a terveink szerint 2023-ban hatályba lépő új szabályok előkészítéséhez.”

A javasolt változtatások

Amint azt a végrehajtási rendeletet és az egyszerűsített eljárásról szóló közleményt kísérő háttéranyag részletesebben kifejti, a javasolt változtatások célja a következő:

– a potenciálisan az egyszerűsített eljárás hatálya alá tartozó ügyek kategóriáinak kibővítése és pontosítása,

– pontosabb garanciák bevezetése ahhoz, hogy ne kerüljenek az egyszerűsített eljárás alá olyan ügyek, amelyek részletesebb felülvizsgálatot tesznek szükségessé,

– hatékony és arányos információgyűjtés az egyszerűsített ügyekre vonatkozó új, kisebb ráfordítást igénylő jelölőnégyzetes bejelentési formanyomtatvány bevezetése révén,

– a nem egyszerűsített ügyek felülvizsgálatának ésszerűsítése a tájékoztatási követelmények csökkentése és egyértelműsítése révén,

– elektronikus értesítések bevezetése, valamint annak lehetővé tétele, hogy a felek bizonyos dokumentumokat elektronikus úton nyújtsanak be.

Következő lépések

A Bizottság felkéri az érdekelt feleket, hogy 2022. június 3-ig nyújtsák be észrevételeiket a szabályok tervezetével kapcsolatban.

További információ többek között arról, hogyan lehet részt venni a konzultációban.

A hatásvizsgálati szakaszban összegyűjtött bizonyítékok, valamint az érdekelt feleknek a végrehajtási rendelettel és az egyszerűsített eljárásról szóló közleménnyel kapcsolatos észrevételei alapján a Bizottság véglegesíteni fogja a hatásvizsgálatot, és folytatja a ma közzétett tervezetek felülvizsgálatát. A Bizottság 2023-ra tervezi az új szabályok bevezetését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 12:10:11
A belügyminiszter május 24-i kezdettel az ország teljes területére kihirdette a tartósan vízhiányos időszakot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének kezdeményezését követően.
2024-05-27 07:30:05
Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS