Kiberbiztonság: új európai tervek

2021. 06. 25., 12:00

Új közös kiberbiztonsági egység létrehozására irányuló elképzelést vázolt fel az Európai Bizottság.

Az Ursula von der Leyen elnök politikai iránymutatásaiban bejelentett közös kiberbiztonsági egység célja, hogy összefogja az EU és tagállamai rendelkezésére álló erőforrásokat és szakértelmet a tömeges biztonsági események és válságok hatékony megelőzése, megakadályozása és az azokra való reagálás érdekében – olvasható a brüsszeli testület közleményében. A kiberbiztonsági közösségek, köztük a polgári, a bűnüldözési, a diplomáciai és a kibervédelmi közösségek, valamint a magánszektorbeli partnerek túl gyakran elkülönülten működnek. A közös kiberbiztonsági egység révén egy virtuális és fizikai együttműködési platform áll majd rendelkezésükre.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök: „A kiberbiztonság a digitális és összekapcsolt Európa sarokköve. A mai társadalomban pedig rendkívül fontos, hogy összehangolt módon reagáljunk a fenyegetésekre. A közös kiberbiztonsági egység hozzá fog járulni ehhez a célhoz. Együtt valódi változást érhetünk el.”

Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője: „A közös kiberbiztonsági egység nagyon fontos lépés Európa számára ahhoz, hogy megvédje kormányait, polgárait és vállalkozásait a globális kiberfenyegetésekkel szemben. Ami a kibertámadásokat illeti, mindannyian sebezhetőek vagyunk, ezért elengedhetetlen az együttműködés minden szinten. Nincs nagy vagy kicsi. Meg kell védenünk magunkat, de másoknak is irányt kell mutatnunk a globális, nyitott, stabil és biztonságos kibertér előmozdításában.”

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök: „A közelmúltbeli zsarolóvírus-támadások arra figyelmeztetnek, hogy meg kell védenünk magunkat az olyan fenyegetésekkel szemben, amelyek biztonságunkat vagy európai életmódunkat veszélyeztethetik. Ma már nem tudunk különbséget tenni az online és offline fenyegetések között. A kiberkockázatok legyőzése érdekében minden erőforrásunkat össze kell fognunk. A megbízható és biztonságos, értékeinken alapuló digitális világ megteremtéséhez mindenki elkötelezettségére szükség van, beleértve a bűnüldözést is.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos: „A közös kiberbiztonsági egység alapvető eleme annak, hogy megvédjük magunkat a növekvő számú és egyre összetettebb kiberfenyegetésektől. Egyértelmű mérföldköveket és időkeretet határoztunk meg, amelyek lehetővé teszik számunkra az EU-n belüli válságkezelési együttműködés tényleges javítását, a fenyegetések gyorsabb észlelését és a gyorsabb reagálást. Ez az európai kibervédelmi rendszer operatív ága.”

Ylva Johansson, az uniós belügyekért felelős biztos: „A kibertámadások elleni küzdelem egyre nagyobb kihívást jelent. Ezt az új fenyegetést az EU-szerte működő bűnüldöző közösség közös koordináció révén tudja a legjobban kezelni. A közös kiberbiztonsági egység segíteni fogja a tagállami rendőrségeket a szakértelem megosztásában. Hozzá fog járulni az e támadásokkal szembeni bűnüldözési kapacitás kiépítéséhez.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS