Különleges áfamentességet javasol az Európai Bizottság

2021. 04. 12., 19:45

Az Európai Bizottság javasolja, hogy a válságok idején az EU által biztosított alapvető áruk és szolgáltatások élvezzenek áfamentességet.

Az Európai Bizottság javaslatot tett arra, hogy a válsághelyzetekben az általa, valamint az uniós szervek és ügynökségek által a tagállamok és a lakosság rendelkezésére bocsátott termékek és szolgáltatások áfamentességet kapjanak.

Döntését a koronavírus okozta világjárvány során szerzett tapasztalatok támasztják alá. Többek között kiderült ugyanis, hogy az egyes ügyletek kapcsán fizetendő héa (hozzáadottérték-adó, áfa) nem elhanyagolható költségtényező az amúgy is terhelt költségvetések beszerzési műveleteiben. A javaslat célja a közérdek védelmében maximalizálni a válságok, például természeti katasztrófák és népegészségügyi szükséghelyzetek kezelésére fordított uniós alapok hatékonyságát. Emellett a javaslat megerősíti az uniós szintű katasztrófa- és válságkezelési szerveket, például az EU egészségügyi uniója és az uniós polgári védelmi mechanizmus hatálya alá tartozó szervezetek helyzetét – olvasható a bizottság közleményében.

Amint életbe lépnek, az új intézkedések lehetővé teszik a bizottság és más uniós ügynökségek és szervek számára, hogy héamentesen importáljanak és vásároljanak olyan árukat és szolgáltatásokat, melyeket az EU-n belül egy veszélyhelyzetre való reagálás keretében osztanak majd szét. A kedvezményezettek lehetnek tagállamok vagy harmadik felek, például nemzeti hatóságok vagy intézmények (kórházak, nemzeti egészségügyi vagy katasztrófaelhárítási hatóságok, katasztrófaelhárításban részt vevő magánvállalkozások). A javasolt mentességgel érintett áruk és szolgáltatások többek között a következők:

  • diagnosztikai vizsgálatok és vizsgálati anyagok, laboratóriumi felszerelések;
  • egyéni védőeszközök, például kesztyűk, légzőmaszkok, maszkok, köpenyek, fertőtlenítőszerek és berendezések;
  • sátrak, tábori ágyak, ruházat és élelmiszerek;
  • kutatási és mentőeszközök, homokzsákok, mentőmellények és felfújható csónakok;
  • antimikrobiális szerek és antibiotikumok, vegyi fenyegetések ellenszerei, sugársérülések kezelésére alkalmas anyagok, ellenmérgek, jódtabletták;
  • vérkészítmények vagy antitestek;
  • sugárzásmérő eszközök;
  • a szükséges termékek fejlesztése, előállítása és beszerzése, kutatási és innovációs tevékenységek, stratégiai készletképzés; gyógyszeripari engedélyek, karanténlétesítmények, klinikai vizsgálatok, helyiségek fertőtlenítése stb.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos így nyilatkozott: „A Covid19-világjárvány megmutatta, hogy az ilyen típusú válságok sokrétűek, és szerteágazó hatásokat okoznak társadalmainkban. A gyors és hatékony fellépés létfontosságú, ezért már most jól meg kell alapozni jövőbeli reakcióinkat. Az előterjesztett javaslat az unió belső válságkezelését erősíti. Biztosítja a világjárvány elleni küzdelemre és a helyreállítás támogatására fordított uniós források pénzügyi hatásának maximalizálását.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS