„Jóléti” reformoknak örülhetnek az EU kutyái és macskái

2023. 12. 07., 18:10

Az állatok szállítás közbeni jólétére vonatkozó uniós szabályok 20 év óta eddigi legnagyobb reformjára, a kedvtelésből tartott állatként tenyésztett, tartott és forgalmazott kutyák és macskák jólétére és nyomonkövethetőségére vonatkozóan pedig új uniós szabályokra tett javaslatot az Európai Bizottság.

A csomag magában foglalja az állatokra szállítás közben jelenleg vonatkozó uniós szabályok felülvizsgálatát, ami javítani fogja az EU-ba és az EU-ból évente szállított 1,6 milliárd állat jólétét. Az új szabályok figyelembe veszik a legújabb tudományos bizonyítékokat és meglátásokat, valamint a technológiai fejlődést – olvasható a Bizottság közleményében.

A kutyák és macskák jólétére és nyomonkövethetőségére vonatkozó új szabályok első alkalommal fognak egységes uniós normákat megállapítani a kutyák és macskák tenyésztésére, tartására és kezelésére vonatkozóan a tenyésztelepeken, a kisállat-kereskedésekben és az állatmenhelyeken. A kutyák és macskák nyomonkövethetőségét az illegális kereskedelem elleni küzdelem és a létesítmények állatjóléti feltételeinek jobb ellenőrzése érdekében a kötelező azonosítás és a nemzeti adatbázisokban történő kötelező nyilvántartásba vétel is erősíteni fogja.

Végezetül a Bizottság további lépéseket javasol a „Fur Free Europe” („Szőrmementes Európa”) európai polgári kezdeményezésre válaszul, amely arra szólít fel, hogy az EU-ban tiltsák be a prémelőállítás céljából történő állattenyésztést és az ilyen prémet tartalmazó termékek értékesítését az egységes piacon. A Bizottság üdvözli a kezdeményezést, és elismeri, hogy az állatjólét kérdése továbbra is nagyon aggasztja az európai polgárokat.

Jobb szabályok az állatok szállítására vonatkozóan

Az állatokra szállítás közben vonatkozó hatályos uniós szabályok 20 évesek. Már nem tükrözik a jelenlegi realitásokat, a legújabb tudományos ismereteket és tanácsokat, a fenntarthatósági célokat vagy a polgárok állatjóléttel kapcsolatos jogos aggályait. A mai javaslat ezért a következő kulcsfontosságú területekre összpontosít, amelyek elengedhetetlenek az állatok szállítás közbeni jólétének biztosításához:
– Le fogják rövidíteni az utazási időket, és a nagy távolságokra történő szállítás során az állatokat pihenési, etetési és itatási időszakokra ki kell rakodni. Különleges szabályok vonatkoznak a vágásra szánt állatokra, valamint a sérülékeny állatokra, például az el nem választott borjakra és a vemhes állatokra.
– A különböző állatok számára rendelkezésre álló minimális férőhelyet növelni kell, és hozzá kell igazítani az egyes fajokhoz.
– A szélsőséges hőmérsékleten történő szállításra szigorú feltételek vonatkoznak majd, beleértve a szállítás kizárólag éjszakára korlátozását is, ha a hőmérséklet meghaladja a 30 fokot. Ezenkívül, ha a hőmérséklet 0 °C alatt van, a közúti járműveket le kell fedni, és az állatszállító rekeszben kontrollálni kell a légmozgást, hogy az állatokat az út során megvédjék a szél hűtő hatásától. Ha pedig a hőmérséklet –5 °C alá csökken, a fenti intézkedéseken túl a szállítási idő nem haladhatja meg a 9 órát.
– Szigorítani fogják az élő állatok Unióból történő kivitelére vonatkozó szabályokat, ideértve a harmadik országokban végzett ellenőrzések javítását is, hogy azok megfeleljenek az uniós normáknak.
– A közlekedési szabályok végrehajtásának megkönnyítése érdekében a lehető legnagyobb mértékben kihasználjuk a digitális eszközöket (pl. a járművek valós idejű helymeghatározása, központi adatbázis).

A kutyák és macskák jólétének javítása

Az EU-ban a háztartások mintegy 44%-a rendelkezik kedvtelésből tartott állattal. Az elmúlt években jelentősen nőtt a kutyák és macskák kereskedelme, melynek éves értéke 1,3 milliárd euró. A kutyák és macskák tenyésztésével, tartásával és értékesítésével foglalkozó szakemberekre vonatkozó állatjóléti előírások azonban igen eltérőek a tagállamok között. Széles körű bizonyítékok támasztják alá az előírásoktól elmaradó gyakorlatokat és a visszaéléseket is.

Emellett a kutyák és macskák illegális kereskedelme megugrott, amit felgyorsított a növekvő online piac, amely jelenleg az összes kutya- és macskaértékesítés 60%-át teszi ki az EU-ban. Egy ma közzétett új jelentés elítéli a kutyák és macskák illegális kereskedelmének mértékét, valamint a jelenlegi kiskapukat, amelyek lehetővé teszik annak megvalósulását.

A mai javaslat nem tartalmaz új szabályozást a polgárok és a kedvtelésből tartott állatok tulajdonosai számára. Egységes uniós szabályokat állapít meg a tenyésztelepeken, kisállat-kereskedésekben és állatmenhelyeken tenyésztett vagy tartott kutyák és macskák jólétére vonatkozóan:
Most első alkalommal minimumkövetelmények vonatkoznak majd ezen állatok tenyésztésére, tartására, gondozására és kezelésére az egész EU-ban.
A szigorú nyomonkövethetőségi követelmények, valamint az online értékesítés automatizált ellenőrzése segíteni fogják egyrészt a hatóságokat abban, hogy ellenőrizzék a kutyák és macskák tenyésztését és kereskedelmét, másrészt a vásárlókat annak ellenőrzésében, hogy azonosításuk és regisztrációjuk helyes-e.
A tagállamoknak képzést kell nyújtaniuk az állatok kezelésével foglalkozók számára, és a kutyát vagy macskát vásárló személyeket tájékoztatni kell a felelősségteljes állattartás fontosságáról.
A kutyák és macskák behozatalának mindezekkel egyenértékű állatjóléti előírásoknak kell megfelelnie.

Válasz a „Fur Free Europe” („Szőrmementes Európa”) európai polgári kezdeményezésre

A Bizottság ma válaszolt egy európai polgári kezdeményezésre is. A „Szőrmementes Európa” kezdeményezés felszólítja a Bizottságot, hogy tegyen lépéseket a következő két gyakorlat betiltása érdekében: i. állatok tartása és leölése kizárólag vagy elsősorban prémelőállítás céljából, valamint ii. a haszonállatok prémjének és a prémjüket tartalmazó termékeknek a forgalomba hozatala az EU piacán. Emellett fontos kérdéseket vet fel az emberek, az állatok és a környezet egészségének védelmével kapcsolatban, amelyeket a Bizottság az „Egy az egészség” koncepció alapján fog értékelni, amely alapelvként elismeri, hogy az emberek, az állatok és a környezet egészsége elválaszthatatlanul összekapcsolódik.

A Bizottság megbízta az EFSA-t, hogy adjon tudományos szakvéleményt a prémjükért tenyésztett állatok jólétéről. E tudományos hozzájárulásra, valamint a gazdasági és társadalmi hatások értékelésére építve a Bizottság ezt követően tájékoztatást fog nyújtani a legmegfelelőbb intézkedésekről.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS