Jelentés az uniós piacvédelemről

2019. 03. 28., 17:02

Az EU a piacvédelmi intézkedései révén Európa-szerte 320 000 közvetlen munkahelynek biztosít védelmet a tisztességtelen külföldi versennyel szemben – tájékoztatott az Európai Bizottság.

A bevezetett 135 intézkedés kétharmada a Kínából származó behozatalra vonatkozik.

1994 óta 2018-ban került sor az uniós dömpingellenes és szubvencióellenes jogszabályok legnagyobb szabású felülvizsgálatára. A reform megerősítette a dömpingelt és a támogatott behozatallal szembeni uniós védelem eszköztárát. Ehhez kapcsolódóan az EU folytatta intenzív tevékenységét, és számos vizsgálatot zárt le, amelyek új védelmi intézkedéseket eredményeztek, különösen az acélágazatban. A 2018-as év eredményesnek számít a tekintetben is, hogy az EU három védintézkedést vezetett be – 2002 óta első ízben.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A nyitott kereskedelem hívei vagyunk, de nem engedhetjük meg magunknak a naiv hozzáállást. Nem minden kereskedelmi partnerünk hajlandó az általunk alkalmazott szabályok szerint játszani – nem szabad hagynunk, hogy kihasználják az EU-t, és meg kell védenünk annak vállalkozásait és munkavállalóit a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben. Az elmúlt években e téren folytatott intenzív munkánk meghozta gyümölcsét: immár olyan eszközök állnak rendelkezésünkre, amelyek jobban igazodnak a világgazdaság mai viszonyaihoz, és továbbra is azon dolgozunk, hogy megvédjük vállalkozásainkat és munkavállalóinkat a tisztességtelen gyakorlatokkal szemben.”

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos a következőképpen fogalmazott: „A nyitott gazdaságoknak hatékony eszközökre van szükségük a tisztességes verseny érvényesítéséhez, különösen olyankor, amikor egyes országok nem akarnak a szabályok szerint játszani. Ez a jelentés azt mutatja, hogy piacvédelmi csapatunk minden eddiginél keményebben dolgozik a munkahelyek megőrzésén és az EU-nak a globális tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szembeni védelmén. A közelmúltban végrehajtott reformoknak köszönhetően gyorsabban tudunk fellépni, és a rendelkezésünkre álló eszközök jobban illeszkednek a jelenlegi globális gazdasági kihívásokhoz.”

A jelentés szerint az Európai Bizottság a megbízatásának kezdetétől – 2014 novemberétől – 2018 decemberéig 95 piacvédelmi intézkedést rendelt el. 2018 végén az EU-ban 93 végleges dömpingellenes intézkedés és 12 szubvencióellenes intézkedés volt hatályban. Ezek közel 44 százaléka az importált acéltermékekre vonatkozott. A hatályos intézkedések több mint kétharmada (68 százalék) a Kínából importált termékeket érintette.

Az EU piacvédelmi intézkedései megkönnyebbülést jelentenek az európai vállalatok számára. Egyes esetekben a vámok a tisztességtelenül árazott behozatal 99%-os csökkenését eredményezték. Ugyanakkor a vámok mértékét az EU úgy határozza meg, hogy az elegendő legyen a versenyfeltételek helyreállításához az uniós piacon, de ne jelentsen túl nagy terhet az uniós fogyasztók és a behozatalra támaszkodó ágazatok számára.

2018 legfontosabb eseményei

A piacvédelmi eszközökre vonatkozó jogszabályok alapos felülvizsgálata: Az EU 2018-ban megreformálta az uniós dömping- és szubvencióellenes jogszabályait, hogy hatékonyabban lehessen reagálni az uniós termelőket károsító tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokra. A változások gyorsabbá és átláthatóbbá tették a vizsgálatokat, és további hangsúlyt fektettek a kisebb vállalatok megsegítésére. Ezeket az új szabályokat 2018 óta kell alkalmazni az új vizsgálatok esetében, és egyúttal lehetőség nyílt magasabb vámszintek előírására a súlyos versenytorzulással fenyegető esetekben.

Folyamatos, élénk uniós piacvédelmi tevékenység: 2018-ban az EU 10 új vizsgálatot indított, amelyek közül négy érintett importált acéltermékeket. 14 esetben a Bizottság új intézkedések bevezetése mellett döntött. Az EU emellett 17 vizsgálatot indított a meglévő intézkedések felülvizsgálatára, és hét határozatot hozott a hatályban lévő intézkedések fenntartásáról. Ezen túlmenően a Bizottság három védintézkedési vizsgálatot indított: egyet az acélágazatban, kettőt pedig kétoldalú alapon Kambodzsával és Mianmarral a rizsre vonatkozóan.

Határozott fellépés az uniós acélgyártók védelme érdekében: Az Egyesült Államok által az acél- és alumíniumágazatban bevezetett intézkedéseket követően az EU védintézkedéseket hozott az említett intézkedések uniós acélágazatra gyakorolt káros hatások kezelése érdekében. Erre annak megakadályozása érdekében volt szükség, hogy a globális kereskedelem az EU felé terelődjön, ami az uniós acélgyártók gazdasági helyzetének súlyosbodásával fenyegetett volna.

A külföldi vizsgálatokban érintett uniós exportőrök erős és folyamatos védelme: a Bizottság mintegy 70, az uniós exportőröket célzó külföldi piacvédelmi vizsgálatba avatkozott be amiatt, hogy a piacvédelmi eszközöket indokolatlanul vagy visszaélésszerűen vették igénybe. Ezek közül számos esetben sikerült megakadályozni a vámok fenntartását vagy bevezetését. Jelenleg 174, az uniós exportőröket célzó piacvédelmi intézkedés van hatályban – ez a szám 2017-ben 162 volt. Ez a növekvő tendencia várhatóan a következő években is folytatódni fog.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-02 19:18:00
Újabb termékkör, a 8 tojásos levesbetét száraztészták gyártói és forgalmazói számára nyílt meg a lehetőség, hogy elnyerjék a KMÉ védjegy arany fokozatát. A Nébih által koordinált Termékmustra alapján 13 termék esetében igényelhetik a legjobbaknak járó elismerést.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS