„Jog a gyógykezeléshez”

2020. 08. 22., 12:10

Az Európai Bizottság nyilvántartásba vette a „Jog a gyógykezeléshez” elnevezésű európai polgári kezdeményezést.

Az európai polgári kezdeményezés szervezői felszólítják az Uniót, „hogy biztosítsa a népegészségügy magánprofittal szembeni elsőbbségét, [és azt, hogy] a világjárvánnyal szembeni védőoltások és kezelések mindenki számára szabadon hozzáférhető globális közjavakká váljanak”.

Az európai polgári kezdeményezés a következő célkitűzéseket sorolja fel:

  • Annak biztosítása, hogy a szellemitulajdon-jogok – ezen belül a szabadalmak – ne akadályozzák a Covid19 elleni esetleges jövőbeli oltóanyagok vagy kezelések hozzáférhetőségét vagy elérhetőségét.
  • Annak biztosítása, hogy az adat- és piaci kizárólagosságra vonatkozó uniós jogszabályok ne korlátozzák a tagállamok által kiadott kényszerengedélyek azonnali hatálybalépését.
  • Jogi kötelezettségek bevezetése az uniós források kedvezményezettjeire vonatkozóan annak érdekében, hogy kötelesek legyenek megosztani a Covid19-hez kapcsolódó egészségügyi technológiákkal összefüggő ismereteket, szellemi tulajdont és adatokat közösen használt technológiák vagy szabadalmak formájában.
  • Jogi kötelezettségek bevezetése az uniós források kedvezményezettjeire vonatkozóan az állami hozzájárulások és az előállítási költségek átláthatósága tekintetében, valamint a hozzáférhetőségre és a megfizethetőségre vonatkozó rendelkezések és nem kizárólagos engedélyek alkalmazása.

A következő lépések

Az európai polgári kezdeményezés nyilvántartásba vételét követően a szervezők a következő 6 hónapon belül megkezdhetik a támogató aláírások összegyűjtését, melyhez egy év áll rendelkezésükre. Amennyiben a kezdeményezés egy éven belül egymillió támogató nyilatkozatot kap legalább hét különböző tagállamból, a Bizottságnak 6 hónapon belül reagálnia kell. A Bizottság eldöntheti, hogy helyt ad-e a kérelemnek vagy elutasítja azt, de döntését mindkét esetben indokolnia kell.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS