Megjelent az Erasmus+ 2023. évi pályázati felhívása

2022. 11. 23., 18:16

Nyílt pályázati felhívások alapján az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén tevékenykedő bármely köz- vagy magánszervezet projektje pályázhat finanszírozásra.

Az Európai Bizottság közzé tette az Erasmus+ program 2023. évi pályázati felhívását. 4,2 milliárd euróra bővített éves költségvetésével az Erasmus+ uniós és nemzetközi szinten egyaránt támogatást nyújt az esélyegyenlőséget, az aktív polgári szerepvállalást, a demokratikus részvételt, valamint a zöld és digitális átalakulást előmozdító projektekhez – olvasható a Bizottság közleményében..

2023-tól a program egy új pályázattípust is magában foglal, mely a sportedzők mobilitási projektekben való részvételét támogatja, és ezzel kiterjeszti az európai szintű együttműködés és tanulás lehetőségeit a szabadidősporttal foglalkozó szervezetekre és azok oktatóira, munkatársaira és szakembereire.

A program illeszkedik a 2023-ban várhatóan jelentkező kihívásokhoz is: érdemi támogatást nyújt az ukrajnai háború elől menekülő tanulóknak és oktatási szakembereknek, továbbra is inkluzívabb programra törekszik, és figyelembe veszi az ifjúság európai évének eredményeit.

Az Erasmus+ program keretében nyújtott támogatás olyan tevékenységekre irányul, amelyek megfelelnek a közoktatás, a felsőoktatás, a felnőttoktatás, a szakképzés, valamint az ifjúság és a sport területén megfogalmazott programprioritásoknak. Nyílt pályázati felhívások alapján az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén tevékenykedő bármely köz- vagy magánszervezet projektje pályázhat finanszírozásra, ehhez igénybe vehetik a program valamennyi uniós tagállamban és a programhoz társult harmadik országokban működő Erasmus+ nemzeti irodák, valamint az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség segítségét.

A teljes Erasmus+ program négy fő prioritásra összpontosít, köztük a „befogadás és sokszínűség” prioritásra. E prioritás középpontjában a kevesebb lehetőséggel rendelkező szervezetek/intézmények és résztvevők állnak. A program ezért továbbra is támogatja az esélyegyenlőségre irányuló mechanizmusokat, és célzott finanszírozást biztosít az érintettek részvételét megnehezítő akadályok felszámolására.

Az ifjúság európai éve nyomán a program 2023-ban is gondoskodik arról, hogy az Európai Unióban és azon kívül is meghallgassák a fiatalok véleményét, és ehhez különösen az Erasmus+ keretében finanszírozott ifjúsági tevékenységek számának növelése járul hozzá. Amellett, hogy a zöld átállást támogató projekteket valamennyi oktatási ágazatban ösztönzi, a program továbbra is a szén-dioxid-semlegességre törekszik, és ennek szellemében előnyben részesíti a fenntartható közlekedési módokat és a környezetvédelmi szempontból felelősségteljesebb magatartást.

„Mindannyiunk örömére szolgál, hogy az Erasmus+ program évről évre bővül, és egyre több tanulót, oktatót és szakembert szólít meg. 2023-ban arra számítunk, hogy az Európai Unión belüli és kívüli mobilitás eléri a világjárvány előtti szintet. A program történetében most első alkalommal kerül sor a sport területén tevékenykedő edzők, oktatók, munkatársak és szakemberek mobilitásának támogatására, ami közelebb visz minket egy aktívabb Európához” – mondta Margarítisz Szhinász,az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök.

A már 35 éve fennálló Erasmus+ az egyik legemblematikusabb uniós program, melyben eddig közel 13 millióan vettek részt. Az Erasmus+ programra 2021 és 2027 között rendelkezésre álló teljes költségvetés 26,2 milliárd euró, melyet az EU külső eszközei mintegy 2,2 milliárd euróval egészítenek ki. E forrásoknak köszönhetően a program várhatóan az eddigieknél is több résztvevőt és projektet fog támogatni mind Európában, mind Európán kívül.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Élelmiszerbiztonsági szempontból a nyár mindig kritikus időszak, főleg, ha olyan extrém hőhullám köszönt ránk, mint most.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS