Nagyüzem volt a héten az Európai Parlamentben is

2018. 12. 14., 18:33

Az Európai Parlament képviselői – többek között – elfogadták az EU-Japán kereskedelmi megállapodást, átadták Oleg Szencov képviselőinek a Szaharov-díjat és megemlékeztek a keddi strasbourgi terrortámadás áldozatairól.

Megállapodás Japánnal

Szerdán elfogadták a képviselők az Európai Unió és Japán közötti kereskedelmi megállapodást, amely a világkereskedelem 40 százalékát fedi le. Ennek köszönhetően az európai vállalatok egyszerűbben exportálnak majd Japánba.

Szaharov-díj

December 12-én, szerdán adták át a 2018-as Szaharov-díjat, amelyet ezúttal Oleg Szencov ukrán filmrendezőnek és politikai fogolynak ítéltek oda. Mivel a rendező még mindig Szibériában raboskodik, nem tudott részt venni személyesen a díjátadó ünnepségen, ott unokatestvére, Natalya Kaplan és ügyvédje, Dimitriy Dinze képviselte.

Lövöldözés Strasbourgban

December 12-én a képviselők egyperces néma csenddel emlékeztek meg a keddi strasbourgi terrortámadás áldozatairól. „Folytatnunk kell a munkát, hogy megmutassuk, hogy a szabadságba és demokráciába vetett hitünk mindig győzedelmeskedni fog az erőszak, a bűn és a terror felett” – reagált Antonio Tajani EP-elnök.

Küzdelem a terrorizmus ellen

December 12-én a képviselők elfogadták az új uniós stratégiára tett javaslatokat, amely elősegítené a radikalizálódás megállítását, az adatfelhasználhatóság javítását, és a terrorizmus áldozatainak támogatását. Ebben a parlament többek között az Europol és a Nagyméretű IT-rendszerek Üzemeltetési Igazgatását Végző Európai Ügynökség (eu-LISA) szerepének megerősítését javasolja.

Költségvetés

Szerdán elfogadta a parlament a 2019-es költségvetést, amely még több támogatást különít el a migrációs kérdés megoldására, a munkanélküli fiatalok megsegítésére, a környezetvédelemre, az Erasmus+-ra és a kutatási programokra. A kötelezettségvállalások összege a jövő évre összesen 165,8 milliárd euró; a kifizetéseké pedig 148,2 milliárd euró. További részletek a Daniele Viottival készített interjúban.

A képviselők a következő uniós hosszú távú költségvetésről is tárgyaltak és megjegyezték, hogy jelentős forrásnövekedésre van szükség a kutatás és a környezetvédelem esetén.

Rákkeltő anyagok

A képviselők kedden megszavazták a munkavállalók a rákkeltő anyagoktól (például dízelgőz) való védelmére vonatkozó jogszabályok megújítását.

Humanitárius vízum

Az Európai Parlament kedden felkérte az Európai Bizottságot, hogy 2019. március 31-ig nyújtson be jogszabályjavaslatot az európai humanitárius vízum létrehozására. A vízummal az azt kiadó tagállam területére léphetne be a jelentkező, de a belépés egyetlen célja a nemzetközi védelemért folyamodás lehet. Ennek értelmében az Unió nagykövetségei és konzulátusai adhatnak ki humanitárius vízumokat, hogy a védelemért folyamodóknak ne kelljen az életüket kockára tenni ahhoz, hogy Európába jussanak.

Európa jövője

Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök szerdán vitázott a képviselőkkel Európa jövőjéről. A plenáris ülésen tartott beszédében az elnök elmondta, kiemelten fontos, hogy fenntartsuk a béke és a biztonság unióját. A vita már a 14-ik volt a sorban.

Digitális szolgáltatások

A parlament a tech cégek digitális szolgáltatásainak megadóztatásáról szóló új szabályokról szavazott. Ez feljogosítja a tagállamokat arra, hogy akkor is kivethessenek adót a területükön profitot termelő vállalatokra, ha azok fizikai értelemben nincsenek jelen az országban.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS