Kiberbiztonság: új európai tervek

2021. 06. 25., 12:00

Új közös kiberbiztonsági egység létrehozására irányuló elképzelést vázolt fel az Európai Bizottság.

Az Ursula von der Leyen elnök politikai iránymutatásaiban bejelentett közös kiberbiztonsági egység célja, hogy összefogja az EU és tagállamai rendelkezésére álló erőforrásokat és szakértelmet a tömeges biztonsági események és válságok hatékony megelőzése, megakadályozása és az azokra való reagálás érdekében – olvasható a brüsszeli testület közleményében. A kiberbiztonsági közösségek, köztük a polgári, a bűnüldözési, a diplomáciai és a kibervédelmi közösségek, valamint a magánszektorbeli partnerek túl gyakran elkülönülten működnek. A közös kiberbiztonsági egység révén egy virtuális és fizikai együttműködési platform áll majd rendelkezésükre.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök: „A kiberbiztonság a digitális és összekapcsolt Európa sarokköve. A mai társadalomban pedig rendkívül fontos, hogy összehangolt módon reagáljunk a fenyegetésekre. A közös kiberbiztonsági egység hozzá fog járulni ehhez a célhoz. Együtt valódi változást érhetünk el.”

Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője: „A közös kiberbiztonsági egység nagyon fontos lépés Európa számára ahhoz, hogy megvédje kormányait, polgárait és vállalkozásait a globális kiberfenyegetésekkel szemben. Ami a kibertámadásokat illeti, mindannyian sebezhetőek vagyunk, ezért elengedhetetlen az együttműködés minden szinten. Nincs nagy vagy kicsi. Meg kell védenünk magunkat, de másoknak is irányt kell mutatnunk a globális, nyitott, stabil és biztonságos kibertér előmozdításában.”

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök: „A közelmúltbeli zsarolóvírus-támadások arra figyelmeztetnek, hogy meg kell védenünk magunkat az olyan fenyegetésekkel szemben, amelyek biztonságunkat vagy európai életmódunkat veszélyeztethetik. Ma már nem tudunk különbséget tenni az online és offline fenyegetések között. A kiberkockázatok legyőzése érdekében minden erőforrásunkat össze kell fognunk. A megbízható és biztonságos, értékeinken alapuló digitális világ megteremtéséhez mindenki elkötelezettségére szükség van, beleértve a bűnüldözést is.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos: „A közös kiberbiztonsági egység alapvető eleme annak, hogy megvédjük magunkat a növekvő számú és egyre összetettebb kiberfenyegetésektől. Egyértelmű mérföldköveket és időkeretet határoztunk meg, amelyek lehetővé teszik számunkra az EU-n belüli válságkezelési együttműködés tényleges javítását, a fenyegetések gyorsabb észlelését és a gyorsabb reagálást. Ez az európai kibervédelmi rendszer operatív ága.”

Ylva Johansson, az uniós belügyekért felelős biztos: „A kibertámadások elleni küzdelem egyre nagyobb kihívást jelent. Ezt az új fenyegetést az EU-szerte működő bűnüldöző közösség közös koordináció révén tudja a legjobban kezelni. A közös kiberbiztonsági egység segíteni fogja a tagállami rendőrségeket a szakértelem megosztásában. Hozzá fog járulni az e támadásokkal szembeni bűnüldözési kapacitás kiépítéséhez.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS