„Kétségei vannak” az Európai Bizottságnak: részletes vizsgálat indul egy 18 milliárd forintos állami támogatással kapcsolatban

2022. 10. 27., 14:53

Az Európai Bizottság részletes vizsgálatot indított annak értékelésére, hogy az Észak-Magyarországon létesítendő új gépjárműalkatrész-gyár építéséhez Magyarország által nyújtani tervezett állami támogatás összhangban van-e az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal. Az intézkedés kedvezményezettje a Rubin NewCo Kft. lenne.

Magyarország 2021-ben arról értesítette a Bizottságot, hogy 43,76 millió euró (kb. 18 milliárd forint) összegű állami támogatást kíván nyújtani a Rubin NewCo Kft. részére az észak-magyarországi régióban tervezett új gépjárműalkatrész-gyár megépítéséhez.

Az új gyár a csoporthoz tartozó két másik európai gyártási helyszín kapacitását veszi majd át. Az üzem várhatóan mintegy 1500 munkahelyet teremt Észak-Magyarországon, amely az uniós állami támogatási szabályok értelmében regionális támogatásra jogosult, kedvezőtlenebb helyzetű régió.

Magyarország a következők révén kívánja támogatni az új gépjárműalkatrész-gyár építését: (i) 43,01 millió euró összegű közvetlen támogatás és (ii) 0,75 millió euró összegű adókedvezmény. A magyar hatóságok által nyújtani tervezett teljes támogatási összeg az elszámolható beruházási költségek százalékában kifejezve 31,76 százalék, ami nem éri el az ilyen projektekre engedélyezett maximális támogatási összeget (azaz a 31,88 százalékot).

A Bizottság előzetes értékelése alapján megállapította, hogy a beruházási projekt elősegíti a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást az EU egy kedvezőtlenebb helyzetű régiójában. Mindazonáltal a Bizottságnak kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy az intézkedés összhangban van-e az állami támogatásokra vonatkozó uniós szabályokkal, különösen a regionális állami támogatásokról szóló iránymutatással – olvasható a Bizottság közleményében.

A Bizottság úgy határozott, hogy részletes vizsgálatot indít annak értékelésére, hogy:

– a támogatás arányos-e, vagyis nem lépi-e túl azt a mértéket, ami a beruházás hátrányos helyzetű régióba vonzásához szükséges;

– az intézkedésnek van-e „ösztönző hatása” (ebben a tekintetben a Bizottság meg fogja vizsgálni, hogy az új gyár magyarországi létesítésére vonatkozó döntés kiváltó oka közvetlenül a magyar állami támogatás volt-e, vagy azt állami támogatás nélkül is ebben a régióban valósították volna meg; a magyar hatóságok azt állítják, hogy a támogatás nélkül a beruházásra az EU-n kívül, Törökországban került volna sor); és hogy

– a támogatásnak nincs indokolatlan negatív hatása az EU-n belüli versenyre és kereskedelemre.

A Bizottság most behatóbb vizsgálatot indít annak megállapítása érdekében, hogy az említett kezdeti aggályok megerősítést nyernek-e. A részletes vizsgálat megindítása lehetőséget biztosít Magyarország és az érdekelt felek számára, hogy észrevételeket tegyenek, a vizsgálat kimenetelét azonban semmilyen módon nem befolyásolja.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-04 15:17:17
Az MNB értesítette a K&H Biztosító Zrt.-t Minősített Fogyasztóbarát Otthonbiztosítási pályázata pozitív elbírálásáról. Az új konstrukció forgalmazása így akár azonnal indulhat. Ezzel már 12 minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás érhető el a piacon.
2023-06-03 11:48:28
Melyik beszállító ne ismerné a végeláthatatlannak tűnő procedúrát, amíg egy multi céghez bekerül? Sok esetben protekció vagy ismeretség nélkül szinte lehetetlen eljutni az illetékesig. Ezen próbál segíteni egy újonnan indult ingyenes online platform.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS