LIFE: 10 projekt, 9 tagállam, 100 millió euró

2020. 02. 18., 11:30

Az Európai Bizottság 101,2 millió eurót fordít a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében megvalósuló legújabb projektekre.

A finanszírozás kilenc tagállamban tíz nagyszabású környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektet támogat, segítve Európa átállását a fenntartható gazdaságra és a klímasemlegességre. Ezek a projektek Cipruson, Észtországban, Franciaországban, Görögországban, Írországban, Lettországban, Szlovákiában, Csehországban és Spanyolországban valósulnak meg.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke így nyilatkozott: „Az európai zöld megállapodás célja polgáraink jóllétének és gazdasági jólétének javítása a természet és az éghajlat védelmének biztosítása mellett. A LIFE projektek évek óta fontos szerepet töltenek be, és jelentős hatást fejtenek ki a gyakorlatban. A mai 100 millió eurós beruházással hozzájárulunk értékes természetes élőhelyek megőrzéséhez, a levegő tisztaságának fenntartásához, valamint számos tó és folyó szennyezésének csökkentéséhez Európában.”

Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos így nyilatkozott: „A LIFE integrált projektjei lehetővé teszik a tagállami hatóságok számára, hogy valódi változást érjenek el a környezet állapotában és az emberek életében. A projektek segíteni fogják a tagállamokat abban, hogy megőrizzék a természetet, javítsák a levegő- és vízminőséget, és környezetbarátabbá tegyék a gazdaságot. Ez javítani fogja az éghajlatváltozás hatásaival szembeni rezilienciánkat.”

Az integrált projektek azáltal javítják a polgárok életminőségét, hogy segítik a tagállamokat az uniós jogszabályok betartásában az alábbi hat területen: természetvédelem, vízgazdálkodás, levegőtisztaság, hulladékkezelés, az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás. Az integrált projektek támogatják a környezetvédelmi és éghajlat-politikai jogszabályok összehangolt és nagy területet lefedő végrehajtását, egyúttal ösztönzőleg hatnak a más uniós forrásokból, a nemzeti és regionális szereplőktől és a magánbefektetőktől származó finanszírozás mozgósítására.

A LIFE a tervek szerint több mint 6,5 milliárd euró kiegészítő forrást fog mozgósítani, mivel a tagállamok más uniós finanszírozási forrásokat is bevonhatnak, beleértve a mezőgazdasági, regionális és strukturális alapokat, valamint a Horizont 2020-at, továbbá a projektek finanszírozása tagállami forrásokkal és a magánszektor beruházásaival is kiegészülhetnek.

A nagyszabású projektek elősegítik az európai zöld megállapodás végrehajtását és az EU azon törekvését, hogy 2050-re a világ első klímasemleges kontinensévé váljon. Ezek a projektek segítenek helyreállítani és megőrizni azokat az ökoszisztémákat és fajokat, amelyektől mindannyian függünk, továbbá segítenek a körforgásos gazdaság felé történő elmozdulásban, javítják a levegő és a víz minőségét, fellendítik a fenntartható finanszírozást és növelik az éghajlatváltozás hatásaival szembeni rezilienciát Európában.

  • Természetvédelem: Az Észtországban, Írországban és Cipruson megvalósuló integrált projektek hozzájárulnak Európa természeti környezetének megőrzéséhez és a védett területek uniós Natura 2000 hálózatának jobb kezeléséhez. A projektek kedvező hatást gyakorolnak majd számos fontos élőhelyre, köztük erdőkre, mezőgazdasági területekre, gyepterületekre, part menti területekre és tőzeglápokra, továbbá egyes fajokra, köztük beporzókra. Az említett élőhelyek értékes szénelnyelőként is szolgálnak.
  • Hulladékgazdálkodás: Egy görögországi projekt elő fogja mozdítani a hulladékképződés megelőzését és az újrafelhasználást, így csökkentve a hulladéklerakókba kerülő települési hulladék mennyiségét. A körforgásos gazdaság kiépítésének elősegítése érdekében új hulladékmutatókat és -sztenderdeket dolgoznak ki.
  • Levegőminőség: A LIFE keretében nyújtott finanszírozás segíteni fogja Szlovákiát abban, hogy megfeleljen a levegőminőségről szóló uniós irányelveknek, és ezáltal csökkentse a lakosság káros légszennyező anyagoknak való kitettségét. A projektből a hasonló levegőminőségi problémákkal küzdő Csehország is profitálni fog.
  • Vízgazdálkodás: A vízgyűjtő medencék szintjén működő integrált projektek védeni és javítani fogják az írországi és lettországi folyók és tavak vízminőségét, lehetővé téve ezen országok számára, hogy teljesítsék az uniós víz-keretirányelv szerinti kötelezettségeiket.
  • Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás: A LIFE-finanszírozás az éghajlatváltozással szembeni reziliencia fokozását is támogatja. A spanyolországi projekt célja, hogy az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást beépítsék a tervezésbe és más szakpolitikai területekbe, a franciaországi projekt pedig arra irányul, hogy természetalapú megoldásokra épülő alkalmazkodási kapacitást építsenek ki.
  • Fenntartható finanszírozás: Ugyancsak Franciaországban egy integrált projekt segít majd áthidalni a jelentős ismeretbeli hiányosságokat ezen a területen, egyúttal igyekszik az általános gyakorlat részévé tenni a zöld pénzügyi termékek alkalmazását.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 06. 28., 09:27
A KSH–ingatlan.com-lakbérindex legissebb adatai szerint 2022 májusában az előző hónaphoz képest országosan 2,6, Budapesten 2,5 százalékkal nőttek a lakbérek; a kínálati díjak országosan és Budapesten egyaránt 21 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét.
2022. 06. 29., 11:27
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése. Az első félévben tapasztalt roham miatt átmenetileg csökkenhet a kereslet a hitelek iránt. Az Erste Bank várakozása szerint azonban a júliusban induló Széchényi MAX program kedvező alternatívát nyújt a vállalkozások számára, így a negyedik negyedévtől már visszarendeződésre lehet számítani.
2022-06-29 17:40:43
Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.
2022-06-29 16:27:00
A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt 2022. június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak. A tűzgyújtási tilalom érvényben marad Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Az idei fő újdonság, hogy külön díjazzák a bisztró és a büfé kategóriát, így különlegesebb alapanyagokból, komolyabb konyhatechnológiával készített ételekkel is lehet indulni, mivel ebben a kategóriában is egyre erősebb a balatoni kínálat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS