Hónapokon belül megkétszerezi az EU a rescEU tűzoltó flottáját

2023. 05. 30., 18:41

Az idei erdőtűzszezonban a rescEU megkétszerezi légi tűzoltási flottáját – jelentette be Janez Lenarčič válságkezelésért felelős biztos.

„A kontrollálatlan vegetációtüzek páneurópai problémává váltak, mert súlyosan veszélyeztetik az emberi életet, a megélhetést és a környezetet. 2022-ben összesen 20 uniós tagállamban regisztráltak az átlagosnál több leégett területet. A kontrollálatlan vegetációtüzek kockázata olyan területekre is kiterjedt, amelyeket ez a veszély korábban nem fenyegetett. A veszélyeztetett területek határa túllépett a földközi-tengeri régión. A kontrollálatlan vegetációtüzek elterjedése uniós szinten is határozott és gyors fellépést igényel. Köszönöm mindegyik országnak, amelyik hozzájárult, ahhoz, hogy az EU határozottabban tudjon fellépni az idei vegetációtűz-szezonban. Ezzel egyidejűleg felkérem a tagállamokat, hogy fokozzák a kontrollálatlan vegetációtüzek megelőzését célzó intézkedéseiket” – mondta Janez Lenarčič.

A rescEU tűzoltó flottája 2023-ban 

A rescEU tűzoltó-légijármű tartaléka 24 repülőgépet és 4 helikoptert foglal magában, ezeket 10 tagállam bocsátotta rendelkezésre:

  • két közepes, víz felvételére képes repülőgép Horvátországból
  • két könnyű repülőgép Ciprusról
  • két helikopter Csehországból
  • két közepes, víz felvételére képes repülőgép és egy helikopter Franciaországból
  • két könnyű repülőgép Németországból
  • két közepes, víz felvételére képes repülőgép és egy helikopter Görögországból
  • két közepes, víz felvételére képes repülőgép és két könnyű repülőgép Olaszországból
  • két könnyű repülőgép Portugáliából
  • két közepes, víz felvételére képes repülőgép Spanyolországból
  • négy könnyű repülőgép Svédországból

Emellett Ausztria, Bulgária, Finnország, Franciaország, Lettország, Málta, Németország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia csaknem 450 tűzoltót küld előzetesen Franciaországba, Görögországba és Portugáliába.

Kontrollálatlan vegetációtüzek

A kontrollálatlan vegetációtüzek megelőzését, a felkészültséget és a reagálást célzó intézkedések együttesen segítik elő az életmentést, a megélhetés és a környezet védelmét – emlékeztet az Európai Bizottság közleménye.

Az EU összehangolt megközelítést biztosít a kontrollálatlan vegetációtűz megelőzésére, előkészítésére és az azokra való reagálásra azokban az esetekben, amikor azok túlterhelik a nemzeti reagálási képességeket. Ha a kontrollálatlan vegetációtüzek által teremtett veszélyhelyzet nagyságrendje meghaladja az adott ország reagálási képességeit, az ország segítséget kérhet az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül. Aktiválását követően az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja koordinálja és finanszírozza a segítségnyújtást az uniós tagállamok és kilenc további részt vevő állam által önkéntesen rendelkezésre bocsátott támogatásból. Emellett az EU létrehozta az európai polgári védelmi eszköztárat azzal a céllal, hogy megfelelő volumenű, egyszerűen elérhető polgári védelmi kapacitás álljon rendelkezésre, amely lehetővé teszi. az erősebb és koherens kollektív reagálást. Amennyiben a vészhelyzet további életmentő segítségnyújtást tesz szükségessé, a rescEU tűzvédelmi tartaléka többletkapacitást biztosít az európai katasztrófák kezeléséhez.

Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központkorai előrejelző mechanizmusok – például az európai erdőtűz-információs rendszer – segítségével követi nyomon az erdőtüzek alakulását, míg az EU Kopernikusz katasztrófakezelési műholdas térképkészítési szolgáltatása a világűrből származó részletes információkkal egészíti ki a műveleteket.  

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS