Olcsóbb euró-átutalás és átláthatóbb valutaváltás: Valentin-napi csomag az Európai Parlamenttől

2019. 02. 11., 14:46

Az Európai Parlament képviselői február 14-én szavaznak arról a javaslatról, amely biztosítja az euró átutalások alacsony díját az EU teljes területén belül, és átláthatóbbá teszi a valuták átváltási díját, ha az utalás különböző pénznemeket foglal magába.

Alacsonyabb utalási díjak az euróövezeten kívül is

A jelenlegi szabályok már eddig is biztosították az alacsony átutalási díjakat az euróövezet országai között. Például, ha valaki Finnországban él és Olaszországból vásárol magának egy pár cipőt, az utalásért felszámított összeg ugyanaz lesz, mintha belföldön fizetett volna érte. Ez sok esetben nem kerül semmibe.

Ha viszont valaki Bulgáriában él, amely nem tagja az eurózónának, és ugyanazt a cipőt akarja megrendelni Olaszországból, az átutalásért akár 24 eurót is kell fizetnie, mondja az Európai Bizottság tanulmánya.

Az új uniós szabályozás kiegyenlítené az eurózónába nem tartozó országok euró átutalási díjait és az adott ország saját pénznemében történő utalás díjait. Ezáltal az eurós átutalások díjai kedvezőbbek lesznek, a fogyasztókat arra ösztönzik, hogy vásároljanak külföldről és a vállalatok kereskedelmi költségei is csökkenek.

Miután decemberben az Európai Parlament ideiglenes megegyezést kötött a Tanáccsal, Eva Maydell (néppárt, bolgár) jelentéstevő úgy fogalmazott, ez egy fontos lépés az egységes uniós piac kialakítása felé. „Az átutalások indokolatlanul magas díjainak csökkentésével az európai intézmények megmutatták, hogy ha együtt dolgoznak, azzal a polgárok érdekeit szolgálják.”

A valuták átváltási díjai: segítség a vásárlóknak

A szabályozás célja továbbá, hogy átláthatóbbá tegye azoknak a fizetéseknek is a díjait, amelyek esetén egy valutát át kell váltani egy másikra.
Képzeljük el például, hogy egy német vendég bankkártyával akar fizetni egy lengyel étteremben és megkérdezik tőle, hogy euróban fizetne, vagy inkább a helyi pénznemben, zloty-ban. Ha a zloty-t választja, a pénznemek közötti átváltást a saját bankja végzi el, de ha euróval fizetne, azt már a kereskedő bankja intézi. A két esetben a fizetés díja más-más lesz és ha a vásárló nem kap erről megfelelő tájékoztatást, lehet, hogy többet kell fizetnie, mint ő azt gondolta.

Az új szabályok ezt úgy küszöbölnék ki, hogy a fizetéskor minden lehetséges pénznemben fel kellene tüntetni a pontos összeget, amelyet a vásárlónak fizetnie kell, akár euróról van szó, akár másik valutáról. Ez nagyobb versenyhelyzetet eredményezne a szolgáltatók között, ezáltal pedig alacsonyabb árakat.

Az EP február 13-án, szerdán tárgyal a javaslatról a plenáris ülésen és február 14-én csütörtökön szavaz róla.

További témák Strasbourgban: az állatszállítástól a víz újrafelhasználásáig

Védelem katasztrófák esetén

A képviselők kedden szavaznak az EU polgári védelmi mechanizmusának fejlesztéséről. Ennek célja, hogy katasztrófák esetén az országok gyorsabban tudjanak reagálni és megosszák erőforrásaikat. A javaslat kiterjed az olyan erőforrás-tartalékokra is, mint az erdőtüzeket oltó repülőgépek, tábori kórházak vagy sürgősségi orvosi csapatok, amelyeket abban az esetben tudnának használni a tagállamok, amikor a saját erőforrásaik nem elegendőek vagy megfelelőek.

Külföldi működőtőke-befektetés

A képviselők csütörtökön az első uniós szintű, külföldi működőtőke-átvilágítási rendszerről szavaznak, amely a stratégiai ágazatok védelmét hivatott szolgálni. Ugyan az EU nyitott a külföldről érkező működőtőke befektetésekre, de annak érdekében, hogy ne sérüljenek az Unió stratégiai érdekei, szükség van ellenőrzésekre. A cél az, hogy megvédjék az olyan fontos ágazatokat, mint a vízszolgáltatás, a szállítmányozás, a kommunikáció és az olyan fejlődő technológiákat, mint a mesterséges intelligencia vagy a robotika.

Európa jövője

Kedden délután az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte vitázik a képviselőkkel Európa jövőjéről. Ez lesz a 17. vita a sorban.

Az állatok szállítása

A médiában megjelent, a szállított állatok bántalmazásáról szóló riportok után a képviselők csütörtökön vitáznak arról, hogyan lehetne biztosítani a szállított állatok nagyobb jólétét. A képviselők azt szeretnék, ha a tagállamok alkalmaznák a már meglévő szabályokat, ha jobbá tennék a szállítás feltételeit és minél kisebbre csökkentenék a szállítás idejét.

Gépjármű-biztosítás

Habár az EU útjai a legbiztonságosabbak a világon, még így is több mint 25 ezer ember vesztette életét és 135 ezer sérült meg súlyosan az utakon 2017-ben. Szerdán a képviselők arról a javaslatról szavaznak, amely javítana a jelenlegi gépjármű-biztosítási rendszeren és még jobban védené a közúti balesetek áldozatait.

EU-Szingapúr kereskedelmi megállapodás

A képviselők szerdán szavaznak arról, hogy elfogadják-e a szabadkereskedelmi szerződést Szingapúrral. Az egyezmény célja, hogy öt éven belül jóformán minden kereskedelmi vámot megszüntessen, megvédje az egyedi európai termékeket és az európai vállalatok számára megnyissa a szingapúri piacot.

A víz újrahasznosítása

Európa vízkészlete egyre inkább fogyatkozóban van, amely vízhiányhoz és a vízminőség leromlásához vezethet. Kedden a képviselők azokról a tervekről vitáznak, amelyekkel a vízhiány ellen felléphetnének, például a víz újrahasznosításáról mezőgazdasági öntözés esetén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS