Különleges áfamentességet javasol az Európai Bizottság

2021. 04. 12., 19:45

Az Európai Bizottság javasolja, hogy a válságok idején az EU által biztosított alapvető áruk és szolgáltatások élvezzenek áfamentességet.

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy a válsághelyzetekben az általa, valamint az uniós szervek és ügynökségek által a tagállamok és a lakosság rendelkezésére bocsátott termékek és szolgáltatások áfamentességet kapjanak.

Döntését a koronavírus okozta világjárvány során szerzett tapasztalatok támasztják alá. Többek között kiderült ugyanis, hogy az egyes ügyletek kapcsán fizetendő héa (hozzáadottérték-adó, áfa) nem elhanyagolható költségtényező az amúgy is terhelt költségvetések beszerzési műveleteiben. A javaslat célja a közérdek védelmében maximalizálni a válságok, például természeti katasztrófák és népegészségügyi szükséghelyzetek kezelésére fordított uniós alapok hatékonyságát. Emellett a javaslat megerősíti az uniós szintű katasztrófa- és válságkezelési szerveket, például az EU egészségügyi uniója és az uniós polgári védelmi mechanizmus hatálya alá tartozó szervezetek helyzetét – olvasható a bizottság közleményében.

Amint életbe lépnek, az új intézkedések lehetővé teszik a bizottság és más uniós ügynökségek és szervek számára, hogy héamentesen importáljanak és vásároljanak olyan árukat és szolgáltatásokat, melyeket az EU-n belül egy veszélyhelyzetre való reagálás keretében osztanak majd szét. A kedvezményezettek lehetnek tagállamok vagy harmadik felek, például nemzeti hatóságok vagy intézmények (kórházak, nemzeti egészségügyi vagy katasztrófaelhárítási hatóságok, katasztrófaelhárításban részt vevő magánvállalkozások). A javasolt mentességgel érintett áruk és szolgáltatások többek között a következők:

  • diagnosztikai vizsgálatok és vizsgálati anyagok, laboratóriumi felszerelések;
  • egyéni védőeszközök, például kesztyűk, légzőmaszkok, maszkok, köpenyek, fertőtlenítőszerek és berendezések;
  • sátrak, tábori ágyak, ruházat és élelmiszerek;
  • kutatási és mentőeszközök, homokzsákok, mentőmellények és felfújható csónakok;
  • antimikrobiális szerek és antibiotikumok, vegyi fenyegetések ellenszerei, sugársérülések kezelésére alkalmas anyagok, ellenmérgek, jódtabletták;
  • vérkészítmények vagy antitestek;
  • sugárzásmérő eszközök;
  • a szükséges termékek fejlesztése, előállítása és beszerzése, kutatási és innovációs tevékenységek, stratégiai készletképzés; gyógyszeripari engedélyek, karanténlétesítmények, klinikai vizsgálatok, helyiségek fertőtlenítése stb.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos így nyilatkozott: „A Covid19-világjárvány megmutatta, hogy az ilyen típusú válságok sokrétűek, és szerteágazó hatásokat okoznak társadalmainkban. A gyors és hatékony fellépés létfontosságú, ezért már most jól meg kell alapozni jövőbeli reakcióinkat. Az előterjesztett javaslat az unió belső válságkezelését erősíti. Biztosítja a világjárvány elleni küzdelemre és a helyreállítás támogatására fordított uniós források pénzügyi hatásának maximalizálását.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS