Két magyar projekt a 243 millió eurós „zöld beruházási csomagban”

2018. 10. 26., 10:00

A környezetvédelmi és éghajlat-politikai LIFE program keretében nyújtott uniós finanszírozás összesen 430,7 millió euró további beruházást generál 142 új projekt keretében. A LIFE hatása minden uniós tagállamban meg fog nyilvánulni – olvasható az Európai Bizottság közleményében. Magyarországon két projekt indul.

A program jelentős beruházásokat foglal magában olyan projektekbe, amelyek a műanyag nagyobb mértékben történő újrahasznosítását teszik lehetővé. A műanyaghulladéknak az autó-, az építő- és a csomagolóipar által felhasználható, jó minőségű nyersanyaggá történő alakítása csak egyike azon példáknak, hogy a LIFE program hogyan nyújt gyakorlati támogatást az Európai Bizottság által a műanyagok körforgásos gazdaságban betöltött szerepével kapcsolatos európai stratégiában megfogalmazott célok eléréséhez.

A LIFE program továbbra is élen jár a természet biztosította értékes ökoszisztéma-szolgáltatásokkal kapcsolatos tudatosság fokozására, valamint a veszélyeztetett élőhelyek és fajok védelmére irányuló erőfeszítések terén. A LIFE program számos természetvédelmi projektje járul hozzá a természetre vonatkozó uniós cselekvési terv végrehajtásához: kezdve azokkal, amelyek az emberek és a vadvilág közötti konfliktusokat igyekeznek csökkenteni Görögországban, Olaszországban, Romániában és Spanyolországban egészen azokig, amelyek fenntartható mezőgazdasági gyakorlatokat kívánnak előmozdítani Olaszországban, Máltán és Spanyolországban.

Az éghajlatváltozás elleni fellépés terén az EU 46,8 millió euró összegű beruházással támogatja az éghajlatváltozás mérséklésével és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodással foglalkozó, valamint az irányítást és a tájékoztatást érintő projekteket. Ennek keretében gyakorlati támogatást nyújt a tagállamok számára ahhoz, hogy összeállítsák a 2030. évre szóló nemzeti éghajlat- és energiaterveiket, amelyek révén 2030-ig – az 1990-es szinthez képest – kollektíven legalább 40 százalékkal csökkenhetik majd az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását. A LIFE program keretében nyújtott finanszírozás a mezőgazdaságnak és az erdészetnek is segít alkalmazkodni az éghajlatváltozáshoz, valamint segít ellenállóbbá tenni a közösségeket a szélsőséges időjárási eseményekkel szemben, az áradásoktól és a hőhullámoktól kezdve egészen a vízhiányig.

  • LIFE program „Környezet és erőforrás-hatékonyság” eleme keretében 55 projekt mintegy 163,5 millió eurót fog mozgósítani, ebből 82,4 millió eurót uniós finanszírozásból. E projektek a következő öt tematikus terület fellépéseire irányulnak: levegőminőség, környezet és egészség, erőforrás-hatékonyság, hulladék és víz. A 20 erőforrás-hatékonysági projekt önmagában 43,8 millió eurót mozgósít, hogy elősegítse Európának a körforgás elvét jobban érvényesítő gazdaságra való átállását. Ez az összeg a tavalyihoz képest 15% növekedést jelent. Mintegy 14,9 millió EUR támogatást jut Európa levegőminőségének javítására.
  • LIFE program „Természet és biológiai sokféleség” kiemelt területén 40 projekt támogatja az uniós madárvédelmi és az élőhely-védelmi irányelv, valamint az unió 2020-ig érvényes biodiverzitási stratégiájának végrehajtását. E projektek teljes költségvetése 153 millió euró, amelyből az EU hozzájárulása 97,5 millió euró.
  • LIFE program „Környezetvédelmi irányítás és tájékoztatás” területén 15 projekt a környezetvédelmi kérdésekkel kapcsolatos tájékozottságot kívánja növelni. E projektek teljes költségvetése 27,2 millió euró, amelyből az EU hozzájárulása 16,2 millió euró.
  • LIFE program „Az éghajlatváltozás mérséklése” eleme keretében támogatott 11 projekt összköltségvetése 33,7 millió euró, ebből az EU hozzájárulása 18,6 millió euró. Ezeket a tevékenységi támogatásokat bevált gyakorlatokra irányuló, kísérleti és demonstrációs projektek kapják három tematikus területen: ipar, az üvegházhatású gázok elszámolása és bejelentése, valamint földhasználat, erdőgazdálkodás és mezőgazdálkodás.
  • LIFE program „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” eleme keretében támogatott 17 projekt 44,2 millió eurót mozgósít, ebből az EU hozzájárulása 22,9 millió euró. A tevékenységi támogatásban részesülő projektek a következő hat tematikus területhez tartoznak: ökoszisztéma-alapú alkalmazkodás, egészség és jóllét, a hegyvidéki területek és szigetek alkalmazkodása a mezőgazdasági ágazatra összpontosítva, a városi területek alkalmazkodása és városi területrendezés, sebezhetőségi elemzések és adaptációs stratégiák, valamint a víz (beleértve az árvízvédelmet, a part menti területeket, valamint az elsivatagosodást).
  • LIFE program „Éghajlat-politikai irányítás és tájékoztatás” területén 4 projekt kap támogatást, melyek az éghajlat-politikai irányítás fejlesztéséhez, valamint az éghajlati kérdésekkel kapcsolatos tudatosságnöveléshez járulnak hozzá. E projektek teljes költségvetése 9,1 millió euró, amelyből az EU hozzájárulása 5,2 millió euró.

A projektek részletes leírása itt érhető el (angolul).

Két magyar projekt

A program keretében – összesen közel 3 millió eurós költségvetéssel – két projekt indul. A „Természet és biológiai sokféleség” program keretében induló, a Dráva-menti élőhelyek biológiai sokféleségének javítását célzó horvát-magyar projekt teljes költségvetése 1,785 millió euró, amihez az EU 1,057 millió euróval járul hozzá. A koordinátor a WWF Világ Természeti Alap Magyarország Alapítvány.

A másik projekt a vegyszerek fenntartható használatára hívja fel a figyelmet. A 3 millió háztartást megcélzó, 15 ezer háztartást bevonó kampány koordinátora a Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete; a teljes büdzsé 1,164 millió euró, amiből az EU-támogatás 696 ezer euró.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS