Nagyüzem volt a héten az Európai Parlamentben is

2018. 12. 14., 18:33

Az Európai Parlament képviselői – többek között – elfogadták az EU-Japán kereskedelmi megállapodást, átadták Oleg Szencov képviselőinek a Szaharov-díjat és megemlékeztek a keddi strasbourgi terrortámadás áldozatairól.

Megállapodás Japánnal

Szerdán elfogadták a képviselők az Európai Unió és Japán közötti kereskedelmi megállapodást, amely a világkereskedelem 40 százalékát fedi le. Ennek köszönhetően az európai vállalatok egyszerűbben exportálnak majd Japánba.

Szaharov-díj

December 12-én, szerdán adták át a 2018-as Szaharov-díjat, amelyet ezúttal Oleg Szencov ukrán filmrendezőnek és politikai fogolynak ítéltek oda. Mivel a rendező még mindig Szibériában raboskodik, nem tudott részt venni személyesen a díjátadó ünnepségen, ott unokatestvére, Natalya Kaplan és ügyvédje, Dimitriy Dinze képviselte.

Lövöldözés Strasbourgban

December 12-én a képviselők egyperces néma csenddel emlékeztek meg a keddi strasbourgi terrortámadás áldozatairól. „Folytatnunk kell a munkát, hogy megmutassuk, hogy a szabadságba és demokráciába vetett hitünk mindig győzedelmeskedni fog az erőszak, a bűn és a terror felett” – reagált Antonio Tajani EP-elnök.

Küzdelem a terrorizmus ellen

December 12-én a képviselők elfogadták az új uniós stratégiára tett javaslatokat, amely elősegítené a radikalizálódás megállítását, az adatfelhasználhatóság javítását, és a terrorizmus áldozatainak támogatását. Ebben a parlament többek között az Europol és a Nagyméretű IT-rendszerek Üzemeltetési Igazgatását Végző Európai Ügynökség (eu-LISA) szerepének megerősítését javasolja.

Költségvetés

Szerdán elfogadta a parlament a 2019-es költségvetést, amely még több támogatást különít el a migrációs kérdés megoldására, a munkanélküli fiatalok megsegítésére, a környezetvédelemre, az Erasmus+-ra és a kutatási programokra. A kötelezettségvállalások összege a jövő évre összesen 165,8 milliárd euró; a kifizetéseké pedig 148,2 milliárd euró. További részletek a Daniele Viottival készített interjúban.

A képviselők a következő uniós hosszú távú költségvetésről is tárgyaltak és megjegyezték, hogy jelentős forrásnövekedésre van szükség a kutatás és a környezetvédelem esetén.

Rákkeltő anyagok

A képviselők kedden megszavazták a munkavállalók a rákkeltő anyagoktól (például dízelgőz) való védelmére vonatkozó jogszabályok megújítását.

Humanitárius vízum

Az Európai Parlament kedden felkérte az Európai Bizottságot, hogy 2019. március 31-ig nyújtson be jogszabályjavaslatot az európai humanitárius vízum létrehozására. A vízummal az azt kiadó tagállam területére léphetne be a jelentkező, de a belépés egyetlen célja a nemzetközi védelemért folyamodás lehet. Ennek értelmében az Unió nagykövetségei és konzulátusai adhatnak ki humanitárius vízumokat, hogy a védelemért folyamodóknak ne kelljen az életüket kockára tenni ahhoz, hogy Európába jussanak.

Európa jövője

Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök szerdán vitázott a képviselőkkel Európa jövőjéről. A plenáris ülésen tartott beszédében az elnök elmondta, kiemelten fontos, hogy fenntartsuk a béke és a biztonság unióját. A vita már a 14-ik volt a sorban.

Digitális szolgáltatások

A parlament a tech cégek digitális szolgáltatásainak megadóztatásáról szóló új szabályokról szavazott. Ez feljogosítja a tagállamokat arra, hogy akkor is kivethessenek adót a területükön profitot termelő vállalatokra, ha azok fizikai értelemben nincsenek jelen az országban.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS