Olcsóbb euró-átutalás és átláthatóbb valutaváltás: Valentin-napi csomag az Európai Parlamenttől

2019. 02. 11., 14:46

Az Európai Parlament képviselői február 14-én szavaznak arról a javaslatról, amely biztosítja az euró átutalások alacsony díját az EU teljes területén belül, és átláthatóbbá teszi a valuták átváltási díját, ha az utalás különböző pénznemeket foglal magába.

Alacsonyabb utalási díjak az euróövezeten kívül is

A jelenlegi szabályok már eddig is biztosították az alacsony átutalási díjakat az euróövezet országai között. Például, ha valaki Finnországban él és Olaszországból vásárol magának egy pár cipőt, az utalásért felszámított összeg ugyanaz lesz, mintha belföldön fizetett volna érte. Ez sok esetben nem kerül semmibe.

Ha viszont valaki Bulgáriában él, amely nem tagja az eurózónának, és ugyanazt a cipőt akarja megrendelni Olaszországból, az átutalásért akár 24 eurót is kell fizetnie, mondja az Európai Bizottság tanulmánya.

Az új uniós szabályozás kiegyenlítené az eurózónába nem tartozó országok euró átutalási díjait és az adott ország saját pénznemében történő utalás díjait. Ezáltal az eurós átutalások díjai kedvezőbbek lesznek, a fogyasztókat arra ösztönzik, hogy vásároljanak külföldről és a vállalatok kereskedelmi költségei is csökkenek.

Miután decemberben az Európai Parlament ideiglenes megegyezést kötött a Tanáccsal, Eva Maydell (néppárt, bolgár) jelentéstevő úgy fogalmazott, ez egy fontos lépés az egységes uniós piac kialakítása felé. „Az átutalások indokolatlanul magas díjainak csökkentésével az európai intézmények megmutatták, hogy ha együtt dolgoznak, azzal a polgárok érdekeit szolgálják.”

A valuták átváltási díjai: segítség a vásárlóknak

A szabályozás célja továbbá, hogy átláthatóbbá tegye azoknak a fizetéseknek is a díjait, amelyek esetén egy valutát át kell váltani egy másikra.
Képzeljük el például, hogy egy német vendég bankkártyával akar fizetni egy lengyel étteremben és megkérdezik tőle, hogy euróban fizetne, vagy inkább a helyi pénznemben, zloty-ban. Ha a zloty-t választja, a pénznemek közötti átváltást a saját bankja végzi el, de ha euróval fizetne, azt már a kereskedő bankja intézi. A két esetben a fizetés díja más-más lesz és ha a vásárló nem kap erről megfelelő tájékoztatást, lehet, hogy többet kell fizetnie, mint ő azt gondolta.

Az új szabályok ezt úgy küszöbölnék ki, hogy a fizetéskor minden lehetséges pénznemben fel kellene tüntetni a pontos összeget, amelyet a vásárlónak fizetnie kell, akár euróról van szó, akár másik valutáról. Ez nagyobb versenyhelyzetet eredményezne a szolgáltatók között, ezáltal pedig alacsonyabb árakat.

Az EP február 13-án, szerdán tárgyal a javaslatról a plenáris ülésen és február 14-én csütörtökön szavaz róla.

További témák Strasbourgban: az állatszállítástól a víz újrafelhasználásáig

Védelem katasztrófák esetén

A képviselők kedden szavaznak az EU polgári védelmi mechanizmusának fejlesztéséről. Ennek célja, hogy katasztrófák esetén az országok gyorsabban tudjanak reagálni és megosszák erőforrásaikat. A javaslat kiterjed az olyan erőforrás-tartalékokra is, mint az erdőtüzeket oltó repülőgépek, tábori kórházak vagy sürgősségi orvosi csapatok, amelyeket abban az esetben tudnának használni a tagállamok, amikor a saját erőforrásaik nem elegendőek vagy megfelelőek.

Külföldi működőtőke-befektetés

A képviselők csütörtökön az első uniós szintű, külföldi működőtőke-átvilágítási rendszerről szavaznak, amely a stratégiai ágazatok védelmét hivatott szolgálni. Ugyan az EU nyitott a külföldről érkező működőtőke befektetésekre, de annak érdekében, hogy ne sérüljenek az Unió stratégiai érdekei, szükség van ellenőrzésekre. A cél az, hogy megvédjék az olyan fontos ágazatokat, mint a vízszolgáltatás, a szállítmányozás, a kommunikáció és az olyan fejlődő technológiákat, mint a mesterséges intelligencia vagy a robotika.

Európa jövője

Kedden délután az olasz miniszterelnök, Giuseppe Conte vitázik a képviselőkkel Európa jövőjéről. Ez lesz a 17. vita a sorban.

Az állatok szállítása

A médiában megjelent, a szállított állatok bántalmazásáról szóló riportok után a képviselők csütörtökön vitáznak arról, hogyan lehetne biztosítani a szállított állatok nagyobb jólétét. A képviselők azt szeretnék, ha a tagállamok alkalmaznák a már meglévő szabályokat, ha jobbá tennék a szállítás feltételeit és minél kisebbre csökkentenék a szállítás idejét.

Gépjármű-biztosítás

Habár az EU útjai a legbiztonságosabbak a világon, még így is több mint 25 ezer ember vesztette életét és 135 ezer sérült meg súlyosan az utakon 2017-ben. Szerdán a képviselők arról a javaslatról szavaznak, amely javítana a jelenlegi gépjármű-biztosítási rendszeren és még jobban védené a közúti balesetek áldozatait.

EU-Szingapúr kereskedelmi megállapodás

A képviselők szerdán szavaznak arról, hogy elfogadják-e a szabadkereskedelmi szerződést Szingapúrral. Az egyezmény célja, hogy öt éven belül jóformán minden kereskedelmi vámot megszüntessen, megvédje az egyedi európai termékeket és az európai vállalatok számára megnyissa a szingapúri piacot.

A víz újrahasznosítása

Európa vízkészlete egyre inkább fogyatkozóban van, amely vízhiányhoz és a vízminőség leromlásához vezethet. Kedden a képviselők azokról a tervekről vitáznak, amelyekkel a vízhiány ellen felléphetnének, például a víz újrahasznosításáról mezőgazdasági öntözés esetén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS