Milyen hosszú lehet a próbaidő? – Új európai szabályozás jöhet

2018. 11. 20., 10:31

Az Európai Parlament megkezdheti a tárgyalásokat a Tanáccsal a foglalkoztatásra vonatkozó új szabályokról, amelyek többek között kitérnek a próbaidő hosszúságára és a munkaidőre.

A szabályok arra is kitérnek, hogy az új alkalmazottak, köztük azok, akiknek nem hagyományos a munkájuk, pontosabb információt kapjanak a munkahelyi kötelezettségeikről és jogaikról. A jelentés szerzőjét, Enrique Calvet Chambont (liberális, spanyol, képünkön) az Európai Parlament sajtósai kérdezték az újdonságokról.

A munkakerőpiacon a digitalizáció a foglalkoztatás új és nem szokványos formáit hozta magával. Melyek az előnyei és hátrányai ennek a változásnak?

– Az új technológiák és a digitalizáció miatt a foglalkoztatás új formái jöttek létre, egyben másképp gondolunk a munka fogalmára is. Ráadásul a munkaerőpiacot is próbára teszik a változások, különösen a munka törvénykönyve és a szociális biztonság szempontjából.

Viszont sok előny is származik belőle, például a rugalmasabb, kreatívabb foglalkoztatási formák létrejötte, amelyhez könnyebb alkalmazkodni. Világosan látszik, hogy Európa elutasítja a munkavállalók kizsákmányolását és szociális védelmének hiányát, főként azokét, akik nem a szokványos módon végzik a munkájukat. Ez a fő cél: elérni a rugalmasság és a védelem közötti egyensúlyt.

Az új üzleti modelleknek köszönhetően nem mindig világos, hogy egy munkavállaló alkalmazott vagy egyéni vállalkozó. Az új szabályok az olyan kezdeményezésekre is érvényesek lennének, mint az Uber vagy a Deliveroo?

– Az új szabályok olyan dolgozókra vonatkoznak, akik alkalmazottként dolgoznak, valaki irányítása alatt. De más típusú munkavállalókra is szeretnénk kiterjeszteni a javaslatban foglaltakat, hiszen ők azok, akik inspirálták ennek a jelentésnek a létrejöttét.

Ami az egyéni vállalkozókat illeti, a parlament határozottan el akarja különíteni a valódi egyéni vállalkozókat azoktól, akik ezt a státuszt önkéntesen vállalták. A Tanáccsal való tárgyalások során ezt az álláspontot képviselem majd.

A jelenlegi szabályokhoz képest melyek lesznek a főbb változások?

– A legnagyobb újdonság, hogy az új szabályok egy általános minimum szociális jogot biztosítanak Európa-szerte mindenkinek. Ez lehet az első lépés egy, az európai munkaerőpiacról szóló keretszabály felé vezető úton.

További újdonság még a próbaidő hosszának korlátozása, amely nem lehet hosszabb hat hónapnál; a jog ahhoz, hogy egy időben több munkáltatónak is lehessen dolgozni, ha nem összeférhetetlenek a pozíciók; a munkaidőn belüli ingyenes tréningekhez való jog; illetve a kiszámítható munkahelyi körülményekre vonatkozó garanciák azoknál a munkáknál is, amelyek természetüknél fogva nem igazán kiszámíthatóak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS