Megint kicsit közelebb került az európai diploma

2024. 04. 01., 12:00

Az Európai Bizottság kezdeményezéseket terjesztett elő a felsőoktatási intézmények közötti transznacionális együttműködés előmozdítására, amelyek végső célja az „európai diploma” létrehozása.

A javaslatok az egyetemek intézményi autonómiájára, a tudományos élet szabadságára épülnek, és teljes mértékben tiszteletben tartják a tagállamok és a regionális kormányok hatásköreit a felsőoktatás területén – olvasható a Bizottság közleményében. Tekintettel az európai felsőoktatási rendszerek sokféleségére, a Bizottság fokozatos megközelítést javasol a tagállamok számára az európai diplomák felé, két lehetséges belépési ponttal:
– Előkészítő európai címkét olyan képzési programok kaphatnak, amelyek megfelelnek a javasolt európai kritériumoknak; az „európai diplomacímke-igazolást” a diákok a közös diplomájukkal együtt kapnák meg.
– Az európai diploma közös kritériumokon alapulna és a nemzeti jogszabályokban gyökerezne. Az oklevelet közösen adná különböző országok több egyeteme vagy az ilyen egyetemek általlétrehozott európai jogi személy.

Az európai diploma tervezete hat Erasmus+ kísérleti projektre épül, amelyekben Unió-szerte több mint 140 felsőoktatási intézmény vesz részt.

Az európai diploma koncepciója mellett a Bizottság két tanácsi ajánlásra is javaslatot tett:
– Az európai felsőoktatási minőségbiztosítási és elismerési rendszerről szóló tanácsi ajánlás minőségbiztosítási eljárásaik és gyakorlataik egyszerűsítésére és javítására kérné fel a tagállamokat és a felsőoktatási intézményeket.
– A vonzó és fenntartható felsőoktatási karrierekről szóló javasolt tanácsi ajánlás pedig azt célozná, hogy az oktatásban és az innovatív tanítási módszerekben részt vevő, határokon átnyúló munkát végző munkatársakat elismerjék és jutalmazzák.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS