Európai GDP-körkép: az EU „előre megy, nem hátra”

2023. 06. 08., 11:41

Az előző negyedévhez képest 0,1 százalékkal, 2022 első három hónapjához viszonyítva pedig 1,0 százalékkal nőtt a GDP az Európai Unióban 2023 első negyedévében.

Az Eurostat jelentése szerint 2023 első negyedévében a háztartások végső fogyasztási kiadásai 0,3 százalékkal csökkentek az előző negyedévhez viszonyítva (előző negyedév: mínusz 0,9 százalék). A kormányzati végső fogyasztási kiadások 0,9 százalékkal csökkentek (+0,4 százalék). A bruttó állóeszköz-felhalmozás 0,3 százalékkal nőtt (mínusz 2,8 százalék). Az export 0,1 százalékkal nőtt (mínusz 0,3 százalék); az import 1,3 százalékkal csökkent (mínusz 2,3 százalék).

Az előző negyedévhez viszonyítva a legerőteljesebb, 3,8 százalékos GDP-növekedést Lengyelországban mérték, a legnagyobb visszaesést pedig Írországban (mínusz 4,6 százalék).

2022 első negyedévéhez képest Romániában 2,8 százalékkal nőtt a GDP, Észtországban 3,7 százalékkal csökkent.

Magyarországon mindkét adat negatív: az előző negyedévhez képest 0,3, éves összevetésben pedig 1,1 százalékkal csökkent a GDP 2023 első három hónapjában.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS