Közlekedési vészhelyzeti tervet fogadott el az Európai Bizottság

Közlekedési vészhelyzeti tervet fogadott el az Európai Bizottság
2022. 05. 23., 16:27

Az Európai Bizottság 2022. május 23-án közlekedési vészhelyzeti tervet fogadott el annak érdekében, hogy válság idején megerősítse az uniós közlekedés rezilienciáját.

Adina Vălean, a közlekedésért felelős biztos így nyilatkozott: „Ezek a kihívásokkal teli és nehéz idők emlékeztetnek bennünket az uniós közlekedési ágazat fontosságára, valamint arra, hogy még felkészültebbé és még ellenállóbbá kell válnunk. A Covid19-világjárvány nem az első olyan válság volt, amely következményekkel járt a közlekedési ágazatra nézve, és Ukrajna illegális orosz megszállása azt mutatja, hogy nem is az utolsó. Ezért kell készen állnunk. A mai vészhelyzeti terv, amely elsősorban a Covid19-világjárvány során levont tanulságokon és kezdeményezéseken alapul, szilárd keretet teremt a válságbiztos és reziliens uniós közlekedési ágazat számára. Szilárd meggyőződésem, hogy ez a terv a közlekedés rezilienciájának egyik fő hajtóereje lesz, mivel számos eszköze már alapvető fontosságúnak bizonyult Ukrajna támogatása során, ideértve az EU-Ukrajna Szolidaritási folyosókat is, amelyek jelenleg segítik Ukrajnát a gabonaexportban.”

Tíz intézkedési terület

A terv egy tíz intézkedésből álló eszköztárat tartalmaz, amely iránymutatással szolgál az EU és tagállamai számára az ilyen vészhelyzeti válságkezelési intézkedések bevezetésekor. Egyéb intézkedések mellett kiemeli a minimális összekapcsoltság és az utasvédelem biztosításának, a kibertámadásokkal szembeni ellenálló képesség kiépítésének, valamint a reziliencia tesztelésének fontosságát. Hangsúlyozza továbbá a zöld sávok elveinek fontosságát, amelyek biztosítják, hogy a szárazföldön fuvarozott áruk 15 percnél rövidebb idő alatt átléphessék a határokat, és megerősíti a kapcsolattartó pontok hálózatának szerepét a nemzeti közlekedési hatóságokban. Mindkét szempont döntő fontosságúnak bizonyult úgy a Covid19-világjárvány, mint az Ukrajna elleni orosz agresszió által okozott jelenlegi válság idején.

A tíz cselekvési terület:

  1. Az uniós közlekedési jogszabályok hozzáigazítása a válsághelyzetekhez
  2. A közlekedési ágazat megfelelő támogatásának biztosítása
  3. Az áruk, szolgáltatások és személyek szabad mozgásának biztosítása
  4. A menekültáradat kezelése, valamint az elakadt utasok és közlekedési dolgozók hazaszállítása
  5. A minimális összekapcsoltság és az utasvédelem biztosítása
  6. A közlekedési információk megosztása
  7. A közlekedéspolitikai koordináció megerősítése
  8. A kiberbiztonság megerősítése
  9. Közlekedési vészhelyzeti teszt
  10. Együttműködés a nemzetközi partnerekkel

A világjárvány egyik fő tanulsága az, hogy a válságkezelési intézkedéseket fontos összehangolni – például az olyan helyzetek elkerülése érdekében, amikor a teherautók, vezetőik és a nélkülözhetetlen áruk a határokon vesztegelnek, amint az a világjárvány első napjaiban történt. A közlekedéssel kapcsolatos vészhelyzeti terv olyan irányadó elveket vezet be, amelyek biztosítják, hogy a válságkezelési intézkedések arányosak, átláthatók és megkülönböztetésmentesek legyenek, összhangban legyenek az uniós szerződésekkel, és képesek legyenek biztosítani, hogy az egységes piac továbbra is megfelelően működjön. (Európai Bizottság)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.