Készségfejlesztési paktum: két év, 1000 tag

2022. 11. 11., 16:19

A készségfejlesztési paktum tagjai eddig 6 millió ember képzésének elősegítésére tettek ígéreteket.

Két évvel elindítása után a készségfejlesztési paktum fontos mérföldkőhöz érkezett, mivel tagsága, amely multinacionális vállalatokat, kkv-kat, helyi képzési szolgáltatókat és kereskedelmi kamarákat számlál, 1000 tagra bővült. A paktum az európai készségfejlesztési program központi eleme.

A 2020. november 10-én elindított kezdeményezés összefogja a vállalatokat, a munkavállalókat, a helyi hatóságokat, a szociális partnereket, a képzési szolgáltatókat és a foglalkoztatási szolgálatokat annak érdekében, hogy meghatározzák, milyen készségekre van szükség, és hogy kötelezettségvállalásokat tegyenek a munkavállalók átképzésére, lehetőleg az erőfeszítések partnerségek keretében történő összevonásával, a munkaerő-szükségletek kezelésével, a zöld és digitális átállás, valamint a helyi és regionális növekedési stratégiák támogatásával.

Eddig 1000 szervezet csatlakozott a készségfejlesztési paktumhoz, és 12 nagyszabású partnerség vállalta, hogy 6 millió ember továbbképzését segíti. Az ezredik tag az Európai Foglalkoztatási és Szociális Jogi Fórum november 16-i, a készségfejlesztési paktumról szóló rendkívüli ülésén fog hivatalosan csatlakozni a paktumhoz.

A paktumhoz csatlakozó felek kapcsolatépítő, valamint tudás- és erőforrásmegosztó központokhoz nyernek hozzáférést. A Bizottság emellett tájékoztatást és iránymutatást nyújt a készségfejlesztés uniós finanszírozásáról és programjairól. A REACT-EU, az Európai Szociális Alap Plusz (ESF+) és a 2021–2027-es többéves pénzügyi keret más idevágó programjai keretében elérhető támogatásokon felül a tovább- és átképzésre mint kiemelt beruházási prioritásra a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz költségvetése is rendelkezésre áll – olvasható a bizottság közleményében.

A készségfejlesztési paktum két éve

A paktumhoz csatlakozó valamennyi érdekelt fél aláír egy chartát, amely a minőségi képzésre, az egész életen át tartó tanulásra és a befogadásra vonatkozó elveket vázolja fel. A készségfejlesztési paktum 2020. november 10-i elindítása óta a következőket mozgósította:

12 nagyszabású európai készségfejlesztési partnerség a stratégiai ipari ökoszisztémákban és ágazatokban. Ezek a partnerségek együttesen közel 6 millió ember továbbképzésére és átképzésére vállaltak kötelezettséget az elkövetkező években, beleértve a következőket:
– Digitális iparágak: az egyik cél annak támogatása, hogy a nők digitális munkát vállaljanak, és 2030-ig 20 millió IKT-szakembert alkalmazzanak az EU-ban, a másik pedig, hogy az európai digitális évtizedre vonatkozó célokkal összhangban a munkavállalók legalább 80 százaléka rendelkezzen alapvető digitális készségekkel.
– Építőipar: a következő öt évben legalább 3 millió munkavállaló (ez az EU-ban foglalkoztatottak egynegyedének felel meg) fog képzésben részesülni.
– Turizmus: 2030-ra a munkaerő 10 százaléka, azaz mintegy 1,3 millió munkavállaló szerez új készségeket, és 6,5 millió munkavállaló (az ágazatban dolgozók 50 százaléka) fér hozzá pályaorientációs szolgáltatásokhoz és célzott támogatáshoz.
– Tengeri megújuló energia: az első öt évben mintegy 54 000 új munkavállaló – különösen a fiatalok és a nők – toborzására kerül sor, a készségfejlesztésre összpontosítva. A vezető beosztásban lévőknek lehetőségük nyílik az egész életen át tartó digitális tanulásra.
– A repülési és védelmi ágazat: a jelenleg az ágazatban dolgozók közül 200 000 fő fog képzésben részesülni, 300 000 főt pedig az ágazathoz való csatlakozásra fognak kiképezni minden évben. Ez 1 milliárd EUR köz- és magánberuházáknak felel meg a következő tíz évben.

1000 tag. A tagok a nagy multinacionális vállalatoktól a kkv-kig, a helyi képzési szolgáltatókon át a kereskedelmi kamarákig, a regionális hatóságokig, valamint a munkáltatók és a szakszervezetek valamennyi tagállamra és számos európai régióra kiterjedő képviselőiig terjednek. Példák az egyes tagok kötelezettségvállalásaira:
– Az Európai Hegesztési Szövetség 2030-ig 100 000 munkavállalót fog kiképezni a 3D nyomtatás területén.
– Az SAP szoftvercég két év alatt 200 000 uniós tanuló számára szervez tanfolyamokat.
– A Thesszáliai Egyetem 40 képzést szervez és 700 szakembert fog kiképezni.
– A svéd film- és televízióágazatot képviselő Screen Skills Committee Svédország négylépcsős validálási módszert dolgozott ki a diákok számára annak érdekében, hogy a képesítéseiket a szakmabeli pályakezdő pozíciókhoz igazítsák.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS