Készségfejlesztési paktum: két év, 1000 tag

2022. 11. 11., 16:19

A készségfejlesztési paktum tagjai eddig 6 millió ember képzésének elősegítésére tettek ígéreteket.

Két évvel elindítása után a készségfejlesztési paktum fontos mérföldkőhöz érkezett, mivel tagsága, amely multinacionális vállalatokat, kkv-kat, helyi képzési szolgáltatókat és kereskedelmi kamarákat számlál, 1000 tagra bővült. A paktum az európai készségfejlesztési program központi eleme.

A 2020. november 10-én elindított kezdeményezés összefogja a vállalatokat, a munkavállalókat, a helyi hatóságokat, a szociális partnereket, a képzési szolgáltatókat és a foglalkoztatási szolgálatokat annak érdekében, hogy meghatározzák, milyen készségekre van szükség, és hogy kötelezettségvállalásokat tegyenek a munkavállalók átképzésére, lehetőleg az erőfeszítések partnerségek keretében történő összevonásával, a munkaerő-szükségletek kezelésével, a zöld és digitális átállás, valamint a helyi és regionális növekedési stratégiák támogatásával.

Eddig 1000 szervezet csatlakozott a készségfejlesztési paktumhoz, és 12 nagyszabású partnerség vállalta, hogy 6 millió ember továbbképzését segíti. Az ezredik tag az Európai Foglalkoztatási és Szociális Jogi Fórum november 16-i, a készségfejlesztési paktumról szóló rendkívüli ülésén fog hivatalosan csatlakozni a paktumhoz.

A paktumhoz csatlakozó felek kapcsolatépítő, valamint tudás- és erőforrásmegosztó központokhoz nyernek hozzáférést. A Bizottság emellett tájékoztatást és iránymutatást nyújt a készségfejlesztés uniós finanszírozásáról és programjairól. A REACT-EU, az Európai Szociális Alap Plusz (ESF+) és a 2021–2027-es többéves pénzügyi keret más idevágó programjai keretében elérhető támogatásokon felül a tovább- és átképzésre mint kiemelt beruházási prioritásra a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz költségvetése is rendelkezésre áll – olvasható a bizottság közleményében.

A készségfejlesztési paktum két éve

A paktumhoz csatlakozó valamennyi érdekelt fél aláír egy chartát, amely a minőségi képzésre, az egész életen át tartó tanulásra és a befogadásra vonatkozó elveket vázolja fel. A készségfejlesztési paktum 2020. november 10-i elindítása óta a következőket mozgósította:

12 nagyszabású európai készségfejlesztési partnerség a stratégiai ipari ökoszisztémákban és ágazatokban. Ezek a partnerségek együttesen közel 6 millió ember továbbképzésére és átképzésére vállaltak kötelezettséget az elkövetkező években, beleértve a következőket:
– Digitális iparágak: az egyik cél annak támogatása, hogy a nők digitális munkát vállaljanak, és 2030-ig 20 millió IKT-szakembert alkalmazzanak az EU-ban, a másik pedig, hogy az európai digitális évtizedre vonatkozó célokkal összhangban a munkavállalók legalább 80 százaléka rendelkezzen alapvető digitális készségekkel.
– Építőipar: a következő öt évben legalább 3 millió munkavállaló (ez az EU-ban foglalkoztatottak egynegyedének felel meg) fog képzésben részesülni.
– Turizmus: 2030-ra a munkaerő 10 százaléka, azaz mintegy 1,3 millió munkavállaló szerez új készségeket, és 6,5 millió munkavállaló (az ágazatban dolgozók 50 százaléka) fér hozzá pályaorientációs szolgáltatásokhoz és célzott támogatáshoz.
– Tengeri megújuló energia: az első öt évben mintegy 54 000 új munkavállaló – különösen a fiatalok és a nők – toborzására kerül sor, a készségfejlesztésre összpontosítva. A vezető beosztásban lévőknek lehetőségük nyílik az egész életen át tartó digitális tanulásra.
– A repülési és védelmi ágazat: a jelenleg az ágazatban dolgozók közül 200 000 fő fog képzésben részesülni, 300 000 főt pedig az ágazathoz való csatlakozásra fognak kiképezni minden évben. Ez 1 milliárd EUR köz- és magánberuházáknak felel meg a következő tíz évben.

1000 tag. A tagok a nagy multinacionális vállalatoktól a kkv-kig, a helyi képzési szolgáltatókon át a kereskedelmi kamarákig, a regionális hatóságokig, valamint a munkáltatók és a szakszervezetek valamennyi tagállamra és számos európai régióra kiterjedő képviselőiig terjednek. Példák az egyes tagok kötelezettségvállalásaira:
– Az Európai Hegesztési Szövetség 2030-ig 100 000 munkavállalót fog kiképezni a 3D nyomtatás területén.
– Az SAP szoftvercég két év alatt 200 000 uniós tanuló számára szervez tanfolyamokat.
– A Thesszáliai Egyetem 40 képzést szervez és 700 szakembert fog kiképezni.
– A svéd film- és televízióágazatot képviselő Screen Skills Committee Svédország négylépcsős validálási módszert dolgozott ki a diákok számára annak érdekében, hogy a képesítéseiket a szakmabeli pályakezdő pozíciókhoz igazítsák.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS