Megjelent az Erasmus+ 2023. évi pályázati felhívása

2022. 11. 23., 18:16

Nyílt pályázati felhívások alapján az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén tevékenykedő bármely köz- vagy magánszervezet projektje pályázhat finanszírozásra.

Az Európai Bizottság közzé tette az Erasmus+ program 2023. évi pályázati felhívását. 4,2 milliárd euróra bővített éves költségvetésével az Erasmus+ uniós és nemzetközi szinten egyaránt támogatást nyújt az esélyegyenlőséget, az aktív polgári szerepvállalást, a demokratikus részvételt, valamint a zöld és digitális átalakulást előmozdító projektekhez – olvasható a Bizottság közleményében..

2023-tól a program egy új pályázattípust is magában foglal, mely a sportedzők mobilitási projektekben való részvételét támogatja, és ezzel kiterjeszti az európai szintű együttműködés és tanulás lehetőségeit a szabadidősporttal foglalkozó szervezetekre és azok oktatóira, munkatársaira és szakembereire.

A program illeszkedik a 2023-ban várhatóan jelentkező kihívásokhoz is: érdemi támogatást nyújt az ukrajnai háború elől menekülő tanulóknak és oktatási szakembereknek, továbbra is inkluzívabb programra törekszik, és figyelembe veszi az ifjúság európai évének eredményeit.

Az Erasmus+ program keretében nyújtott támogatás olyan tevékenységekre irányul, amelyek megfelelnek a közoktatás, a felsőoktatás, a felnőttoktatás, a szakképzés, valamint az ifjúság és a sport területén megfogalmazott programprioritásoknak. Nyílt pályázati felhívások alapján az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén tevékenykedő bármely köz- vagy magánszervezet projektje pályázhat finanszírozásra, ehhez igénybe vehetik a program valamennyi uniós tagállamban és a programhoz társult harmadik országokban működő Erasmus+ nemzeti irodák, valamint az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség segítségét.

A teljes Erasmus+ program négy fő prioritásra összpontosít, köztük a „befogadás és sokszínűség” prioritásra. E prioritás középpontjában a kevesebb lehetőséggel rendelkező szervezetek/intézmények és résztvevők állnak. A program ezért továbbra is támogatja az esélyegyenlőségre irányuló mechanizmusokat, és célzott finanszírozást biztosít az érintettek részvételét megnehezítő akadályok felszámolására.

Az ifjúság európai éve nyomán a program 2023-ban is gondoskodik arról, hogy az Európai Unióban és azon kívül is meghallgassák a fiatalok véleményét, és ehhez különösen az Erasmus+ keretében finanszírozott ifjúsági tevékenységek számának növelése járul hozzá. Amellett, hogy a zöld átállást támogató projekteket valamennyi oktatási ágazatban ösztönzi, a program továbbra is a szén-dioxid-semlegességre törekszik, és ennek szellemében előnyben részesíti a fenntartható közlekedési módokat és a környezetvédelmi szempontból felelősségteljesebb magatartást.

„Mindannyiunk örömére szolgál, hogy az Erasmus+ program évről évre bővül, és egyre több tanulót, oktatót és szakembert szólít meg. 2023-ban arra számítunk, hogy az Európai Unión belüli és kívüli mobilitás eléri a világjárvány előtti szintet. A program történetében most első alkalommal kerül sor a sport területén tevékenykedő edzők, oktatók, munkatársak és szakemberek mobilitásának támogatására, ami közelebb visz minket egy aktívabb Európához” – mondta Margarítisz Szhinász,az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök.

A már 35 éve fennálló Erasmus+ az egyik legemblematikusabb uniós program, melyben eddig közel 13 millióan vettek részt. Az Erasmus+ programra 2021 és 2027 között rendelkezésre álló teljes költségvetés 26,2 milliárd euró, melyet az EU külső eszközei mintegy 2,2 milliárd euróval egészítenek ki. E forrásoknak köszönhetően a program várhatóan az eddigieknél is több résztvevőt és projektet fog támogatni mind Európában, mind Európán kívül.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022-12-06 13:24:07
A kormány döntése alapján a diákhitelekre is kiterjesztik a kamatstopot. A Diákhitel1 változatlanul 4,99 százalékos kamattal lesz elérhető 2023 januárjától, a Képzési hitelt és a Diákhitel2-t pedig továbbra is kamatmentesen vehetik fel a felsőoktatásban tanulók.
2022-12-06 11:24:11
Ausztria és Olaszország volt a legnépszerűbb úti cél az utasbiztosítást kötők körében novemberben. A többség várost nézni utazott 3-4 napra, és bár a síszezon már elkezdődött, még mindig a tengerparti nyaralások voltak a népszerűbbek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS