Különleges áfamentességet javasol az Európai Bizottság

2021. 04. 12., 19:45

Az Európai Bizottság javasolja, hogy a válságok idején az EU által biztosított alapvető áruk és szolgáltatások élvezzenek áfamentességet.

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy a válsághelyzetekben az általa, valamint az uniós szervek és ügynökségek által a tagállamok és a lakosság rendelkezésére bocsátott termékek és szolgáltatások áfamentességet kapjanak.

Döntését a koronavírus okozta világjárvány során szerzett tapasztalatok támasztják alá. Többek között kiderült ugyanis, hogy az egyes ügyletek kapcsán fizetendő héa (hozzáadottérték-adó, áfa) nem elhanyagolható költségtényező az amúgy is terhelt költségvetések beszerzési műveleteiben. A javaslat célja a közérdek védelmében maximalizálni a válságok, például természeti katasztrófák és népegészségügyi szükséghelyzetek kezelésére fordított uniós alapok hatékonyságát. Emellett a javaslat megerősíti az uniós szintű katasztrófa- és válságkezelési szerveket, például az EU egészségügyi uniója és az uniós polgári védelmi mechanizmus hatálya alá tartozó szervezetek helyzetét – olvasható a bizottság közleményében.

Amint életbe lépnek, az új intézkedések lehetővé teszik a bizottság és más uniós ügynökségek és szervek számára, hogy héamentesen importáljanak és vásároljanak olyan árukat és szolgáltatásokat, melyeket az EU-n belül egy veszélyhelyzetre való reagálás keretében osztanak majd szét. A kedvezményezettek lehetnek tagállamok vagy harmadik felek, például nemzeti hatóságok vagy intézmények (kórházak, nemzeti egészségügyi vagy katasztrófaelhárítási hatóságok, katasztrófaelhárításban részt vevő magánvállalkozások). A javasolt mentességgel érintett áruk és szolgáltatások többek között a következők:

  • diagnosztikai vizsgálatok és vizsgálati anyagok, laboratóriumi felszerelések;
  • egyéni védőeszközök, például kesztyűk, légzőmaszkok, maszkok, köpenyek, fertőtlenítőszerek és berendezések;
  • sátrak, tábori ágyak, ruházat és élelmiszerek;
  • kutatási és mentőeszközök, homokzsákok, mentőmellények és felfújható csónakok;
  • antimikrobiális szerek és antibiotikumok, vegyi fenyegetések ellenszerei, sugársérülések kezelésére alkalmas anyagok, ellenmérgek, jódtabletták;
  • vérkészítmények vagy antitestek;
  • sugárzásmérő eszközök;
  • a szükséges termékek fejlesztése, előállítása és beszerzése, kutatási és innovációs tevékenységek, stratégiai készletképzés; gyógyszeripari engedélyek, karanténlétesítmények, klinikai vizsgálatok, helyiségek fertőtlenítése stb.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos így nyilatkozott: „A Covid19-világjárvány megmutatta, hogy az ilyen típusú válságok sokrétűek, és szerteágazó hatásokat okoznak társadalmainkban. A gyors és hatékony fellépés létfontosságú, ezért már most jól meg kell alapozni jövőbeli reakcióinkat. Az előterjesztett javaslat az unió belső válságkezelését erősíti. Biztosítja a világjárvány elleni küzdelemre és a helyreállítás támogatására fordított uniós források pénzügyi hatásának maximalizálását.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS