Két magyar projekt a 243 millió eurós „zöld beruházási csomagban”

2018. 10. 26., 10:00

A környezetvédelmi és éghajlat-politikai LIFE program keretében nyújtott uniós finanszírozás összesen 430,7 millió euró további beruházást generál 142 új projekt keretében. A LIFE hatása minden uniós tagállamban meg fog nyilvánulni – olvasható az Európai Bizottság közleményében. Magyarországon két projekt indul.

A program jelentős beruházásokat foglal magában olyan projektekbe, amelyek a műanyag nagyobb mértékben történő újrahasznosítását teszik lehetővé. A műanyaghulladéknak az autó-, az építő- és a csomagolóipar által felhasználható, jó minőségű nyersanyaggá történő alakítása csak egyike azon példáknak, hogy a LIFE program hogyan nyújt gyakorlati támogatást az Európai Bizottság által a műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégiában megfogalmazott célok eléréséhez.

A LIFE program továbbra is élen jár a természet biztosította értékes ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos tudatosság fokozására, valamint a veszélyeztetett élőhelyek és fajok védelmére irányuló erőfeszítések terén. A LIFE program számos természetvédelmi projektje járul hozzá a természetre vonatkozó uniós cselekvési terv végrehajtásához: kezdve azokkal, amelyek az emberek és a vadvilág közötti konfliktusokat igyekeznek csökkenteni Görögországban, Olaszországban, Romániában és Spanyolországban egészen azokig, amelyek fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat kívánnak előmozdítani Olaszországban, Máltán és Spanyolországban.

Az éghajlatváltozás elleni fellépés terén az EU 46,8 millió euró összegű beruházással támogatja az éghajlatváltozás mérséklésével és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással foglalkozó, valamint az irányítást és a tájékoztatást érintő projekteket. Ennek keretében gyakorlati támogatást nyújt a tagállamok számára ahhoz, hogy összeállítsák a 2030. évre szóló nemzeti éghajlat- és energiaterveiket, amelyek révén 2030-ig – az 1990-es szinthez képest – kollektíven legalább 40 százalékkal csökkenhetik majd az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A LIFE program keretében nyújtott finanszírozás a mezőgazdaságnak és az erdészetnek is segít alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, valamint segít ellenállóbbá tenni a közösségeket a szélsőséges időjárási eseményekkel szemben, az áradásoktól és a hőhullámoktól kezdve egészen a vízhiányig.

  • LIFE program „Környezet és erőforrás-hatékonyság” eleme keretében 55 projekt mintegy 163,5 millió eurót fog mozgósítani, ebből 82,4 millió eurót uniós finanszírozásból. E projektek a következő öt tematikus terület fellépéseire irányulnak: levegőminőség, környezet és egészség, erőforrás-hatékonyság, hulladék és víz. A 20 erőforrás-hatékonysági projekt önmagában 43,8 millió eurót mozgósít, hogy elősegítse Európának a körforgás elvét jobban érvényesítő gazdaságra való átállását. Ez az összeg a tavalyihoz képest 15% növekedést jelent. Mintegy 14,9 millió EUR támogatást jut Európa levegőminőségének javítására.
  • LIFE program „Természet és biológiai sokféleség” kiemelt területén 40 projekt támogatja az uniós madárvédelmi és az élőhely-védelmi irányelv, valamint az unió 2020-ig érvényes biodiverzitási stratégiájának végrehajtását. E projektek teljes költségvetése 153 millió euró, amelyből az EU hozzájárulása 97,5 millió euró.
  • LIFE program „Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás” területén 15 projekt a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos tájékozottságot kívánja növelni. E projektek teljes költségvetése 27,2 millió euró, amelyből az EU hozzájárulása 16,2 millió euró.
  • LIFE program „Az éghajlatváltozás mérséklése” eleme keretében támogatott 11 projekt összköltségvetése 33,7 millió euró, ebből az EU hozzájárulása 18,6 millió euró. Ezeket a tevékenységi támogatásokat bevált gyakorlatokra irányuló, kísérleti és demonstrációs projektek kapják három tematikus területen: ipar, az üvegházhatású gázok elszámolása és bejelentése, valamint földhasználat, erdőgazdálkodás és mezőgazdálkodás.
  • LIFE program „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” eleme keretében támogatott 17 projekt 44,2 millió eurót mozgósít, ebből az EU hozzájárulása 22,9 millió euró. A tevékenységi támogatásban részesülő projektek a következő hat tematikus területhez tartoznak: ökoszisztéma-alapú alkalmazkodás, egészség és jóllét, a hegyvidéki területek és szigetek alkalmazkodása a mezőgazdasági ágazatra összpontosítva, a városi területek alkalmazkodása és városi területrendezés, sebezhetőségi elemzések és adaptációs stratégiák, valamint a víz (beleértve az árvízvédelmet, a part menti területeket, valamint az elsivatagosodást).
  • LIFE program „Éghajlat-politikai irányítás és tájékoztatás” területén 4 projekt kap támogatást, melyek az éghajlat-politikai irányítás fejlesztéséhez, valamint az éghajlati kérdésekkel kapcsolatos tudatosságnöveléshez járulnak hozzá. E projektek teljes költségvetése 9,1 millió euró, amelyből az EU hozzájárulása 5,2 millió euró.

A projektek részletes leírása itt érhető el (angolul).

Két magyar projekt

A program keretében – összesen közel 3 millió eurós költségvetéssel – két projekt indul. A „Természet és biológiai sokféleség” program keretében induló, a Dráva-menti élőhelyek biológiai sokféleségének javítását célzó horvát-magyar projekt teljes költségvetése 1,785 millió euró, amihez az EU 1,057 millió euróval járul hozzá. A koordinátor a WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány.

A másik projekt a vegyszerek fenntartható használatára hívja fel a figyelmet. A 3 millió háztartást megcélzó, 15 ezer háztartást bevonó kampány koordinátora a Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete; a teljes büdzsé 1,164 millió euró, amiből az EU-támogatás 696 ezer euró.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS