Megjelent az Erasmus+ 2023. évi pályázati felhívása

2022. 11. 23., 18:16

Nyílt pályázati felhívások alapján az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén tevékenykedő bármely köz- vagy magánszervezet projektje pályázhat finanszírozásra.

Az Európai Bizottság közzé tette az Erasmus+ program 2023. évi pályázati felhívását. 4,2 milliárd euróra bővített éves költségvetésével az Erasmus+ uniós és nemzetközi szinten egyaránt támogatást nyújt az esélyegyenlőséget, az aktív polgári szerepvállalást, a demokratikus részvételt, valamint a zöld és digitális átalakulást előmozdító projektekhez – olvasható a Bizottság közleményében..

2023-tól a program egy új pályázattípust is magában foglal, mely a sportedzők mobilitási projektekben való részvételét támogatja, és ezzel kiterjeszti az európai szintű együttműködés és tanulás lehetőségeit a szabadidősporttal foglalkozó szervezetekre és azok oktatóira, munkatársaira és szakembereire.

A program illeszkedik a 2023-ban várhatóan jelentkező kihívásokhoz is: érdemi támogatást nyújt az ukrajnai háború elől menekülő tanulóknak és oktatási szakembereknek, továbbra is inkluzívabb programra törekszik, és figyelembe veszi az ifjúság európai évének eredményeit.

Az Erasmus+ program keretében nyújtott támogatás olyan tevékenységekre irányul, amelyek megfelelnek a közoktatás, a felsőoktatás, a felnőttoktatás, a szakképzés, valamint az ifjúság és a sport területén megfogalmazott programprioritásoknak. Nyílt pályázati felhívások alapján az oktatás, a képzés, az ifjúság és a sport területén tevékenykedő bármely köz- vagy magánszervezet projektje pályázhat finanszírozásra, ehhez igénybe vehetik a program valamennyi uniós tagállamban és a programhoz társult harmadik országokban működő Erasmus+ nemzeti irodák, valamint az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség segítségét.

A teljes Erasmus+ program négy fő prioritásra összpontosít, köztük a „befogadás és sokszínűség” prioritásra. E prioritás középpontjában a kevesebb lehetőséggel rendelkező szervezetek/intézmények és résztvevők állnak. A program ezért továbbra is támogatja az esélyegyenlőségre irányuló mechanizmusokat, és célzott finanszírozást biztosít az érintettek részvételét megnehezítő akadályok felszámolására.

Az ifjúság európai éve nyomán a program 2023-ban is gondoskodik arról, hogy az Európai Unióban és azon kívül is meghallgassák a fiatalok véleményét, és ehhez különösen az Erasmus+ keretében finanszírozott ifjúsági tevékenységek számának növelése járul hozzá. Amellett, hogy a zöld átállást támogató projekteket valamennyi oktatási ágazatban ösztönzi, a program továbbra is a szén-dioxid-semlegességre törekszik, és ennek szellemében előnyben részesíti a fenntartható közlekedési módokat és a környezetvédelmi szempontból felelősségteljesebb magatartást.

„Mindannyiunk örömére szolgál, hogy az Erasmus+ program évről évre bővül, és egyre több tanulót, oktatót és szakembert szólít meg. 2023-ban arra számítunk, hogy az Európai Unión belüli és kívüli mobilitás eléri a világjárvány előtti szintet. A program történetében most első alkalommal kerül sor a sport területén tevékenykedő edzők, oktatók, munkatársak és szakemberek mobilitásának támogatására, ami közelebb visz minket egy aktívabb Európához” – mondta Margarítisz Szhinász,az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök.

A már 35 éve fennálló Erasmus+ az egyik legemblematikusabb uniós program, melyben eddig közel 13 millióan vettek részt. Az Erasmus+ programra 2021 és 2027 között rendelkezésre álló teljes költségvetés 26,2 milliárd euró, melyet az EU külső eszközei mintegy 2,2 milliárd euróval egészítenek ki. E forrásoknak köszönhetően a program várhatóan az eddigieknél is több résztvevőt és projektet fog támogatni mind Európában, mind Európán kívül.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS