Megszületett a megállapodás az Európai Unió 2022-es költségvetéséről

Megszületett a megállapodás az Európai Unió 2022-es költségvetéséről
2021. 11. 16., 13:07

Az Európai Tanács megállapodott az Európai Parlamenttel a 2022. évi uniós költségvetésről, amelyben a kötelezettségvállalások teljes összegét 169,5 milliárd euróban, a kifizetések teljes összegét pedig 170,6 milliárd euróban határozták meg.

A következő évi költségvetésben világosan tükröződnek az EU fő prioritásai: a gazdasági helyreállítás, az éghajlatváltozás elleni küzdelem, valamint a zöld és a digitális átállás – olvasható az Európai Tanács közleményében. A költségvetés emellett elegendő forrást hagy a 2021–2027-re szóló többéves pénzügyi keretben szereplő kiadások felső határai alatt ahhoz, hogy az EU reagálni tudjon az előre nem látható szükségletekre.

 

A mai napon kiegyensúlyozott megállapodást sikerült elérnünk, ami jó hír az európai polgárok számára. A következő évi uniós költségvetés megfelelő forrásokat irányoz elő a prioritásaink számára, ugyanakkor elegendő mozgásteret biztosít az előre nem látható körülmények kezeléséhez. A mai napon elfogadott finanszírozás segíteni fogja a folyamatban lévő helyreállítást és határozottan támogatni fogja az éghajlat-politikai és digitális célkitűzéseinket. Ezenfelül a 2022. évi költségvetést a Next Generation EU forrásai is ki fogják egészíteni. A Tanács szlovén elnöksége prioritásként kezelte annak biztosítását, hogy a jövő évre kellő időben megfelelően működő költségvetés kerüljön elfogadásra, és hogy az adófizetők a lehető legjobb értéket kapják a pénzükért. A Parlamenttel és a Bizottsággal együtt hosszú ideig és keményen dolgoztunk annak érdekében, hogy a megállapodás célba érjen” – nyilatkozta Irena Drmaž, Szlovénia uniós költségvetésről folytatott tárgyalásokért felelős megbízott minisztere.

A Tanácsnak és az Európai Parlamentnek 14 nap áll a rendelkezésére a közös szöveg jóváhagyására. A Tanács várhatóan november 23-án, a Parlament pedig november 25–26-án fogja jóváhagyni azt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS