Napelemet és szélturbinát minden európai lakóházra: indul az aláírásgyűjtés

Napelemet és szélturbinát minden európai lakóházra: indul az aláírásgyűjtés
2022. 09. 07., 14:43

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vett két európai polgári kezdeményezést, amelyek címe: „Minden európai lakóház legyen felszerelve 1 kW-os fotovoltaikus rendszerrel és 0,6 kW-os szélturbinával kizárólag a települési önkormányzatok által igénybe vett uniós források finanszírozásával” és „Az EU vidéki örökségének, élelmezésbiztonságának és élelmiszer-ellátásának védelme”.

A megújuló energiára vonatkozó kezdeményezés szervezői cselekvésre szólítanak fel a háztartások (beleértve a legszigeteltebb falvakat is) zöld energiával való ellátásához szükséges infrastruktúra kiépítése és telepítése érdekében, a szén-dioxid-lábnyomuk csökkentése céljából. Felszólítanak továbbá arra, hogy a lakosságot meg kell ismertetni a zöld energia előnyeivel, és az önkormányzati alkalmazottak számára képzéseket kell tartani a környezetvédelmi kérdésekről.

„Az EU vidéki örökségének, élelmezésbiztonságának és élelmiszer-ellátásának védelme” elnevezésű kezdeményezés szervezői megújított uniós kötelezettségvállalást sürgetnek a regionális örökség, a vidéki térségek fenntartható növekedése és a növekvő életszínvonal előmozdítása iránt, hogy biztosítsuk az EU élelmiszer-termelő közösségeinek fennmaradását. A szervezők felkérik a Bizottságot, hogy támogassa a vidéki közösségek foglalkoztatási gyakorlatait és tevékenységeit, és tartsa tiszteletben a hagyományos kézműves iparágakat, ezenkívül ismerje el az élelmezésbiztonságot és a mezőgazdasági ellátást. A szervezők arra is felkérik a Bizottságot, hogy az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapba foglalja bele a vidéki örökség előmozdítását, valamint az élelmezésbiztonság és az élelmiszer-ellátás elismerését.

Mivel ezek az európai polgári kezdeményezések megfelelnek a formai követelményeknek, a Bizottság úgy ítéli meg, hogy azok jogilag elfogadhatók. A javaslatok tartalmát a Bizottság ebben a szakaszban még nem vizsgálta.

A következő lépések

A nyilvántartásba vételtől számítva a szervezőknek 6 hónap áll rendelkezésükre, hogy elindítsák az aláírásgyűjtést. Amennyiben az európai polgári kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak reagálnia kell. A Bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, és a döntését indokolnia kell.

Az európai polgári kezdeményezés

Az európai polgári kezdeményezés intézményét a Lisszaboni Szerződés vezette be, s ezáltal olyan eszköz került a polgárok kezébe, amelynek segítségével elérhetik egyes kérdések napirendre tűzését. A kezdeményezés hivatalosan 2012 áprilisában indult útjára. Hivatalos nyilvántartásba vételét követően bármely európai polgári kezdeményezés lehetővé teszi, hogy egymillió – és legalább hét uniós tagállamból származó – polgár felkérje az Európai Bizottságot, hogy jogi aktusra vonatkozó javaslatot terjesszen elő a hatáskörébe tartozó területeken. Az elfogadhatóság feltételei a következők: (1) a javasolt intézkedés nem esik nyilvánvalóan a Bizottság azon hatáskörén kívül, hogy jogi aktusra irányuló javaslatot nyújtson be, (2) nem nyilvánvalóan visszaélésszerű, komolytalan vagy zaklató jellegű, és (3) nem nyilvánvalóan ellentétes az Unió értékeivel.

Az európai polgári kezdeményezés létrejötte óta a Bizottsághoz 119 kérelem érkezett, amelyek közül 93 elfogadhatónak és így nyilvántartásba vételre alkalmasnak bizonyult. A mostani határozat az idén nyilvántartásba vett kezdeményezések számát hétre emeli.

További információk:

„Minden európai lakóház legyen felszerelve 1 kW-os fotovoltaikus rendszerrel és 0,6 kW-os szélturbinával kizárólag a települési önkormányzatok által igénybe vett uniós források finanszírozásával”

„Az EU vidéki örökségének, élelmezésbiztonságának és élelmiszer-ellátásának védelme”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-25 12:41:00
A munkaviszony létrejöttéhez írásba foglalt munkaszerződés szükséges. Időről-időre előfordul azonban, hogy a munkaszerződés írásba foglalása valamely okból elmarad. Ez minden esetben azt jelenti, hogy nem áll fenn a munkaviszony? Milyen következményei vannak, ha elmarad a munkaszerződés írásba foglalása? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS