Így tartották be a tagállamok az uniós jogot 2018-ban

2019. 07. 05., 12:42

Megjelent az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről szóló éves jelentés és az egységes piaci eredménytábla.

A polgárok és a vállalkozások csak akkor élvezhetik az egységes piacszámos előnyét, ha a közösen elfogadott szabályok a gyakorlatban is tényleg működnek – hangsúlyozza közleményében az Európai Bizottság.

Az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről szóló, 2018 évre vonatkozó éves jelentés

A 2018. évi jelentésből kiderül, hogy a folyamatban lévő kötelezettségszegési ügyek száma kismértékben (0,8 százalékkal) nőtt a 2017-es évhez képest (1559-ről 1571-re). A 2016-ban elért ötéves csúcs után kezdődött csökkenés révén azonban 2018-ban már 5 százalékkal kevesebb volt az ügyek száma A főbb érintett szakpolitikai területek közé többek között a környezetvédelem, a mobilitás és a közlekedés, valamint a belső piac, az ipar, a vállalkozáspolitika és a kkv-k tartoztak.

A késedelmes átültetéssel kapcsolatos lezáratlan ügyek száma Ciprus, Belgium és Spanyolország esetében volt a legmagasabb, Észtország, Dánia és Olaszország esetében pedig a legalacsonyabb. Az uniós jog nem megfelelő átültetését és/vagy helytelen alkalmazását illetően a tavalyi évben Spanyolország, Olaszország és Németország jegyezte a legtöbb folyamatban lévő ügyet, míg összességében a legkevesebbet Észtország könyvelhette el magának.2018-ban a szakpolitikai területek közül az uniós belső piac, az ipar, a vállalkozáspolitika és a kkv-k, valamint a mobilitás és a közlekedés terén indult a legtöbb kötelezettségszegési eljárás.

2018-ban a késedelmes átültetéssel kapcsolatos új kötelezettségszegési eljárások száma jelentősen, egynegyedével csökkent (a 2017-es ügyszám 558 volt, a 2018-as 419). A bizottság végül öt tagállam esetében fordult az Európai Unió Bíróságához, és kérte pénzügyi szankció kiszabását: Szlovénia (3 ügy: C-628/18, C-69/18 és C-188/18), Spanyolország (3 ügy: C-430/18, C-165/18 és C-164/18), valamint Belgium (C-676/18), Írország (C-550/18) és Románia (C-549/18) (egy-egy ügy).

Egységes piaci eredménytábla

Az egységes piaci eredménytábla részletes áttekintést nyújt arról, hogy 2018-ban miként alkalmazták az EU egységes piaci szabályait az Európai Gazdasági Térségben (EGT), mennyire nyitottak és integráltak az egyes piacok, valamint milyen mértékben járultak hozzá a tagállamok az egységes piac hatékonyabb működését szolgáló uniós eszközök kialakításához.

2018-as teljesítményük alapján a tagállamok 153 zöld, 137 sárga és 59 piros lapot kaptak. A zöld a kiváló, a sárga az átlagos, a piros pedig az átlagon aluli teljesítményt jelzi. Összességében Portugália, Szlovákia, Finnország, Svédország és Litvánia teljesített a legjobban, a legtöbb piros és sárga lapot pedig Spanyolország, Olaszország, Görögország és Luxemburg kapta.

Panaszok

A polgárok, a vállalkozások, a nem kormányzati szervezetek és más érdekelt felek az Europa portálon (Az Ön uniós jogai) keresztül elérhető online panaszbejelentő űrlap kitöltésével jelezhetik, ha úgy vélik, hogy sérült az uniós jog. A panaszok többsége 2018-ban a jogérvényesülést és a fogyasztói jogokat, az uniós belső piacot, az ipart, a vállalkozáspolitikát, a kkv-kat, valamint a foglalkoztatással és a szociális ügyekkel kapcsolatos kérdéseket érintette.

Ajánlott olvasmányok

Az uniós jog alkalmazásának ellenőrzéséről szóló, 2018. évre vonatkozó éves jelentés:

Egységes piaci eredménytábla (2019-es kiadás, a 2018-as adatok alapján):

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS