Hónapokon belül megkétszerezi az EU a rescEU tűzoltó flottáját

2023. 05. 30., 18:41

Az idei erdőtűzszezonban a rescEU megkétszerezi légi tűzoltási flottáját – jelentette be Janez Lenarčič válságkezelésért felelős biztos.

„A kontrollálatlan vegetációtüzek páneurópai problémává váltak, mert súlyosan veszélyeztetik az emberi életet, a megélhetést és a környezetet. 2022-ben összesen 20 uniós tagállamban regisztráltak az átlagosnál több leégett területet. A kontrollálatlan vegetációtüzek kockázata olyan területekre is kiterjedt, amelyeket ez a veszély korábban nem fenyegetett. A veszélyeztetett területek határa túllépett a földközi-tengeri régión. A kontrollálatlan vegetációtüzek elterjedése uniós szinten is határozott és gyors fellépést igényel. Köszönöm mindegyik országnak, amelyik hozzájárult, ahhoz, hogy az EU határozottabban tudjon fellépni az idei vegetációtűz-szezonban. Ezzel egyidejűleg felkérem a tagállamokat, hogy fokozzák a kontrollálatlan vegetációtüzek megelőzését célzó intézkedéseiket” – mondta Janez Lenarčič.

A rescEU tűzoltó flottája 2023-ban 

A rescEU tűzoltó-légijármű tartaléka 24 repülőgépet és 4 helikoptert foglal magában, ezeket 10 tagállam bocsátotta rendelkezésre:

  • két közepes, víz felvételére képes repülőgép Horvátországból
  • két könnyű repülőgép Ciprusról
  • két helikopter Csehországból
  • két közepes, víz felvételére képes repülőgép és egy helikopter Franciaországból
  • két könnyű repülőgép Németországból
  • két közepes, víz felvételére képes repülőgép és egy helikopter Görögországból
  • két közepes, víz felvételére képes repülőgép és két könnyű repülőgép Olaszországból
  • két könnyű repülőgép Portugáliából
  • két közepes, víz felvételére képes repülőgép Spanyolországból
  • négy könnyű repülőgép Svédországból

Emellett Ausztria, Bulgária, Finnország, Franciaország, Lettország, Málta, Németország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia csaknem 450 tűzoltót küld előzetesen Franciaországba, Görögországba és Portugáliába.

Kontrollálatlan vegetációtüzek

A kontrollálatlan vegetációtüzek megelőzését, a felkészültséget és a reagálást célzó intézkedések együttesen segítik elő az életmentést, a megélhetés és a környezet védelmét – emlékeztet az Európai Bizottság közleménye.

Az EU összehangolt megközelítést biztosít a kontrollálatlan vegetációtűz megelőzésére, előkészítésére és az azokra való reagálásra azokban az esetekben, amikor azok túlterhelik a nemzeti reagálási képességeket. Ha a kontrollálatlan vegetációtüzek által teremtett veszélyhelyzet nagyságrendje meghaladja az adott ország reagálási képességeit, az ország segítséget kérhet az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül. Aktiválását követően az EU Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központja koordinálja és finanszírozza a segítségnyújtást az uniós tagállamok és kilenc további részt vevő állam által önkéntesen rendelkezésre bocsátott támogatásból. Emellett az EU létrehozta az európai polgári védelmi eszköztárat azzal a céllal, hogy megfelelő volumenű, egyszerűen elérhető polgári védelmi kapacitás álljon rendelkezésre, amely lehetővé teszi. az erősebb és koherens kollektív reagálást. Amennyiben a vészhelyzet további életmentő segítségnyújtást tesz szükségessé, a rescEU tűzvédelmi tartaléka többletkapacitást biztosít az európai katasztrófák kezeléséhez.

Veszélyhelyzet-reagálási Koordinációs Központkorai előrejelző mechanizmusok – például az európai erdőtűz-információs rendszer – segítségével követi nyomon az erdőtüzek alakulását, míg az EU Kopernikusz katasztrófakezelési műholdas térképkészítési szolgáltatása a világűrből származó részletes információkkal egészíti ki a műveleteket.  

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS