Lezárult az Európa jövőjéről rendezett konferencia

Lezárult az Európa jövőjéről rendezett konferencia
2022. 05. 11., 18:17

„Az Európa jövőjével kapcsolatos elképzelésünk középpontjában a polgárok – különösen a fiatalok – állnak.”

Az Európai Parlament elnöke, Roberta Metsola, a Tanács elnökségét képviselő Emmanuel Macron francia elnök, és az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen a vezető testület társelnökeitől átvette a konferencia végeredményét tartalmazó jelentést.

A jelentés a megbeszéléseken, vitákon és együttműködésen alapuló, egy éven át tartó, példátlan folyamat csúcspontját testesíti meg. Összesen 49 javaslatot tartalmaz az uniós intézmények számára megfogalmazott konkrét célokkal és a megvalósításukhoz szükséges 320 intézkedéssel az alábbi kilenc témakörön belül: éghajlatváltozás és környezetvédelem; egészségügy; erősebb gazdaság, társadalmi igazságosság és foglalkoztatás; az EU a világban; értékek és jogok, jogállamiság, biztonság; digitális átállás; európai demokrácia; migráció; oktatás, kultúra, ifjúság és sport. A javaslatok az európai polgári vitacsoportokban tett ajánlásokon, a nemzeti vitacsoportok hozzászólásain, és a többnyelvű digitális platformon összegyűjtött ötleteken alapulnak.

Roberta Metsola: „Az Európa jövőjével kapcsolatos elképzelésünk középpontjában a polgárok – különösen a fiatalok – állnak. E konferencia eredményét ők alakították ki. Az európai integráció meghatározó pillanatában vagyunk, és semmilyen változtatási javaslat előtt sem szabad meghátrálnunk. Nem szabad tartanunk attól, hogy Európa erejével éljünk, ha így jobbá tehetjük az emberek életét.”

Emmanuel Macron: „Európa megváltozott azon válságok folyamán, amelyeket az elmúlt években mindannyian átéltünk. Folytatnunk kell fejlődésének útját, és biztosítanunk kell, hogy az Unió megfeleljen a polgárok által kifejezett törekvéseknek és elvárásoknak. Az Európa jövőjéről szóló, ma záruló konferencia egyedülálló és hatókörét tekintve példa nélküli volt, friss lélegzetvétel kontinensünk számára. Következtetései a javaslatok igen gazdag tárházát biztosítják, amelyeket minden intézménynek meg kell vizsgálnia a saját hatáskörén belül. A Tanácsnak az elkövetkező hetekben lehetősége nyílik arra, hogy véleményt mondjon róluk. Mivel ez a konferencia most, a francia elnökség alatt ér véget, köszönetet mondok az előző elnökségeknek az elkötelezettségükért, és örömmel tovább adom a stafétát, hogy a cseh és a svéd elnökség lépjen tovább a konferencia következtetései alapján.”

Ursula von der Leyen: „Demokrácia, béke, az egyének és a gazdaság szabadsága. Ezt képviseli Európa ma, amikor a földrészen háború dúl. E körül forog az Európa jövőjéről szóló konferencia is. Az Európai Uniónak továbbra is teljesítenie kell az uniós polgárok elvárásait. Az európaiak ma tisztán és érthetően megfogalmazták, mit várnak Európától. Itt az idő, hogy valóra váltsuk a kéréseiket.”

Az elmúlt év folyamán számos rendezvény és megbeszélés, nemzeti és európai polgári vitacsoport, plenáris ülés és a többnyelvű digitális platformon folytatott vita során a konferencia igazi, nyitott fórumként működött, ahol európaiak megbeszélhették, milyen Európában is szeretnének élni. A konferencia átlátható, befogadó és strukturált viták keretében biztosított lehetőséget arra, hogy az európai polgárok a számukra és jövőjük szempontjából fontos ügyekről eszmecserét folytassanak.

Az Európai Parlament munkája

Az Európai Parlament az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményéről május 4-én elfogadott állásfoglalásában üdvözölte és támogatta a konferencia következtetéseit. A képviselők tudomásul vették, hogy a javaslatok megvalósításához az Európai Unióról szóló szerződések módosítására van szükség, és felkérték az Alkotmányügyi bizottságot, hogy dolgozzon ki javaslatot a reformra, amely az Európai Unióról szóló szerződés 48. cikke értelmében egy konvent keretében történhet.

A vezető testületben a Parlamentet képviselő társelnök, Guy Verhofstadt elmondta:„A polgárok ajánlásai és a konferencia következtetései kijelölnek egy utat, ezen járva elkerülhetjük az Európai Unió eljelentéktelenedését vagy akár eltűnését. Egy új, hatékony és demokratikusabb Európa jöhet létre. Egy olyan Európa, amely független, és képes aktívan fellépni, ahogy azt polgárai egyértelműen el is várják. Nincs vesztegetnivaló időnk. Tiszteletben kell tartanunk a konferencia eredményét, és minél hamarabb végre kell hajtanunk a következtetéseit.”

A konferencia plenárisának javaslattervezetével kapcsolatos parlamenti álláspont és a témákban jelenleg zajló munka részletei ebben az összefoglalóban olvashatók.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-05-17 19:17:00
A szoftvervásárlás és fejlesztés rendkívül aktuális téma a mai felgyorsult és változó gazdasági környezetben. Manapság sok cég már nem feltétlenül szoftver licenc vásárlásban vagy saját fejlesztésben gondolkodik, hanem sokkal inkább felhőalapú megoldásokban.
2022-05-17 18:08:07
A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.

  Rovathírek: GUSTO

A Dining Guide ismét díjazta Magyarország legjobb éttermeit és séfjeit. Május 16-án este a Várkert Bazárban tudhattuk meg az idei TOP 10+2 étterem listáját. Íme.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS