Négy új európai polgári kezdeményezést vett nyilvántartásba az Európai Bizottság

2023. 11. 09., 16:08

„EU Live Bus Stop Info” (Valós idejű utastájékoztatás a buszmegállókban EU-szerte), „Trust and Freedom (Bizalom és szabadság), „I'm Going European”: An ECI to Connect your National and European Citizenship” (Európa polgára vagyok: európai polgári kezdeményezés a nemzeti állampolgárság és az európai polgárság összekapcsolására), „Creation of a European Environment Authority” (Az Európai Környezetvédelmi Hatóság létrehozása).

Az „EU Live Bus Stop Info” (Valós idejű utastájékoztatás a buszmegállókban EU-szerte) kezdeményezés szervezői olyan QR-kódok elhelyezésére szólítanak fel az uniós tagállamok buszmegállóiban, amelyek lehetővé teszik az utasok számára, hogy valós idejű információkat kapjanak a menetrendekről, útvonalakról, késésekről és forgalmi változásokról. A kezdeményezés célja, hogy az autóbuszok használatának ösztönzésével, valamint a forgalmi torlódások és a károsanyag-kibocsátások csökkentése révén hozzájáruljon a városok környezetbarátabbá tételéhez.

A „Trust and Freedom” (Bizalom és szabadság) kezdeményezés a tájékoztatáson alapuló beleegyezéssel, az emberi méltósággal, a szabadsággal és a testi autonómiával kapcsolatos intézkedésekre szólít fel. A kezdeményezés különösen az egészségügyi ellátással és a kezelési lehetőségekkel kapcsolatos tájékozott döntéshozatalhoz, a szabad beleegyezéshez és az információkhoz való jobb hozzáféréshez fűződő jogra hivatkozik. A kezdeményezés szervezői olyan intézkedéseket is sürgetnek, amelyek fokozzák az átláthatóságot és javítják az uniós döntéshozatali eljárásokkal kapcsolatos információkhoz való hozzáférést.

Az „I'm Going European”: An ECI to Connect your National and European Citizenship” (Európa polgára vagyok: európai polgári kezdeményezés a nemzeti állampolgárság és az európai polgárság összekapcsolására) elnevezésű kezdeményezés célja az európai polgárság, az emberi jogok, a demokrácia és a jogállamiság oktatásához való jog bevezetése, valamint ennek előmozdítására a szabad mozgásról szóló uniós jogszabályok kiegészítése egy, az európai állampolgári ismeretek oktatására vonatkozó követelménnyel, az európai polgárságról szóló alapokmány kidolgozása, valamint a bevált gyakorlatok cseréjére és a tanárképzésre szolgáló kiválósági központ létrehozása.

A „Creation of a European Environment Authority” (Európai Környezetvédelmi Hatóság létrehozása) elnevezésű kezdeményezés szervezői egy Európai Környezetvédelmi Hatóság létrehozását kérvényezik az Európai Környezetvédelmi Ügynökség utódjaként vagy új hatóságként. A Hatóság hatáskörébe tartozna: a kötelező erejű közigazgatási határozatokat kibocsátása; a környezeti hatással járó tevékenységek nyomon követése; és a környezetszennyezés miatti szankciók kiszabása.

A nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek hat hónap áll rendelkezésükre, hogy megkezdjék az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy év alatt egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak reagálnia kell: el kell döntenie, hogy a kérelemnek eleget téve lépéseket tesz-e, vagy elutasítja azt, és döntését mindkét esetben meg kell indokolnia.

További információk a kezdeményezésekről:

Európai polgári kezdeményezések

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, és ezáltal olyan eszközt adott a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik, hogy bizonyos témák napirendre kerüljenek. Az európai polgári kezdeményezés intézménye hivatalosan 2012 áprilisában lépett életbe. Hivatalos nyilvántartásba vételét követően bármely európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – és legalább hét uniós tagállamból származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot, hogy jogi aktusra irányuló javaslatot terjesszen elő a hatáskörébe tartozó területeken. A Bizottság akkor fogad el egy kezdeményezést, ha: 1) a javasolt intézkedés nem esik nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy jogi aktusra irányuló javaslatot terjesszen elő, 2) nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és 3) nem nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezés létrejötte óta a Bizottság 107 kezdeményezést vett nyilvántartásba.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS