LIFE: 10 projekt, 9 tagállam, 100 millió euró

2020. 02. 18., 11:30

Az Európai Bizottság 101,2 millió eurót fordít a LIFE környezetvédelmi és éghajlat-politikai program keretében megvalósuló legújabb projektekre.

A finanszírozás kilenc tagállamban tíz nagyszabású környezetvédelmi és éghajlat-politikai projektet támogat, segítve Európa átállását a fenntartható gazdaságra és a klímasemlegességre. Ezek a projektek Cipruson, Észtországban, Franciaországban, Görögországban, Írországban, Lettországban, Szlovákiában, Csehországban és Spanyolországban valósulnak meg.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke így nyilatkozott: „Az európai zöld megállapodás célja polgáraink jóllétének és gazdasági jólétének javítása a természet és az éghajlat védelmének biztosítása mellett. A LIFE projektek évek óta fontos szerepet töltenek be, és jelentős hatást fejtenek ki a gyakorlatban. A mai 100 millió eurós beruházással hozzájárulunk értékes természetes élőhelyek megőrzéséhez, a levegő tisztaságának fenntartásához, valamint számos tó és folyó szennyezésének csökkentéséhez Európában.”

Virginijus Sinkevičius, a környezetért, az óceánokért és a halászatért felelős biztos így nyilatkozott: „A LIFE integrált projektjei lehetővé teszik a tagállami hatóságok számára, hogy valódi változást érjenek el a környezet állapotában és az emberek életében. A projektek segíteni fogják a tagállamokat abban, hogy megőrizzék a természetet, javítsák a levegő- és vízminőséget, és környezetbarátabbá tegyék a gazdaságot. Ez javítani fogja az éghajlatváltozás hatásaival szembeni rezilienciánkat.”

Az integrált projektek azáltal javítják a polgárok életminőségét, hogy segítik a tagállamokat az uniós jogszabályok betartásában az alábbi hat területen: természetvédelem, vízgazdálkodás, levegőtisztaság, hulladékkezelés, az éghajlatváltozás mérséklése és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás. Az integrált projektek támogatják a környezetvédelmi és éghajlat-politikai jogszabályok összehangolt és nagy területet lefedő végrehajtását, egyúttal ösztönzőleg hatnak a más uniós forrásokból, a nemzeti és regionális szereplőktől és a magánbefektetőktől származó finanszírozás mozgósítására.

A LIFE a tervek szerint több mint 6,5 milliárd euró kiegészítő forrást fog mozgósítani, mivel a tagállamok más uniós finanszírozási forrásokat is bevonhatnak, beleértve a mezőgazdasági, regionális és strukturális alapokat, valamint a Horizont 2020-at, továbbá a projektek finanszírozása tagállami forrásokkal és a magánszektor beruházásaival is kiegészülhetnek.

A nagyszabású projektek elősegítik az európai zöld megállapodás végrehajtását és az EU azon törekvését, hogy 2050-re a világ első klímasemleges kontinensévé váljon. Ezek a projektek segítenek helyreállítani és megőrizni azokat az ökoszisztémákat és fajokat, amelyektől mindannyian függünk, továbbá segítenek a körforgásos gazdaság felé történő elmozdulásban, javítják a levegő és a víz minőségét, fellendítik a fenntartható finanszírozást és növelik az éghajlatváltozás hatásaival szembeni rezilienciát Európában.

  • Természetvédelem: Az Észtországban, Írországban és Cipruson megvalósuló integrált projektek hozzájárulnak Európa természeti környezetének megőrzéséhez és a védett területek uniós Natura 2000 hálózatának jobb kezeléséhez. A projektek kedvező hatást gyakorolnak majd számos fontos élőhelyre, köztük erdőkre, mezőgazdasági területekre, gyepterületekre, part menti területekre és tőzeglápokra, továbbá egyes fajokra, köztük beporzókra. Az említett élőhelyek értékes szénelnyelőként is szolgálnak.
  • Hulladékgazdálkodás: Egy görögországi projekt elő fogja mozdítani a hulladékképződés megelőzését és az újrafelhasználást, így csökkentve a hulladéklerakókba kerülő települési hulladék mennyiségét. A körforgásos gazdaság kiépítésének elősegítése érdekében új hulladékmutatókat és -sztenderdeket dolgoznak ki.
  • Levegőminőség: A LIFE keretében nyújtott finanszírozás segíteni fogja Szlovákiát abban, hogy megfeleljen a levegőminőségről szóló uniós irányelveknek, és ezáltal csökkentse a lakosság káros légszennyező anyagoknak való kitettségét. A projektből a hasonló levegőminőségi problémákkal küzdő Csehország is profitálni fog.
  • Vízgazdálkodás: A vízgyűjtő medencék szintjén működő integrált projektek védeni és javítani fogják az írországi és lettországi folyók és tavak vízminőségét, lehetővé téve ezen országok számára, hogy teljesítsék az uniós víz-keretirányelv szerinti kötelezettségeiket.
  • Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás: A LIFE-finanszírozás az éghajlatváltozással szembeni reziliencia fokozását is támogatja. A spanyolországi projekt célja, hogy az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást beépítsék a tervezésbe és más szakpolitikai területekbe, a franciaországi projekt pedig arra irányul, hogy természetalapú megoldásokra épülő alkalmazkodási kapacitást építsenek ki.
  • Fenntartható finanszírozás: Ugyancsak Franciaországban egy integrált projekt segít majd áthidalni a jelentős ismeretbeli hiányosságokat ezen a területen, egyúttal igyekszik az általános gyakorlat részévé tenni a zöld pénzügyi termékek alkalmazását.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 09:10:00
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS