Kiberbiztonság: új európai tervek

2021. 06. 25., 12:00

Új közös kiberbiztonsági egység létrehozására irányuló elképzelést vázolt fel az Európai Bizottság.

Az Ursula von der Leyen elnök politikai iránymutatásaiban bejelentett közös kiberbiztonsági egység célja, hogy összefogja az EU és tagállamai rendelkezésére álló erőforrásokat és szakértelmet a tömeges biztonsági események és válságok hatékony megelőzése, megakadályozása és az azokra való reagálás érdekében – olvasható a brüsszeli testület közleményében. A kiberbiztonsági közösségek, köztük a polgári, a bűnüldözési, a diplomáciai és a kibervédelmi közösségek, valamint a magánszektorbeli partnerek túl gyakran elkülönülten működnek. A közös kiberbiztonsági egység révén egy virtuális és fizikai együttműködési platform áll majd rendelkezésükre.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök: „A kiberbiztonság a digitális és összekapcsolt Európa sarokköve. A mai társadalomban pedig rendkívül fontos, hogy összehangolt módon reagáljunk a fenyegetésekre. A közös kiberbiztonsági egység hozzá fog járulni ehhez a célhoz. Együtt valódi változást érhetünk el.”

Josep Borrell, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője: „A közös kiberbiztonsági egység nagyon fontos lépés Európa számára ahhoz, hogy megvédje kormányait, polgárait és vállalkozásait a globális kiberfenyegetésekkel szemben. Ami a kibertámadásokat illeti, mindannyian sebezhetőek vagyunk, ezért elengedhetetlen az együttműködés minden szinten. Nincs nagy vagy kicsi. Meg kell védenünk magunkat, de másoknak is irányt kell mutatnunk a globális, nyitott, stabil és biztonságos kibertér előmozdításában.”

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök: „A közelmúltbeli zsarolóvírus-támadások arra figyelmeztetnek, hogy meg kell védenünk magunkat az olyan fenyegetésekkel szemben, amelyek biztonságunkat vagy európai életmódunkat veszélyeztethetik. Ma már nem tudunk különbséget tenni az online és offline fenyegetések között. A kiberkockázatok legyőzése érdekében minden erőforrásunkat össze kell fognunk. A megbízható és biztonságos, értékeinken alapuló digitális világ megteremtéséhez mindenki elkötelezettségére szükség van, beleértve a bűnüldözést is.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos: „A közös kiberbiztonsági egység alapvető eleme annak, hogy megvédjük magunkat a növekvő számú és egyre összetettebb kiberfenyegetésektől. Egyértelmű mérföldköveket és időkeretet határoztunk meg, amelyek lehetővé teszik számunkra az EU-n belüli válságkezelési együttműködés tényleges javítását, a fenyegetések gyorsabb észlelését és a gyorsabb reagálást. Ez az európai kibervédelmi rendszer operatív ága.”

Ylva Johansson, az uniós belügyekért felelős biztos: „A kibertámadások elleni küzdelem egyre nagyobb kihívást jelent. Ezt az új fenyegetést az EU-szerte működő bűnüldöző közösség közös koordináció révén tudja a legjobban kezelni. A közös kiberbiztonsági egység segíteni fogja a tagállami rendőrségeket a szakértelem megosztásában. Hozzá fog járulni az e támadásokkal szembeni bűnüldözési kapacitás kiépítéséhez.”

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.
2023-09-26 18:26:00
„Növekszik a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont öregszik is a társadalom. Nőtt a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt átrendeződik a munkaerőpiac, fejlődik és egyben változik Magyarország.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS