Gépjármű-jóváhagyás és -piacfelügyelet: hatályba léptek az új uniós szabályok

2020. 09. 04., 14:15

Az új szabályozás fokozza a típusjóváhagyások és vizsgálatok minőségét és függetlenségét, az uniós piacon már forgalomban lévő gépkocsik ellenőrzését, és megerősíti a teljes európai felügyeleti rendszert.

Szeptember 1-től alkalmazandó a gépjárművek jóváhagyásáról és piacfelügyeletéről szóló uniós rendelet. A 2018 májusában elfogadott új rendelet jelentősen átalakította és szigorúbbá tette a korábbi típusjóváhagyási és piacfelügyeleti rendszert. Fokozza a típusjóváhagyások és vizsgálatok minőségét és függetlenségét, az uniós piacon már forgalomban lévő gépkocsik ellenőrzését, és megerősíti a teljes európai felügyeleti rendszert.

Az új uniós szabályok legfőbb elemei az alábbiak:

  • Független és színvonalas tesztelés a járművek forgalomba hozatala előtt: az új gépjármű-típusok tesztelését és vizsgálatát végző műszaki szolgálatokat szigorú kritériumok alapján végzett független ellenőrzéseknek vetik alá tagállami kijelölésük megadása, illetve megújítása előtt. A nemzeti típusjóváhagyó hatóságok ezentúl egy közös szakmai értékelési rendszer alá fognak tartozni, biztosítandó a vonatkozó szabályok végrehajtását és következetes betartását bárhol az Unióban.
  • A már forgalomban lévő járművek ellenőrzése: az új keretrendszer javítja a már a piacon lévő és a kereskedésekben eladásra kínált járművek ellenőrzését is. Ezentúl a tagállamoknak rendszeresen meg kell vizsgálniuk bizonyos számú gépkocsit, és a területükön talált nem megfelelő járművekkel szemben védintézkedéseket léptethetnek életbe a típusjóváhagyást kiadó hatóság bevonása nélkül.
  • Európai szintű felügyelet: mindezeken felül most már a Bizottság is végezhet megfelelőség-ellenőrzéseket, akár laboratóriumokban, akár a közutakon is. Amennyiben egy gyártó megsérti a típusjóváhagyási jogszabályokat (pl. hatástalanító berendezéseket vagy hamis nyilatkozatokat használ), a Bizottság elrendelheti járműveinek visszahívását az uniós piacról, és gépkocsinként akár 30 000 eurós bírságot szabhat ki a gyártóra. Ilyen intézkedéseket eddig csak agépjárműtípust eredetileg jóváhagyó nemzeti hatóságok hozhattak.
Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 30., 16:10
Küldetésünk alapja, hogy a létrehozott üzleti kultúra utánunk is fennmarad. Ezt bontjuk le 5 éves periódusokra, melyeket éves terveken keresztül valósítunk meg – mondta az Üzletemnek Avidor András nemzetközi franchise és networking szakértő, a BNI Magyarország vezetője.
2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.
2022-12-05 15:13:56
Az energiaárak rendkívüli növekedése, a rekordmagas infláció és az általános gazdasági bizonytalanság szinte minden szektoron nyomot hagy. Míg a munkaerőpiacon egyelőre nem tapasztalni jelentős változásokat, kérdés, hogy ez meddig maradhat így.
2022-12-05 13:13:00
Idén december 5–18. között rendelte el a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzést dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára. Az egész országra kiterjedő kéthetes ellenőrzéssorozat idején a szakemberek fokozott jelenléte várható az élelmiszerlánc minden területén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS