Gumiabroncsok energiahatékonysági címkézése: formálódik az új szabályozás

2019. 03. 06., 16:18

Az EU korszerűsíti a gumiabroncsok energiahatékonysági címkézésére vonatkozó szabályozását, és kiterjeszti annak hatályát a nehézgépjárművek gumiabroncsaira is.

A címkéket – melyeknek ezentúl a havas és a jeges útviszonyok közötti tapadásról is tájékoztatással kell szolgálniuk – a fogyasztók számára jobban látható helyen kell majd feltüntetni. Az Európai Tanács jóváhagyta a javasolt új szabályokra vonatkozó tárgyalási álláspontját.

„Az új szabályozás segítséget nyújt a fogyasztóknak abban, hogy a gumiabroncsok biztonsági és üzemanyag-hatékonysági jellemzőinek ismeretében megalapozottabb döntéseket hozhassanak. Hozzájárul majd ezenfelül a közúti közlekedési ágazat üvegházhatásúgáz-kibocsátásainak csökkentéséhez, elősegítve a Párizsi Megállapodás keretében tett uniós kötelezettségvállalások teljesítését” – mondta Anton Anton, Románia energiaügyi minisztere, a tanács soros elnöke.

A javaslat elemei

A tanács tárgyalási álláspontja egyértelműbbé teszi a jelenlegi szabályozási keretet és kiterjeszti annak hatályát. Aktualizálja a címkét és előírja, hogy az a havas és a jeges útviszonyok közötti tapadásra vonatkozó információt is tartalmazzon. A címke feltüntetésére vonatkozó új előírások – amelyek internetes és távértékesítés esetén is alkalmazandók – javítják majd a címke láthatóságát és elősegítik, hogy a fogyasztók az összes információ ismeretében hozhassanak döntést a vásárláskor. A rendelet a szabályozás betartatását is javítja, mivel előírja a gumiabroncsok termékadatbázisban való rögzítését.

A rendelet hatálya most először a tehergépjárművek és az autóbuszok gumiabroncsaira (C3 típusú gumiabroncsok) is kiterjed; korábban csak a személygépkocsik és kisteherautók abroncsaira vonatkozott a szabályozás. A tanács álláspontja lehetővé teszi azt is, hogy a későbbiekben az újrafutózott gumiabroncsokra is kiterjesszék a hatályt, amint alkalmas vizsgálati módszert sikerült kifejleszteni az ilyen gumiabroncsok teljesítményének mérésére. A felülvizsgálatra vonatkozó rendelkezés pedig lehetővé teszi a futásteljesítményre és a kopásra vonatkozó paraméterek bevezetését a jövőben, amennyiben rendelkezésre állnak a megfelelő vizsgálati módszerek.

Szükséges a szabályozás korszerűsítése

A gumiabroncsok címkézési rendszerének célja csökkenteni a közlekedési ágazatból származó üvegházhatásúgáz-kibocsátást és zajszennyezést, továbbá fokozni a közúti biztonságot a fogyasztóknak az általuk vásárolt abroncsok üzemanyag-hatékonysági, zajkeltési és biztonsági paramétereiről való tájékoztatása révén. Az uniós üvegházhatásúgáz-kibocsátások mintegy 22 százaléka a közúti közlekedésből származik; a gumiabroncsok – főként gördülési ellenállásuk okán – a jármű üzemanyag-fogyasztásának mintegy 5–10 százalékáért felelősek. Az abroncsok gördülési ellenállásának csökkentése tehát hozzájárul a kibocsátások csökkentéséhez, az üzemanyag-fogyasztás csökkenése pedig megtakarításokat eredményez a fogyasztók számára.

A jelenlegi jogszabályi keret felülvizsgálata rámutatott, hogy az abroncsok címkézése a címkék alacsony láthatósága és a betartatás hiányosságai miatt nem érte el teljes mértékben a célját – nevezetesen a közlekedésből származó üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentését –, ezért szükségessé vált a szabályozás korszerűsítése.

Miután az Európai Parlament is elfogadta az álláspontját, megkezdődhetnek az intézményközi tárgyalások – zárul az Európai Tanács közleménye.

Olvasnivaló

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-02-02 17:18:00
Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal meghívására 2023. január 30-31. között hazánkba látogatott a finn nukleáris hatóság főigazgatója, Petteri Tiippana, valamint Janne Nevalainen projektigazgató.