Formatervezési minták: korszerűsíti az EU a 20 éves szabályozást

2023. 09. 26., 16:26

Az Európai Tanács elfogadta álláspontjait – „általános megközelítéseit” – a formatervezési mintákról szóló jogszabálycsomag javasolt felülvizsgálatáról.

A csomag két jogszabályt tartalmaz: a formatervezési minták oltalmáról szóló irányelvet, valamint a közösségi formatervezési mintákról szóló rendeletet. Az új szövegek a formatervezési mintákra vonatkozó húszéves jogszabályokat korszerűsítik. Céljuk megkönnyíteni az ipari formatervezési minták oltalmát, és az e területre vonatkozó uniós jogszabályokat hozzáigazítani a digitális világ és a 3D nyomtatás kihívásaihoz – olvasható a Tanács közleményében.

„A formatervezési minták megfelelő védelme életbevágó iparágunk versenyképessége szempontjából. Az új szabályok segítségével gyorsabban, megbízhatóbban és a digitális kor kihívásaihoz igazítottan lehet majd ösztönözni tervezőink és vállalkozásaink kreativitását, és egyúttal a hamisítás ellen is küzdeni tudunk” – mondta Héctor Gómez Hernández spanyol ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi miniszter.

A formatervezést nagy arányban alkalmazó iparágak az Unióban a GDP közel 16 százalékát és az összes munkahely 14 százalékát biztosítják.

A formatervezési minták oltalma a digitális korban

Az ipari formatervezési minta a termék külső megjelenését jelenti. A formatervezési minta által keltett vizuális vonzerő az egyik legfontosabb olyan tényező, amely befolyásolja, hogy egy fogyasztó melyik terméket létesíti előnyben egy másikkal szemben. A jó formatervezési minta fontos versenyelőnyt jelent a gyártók számára és növeli a termék értékét – a formatervezési mintákat tehát védeni kell a másolatokkal vagy utánzatokkal szemben.

A javasolt irányelv és rendelet a jelenleg hatályos, 1998-ban, illetve 2002-ben készült jogszabályokat aktualizálja. Segítségükkel egyszerűbb eljárás keretében lehet majd uniós szinten lajstromoztatni a formatervezési mintákat, az európai és a nemzeti szintű rendszerek közötti összhang pedig tovább nő. Az irányelv emellett olyan új szabályokat is bevezet, amelyek a 3D nyomtatással reprodukálható formatervezési mintákat védik.

A felülvizsgálat egyik legfontosabb célja, hogy tovább harmonizálja az összetett termékek javításához használt alkatrészek (pl. az autók karosszériáját alkotó elemek) formatervezési mintájának oltalmát. Ez a lépés liberalizálni fogja az alkatrészpiacot, aminek köszönhetően a fogyasztók alacsonyabb árakon vásárolhatnak majd alkatrészeket. A „javítási záradék” ugyan csak a leendő formatervezési mintákra vonatkozik, de további tíz évre fenntartja a már meglévő formatervezési minták oltalmát.

A Tanács álláspontja

A Tanács támogatja a csomag fő célkitűzéseit, de számos ponton javítja is a szöveget. Így többek között:
– korszerűsíti a formatervezési minta és a termék fogalmának meghatározását, hogy azok igazodjanak a digitális korhoz és a jövőbeli technológiai fejleményekhez; a „digitális” szót például a „nem fizikai” kifejezés váltja fel a fogalommeghatározásokban;
– egyszerűsíti a formatervezési minta ábrázolására vonatkozó követelményeket. Így például amennyiben a formatervezési minta ábrázolása kellően egyértelmű, a formatervezési mintát akkor is lajstromoztatni lehet, ha a lajstromozási kérelem időpontjában bizonyos dokumentumok még hiányoznak;
– rugalmasságot vezet be, ami lehetővé teszi a tervezők számára, hogy a formatervezési minta közzétételét legfeljebb 30 hónappal elhalasszák, ugyanakkor lehetőséget biztosít a tagállamoknak arra, hogy lehetővé tegyék a formatervezésiminta-oltalom jogosultjai számára, hogy a halasztást leállítsák, amikor ezt kérik (és nem csupán akkor, amikor a halasztási időszak lejár);
– egyértelművé teszi azokat a szabályokat, amelyek alapján egy formatervezésiminta-oltalmat meg lehet semmisíteni, lehetőséget adva a tagállamoknak arra, hogy egy közigazgatási jogorvoslati eljárásról rendelkezzenek, és így a feleknek ne kelljen bírósághoz fordulniuk;
– biztosítja, hogy a kizárólag a nemzeti oltalomért fizetendő díjak alacsonyabbak maradjanak az európai oltalomért fizetendőknél;
– lehetővé teszi a formatervezésiminta-oltalmak és a szerzői jogok halmozását, a nemzeti szerzői jogi jogszabályok által biztosított oltalmat is beleértve;
– 24 hónapos helyett 36 hónapos átültetési időszakról rendelkezik, hogy a tagállamoknak több idejük legyen meghozni az új jogszabály alkalmazásához szükséges intézkedéseket.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS