Európai témák 2019 első felében

2019. 01. 02., 16:32

Az Európai Parlament sűrű programmal köszönti az új évet. A legfontosabb „napirendi pontokat” a parlament webszerkesztősége foglalta össze.

Európai választások
A következő európai választásokat – az elsőt a Brexit után – 2019. május 23–26. között tartják. Az európaiak 705 képviselőt választanak, akik az új parlamentet alkotják. Ez választja meg az Európai Bizottság új elnökét. Kövesse a vitákat a posztért induló jelöltek között, és tájékozódjon arról, hogyan képviseli önt az EP!
Európa jövője
A képviselők és a tagállamok vezetői folytatják az Európa jövőjéről szóló vitasorozatot.
Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök, Juha Sipilä finn miniszterelnök és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a jövő év első vendégei.
Brexit
Az Egyesült Királyság feltehetőleg 2019 márciusában lép ki az EU-ból. A Brexitről való megállapodást a Parlament megszavazta.
Az EU hosszú távú költségvetése
A Parlament megegyezett az EU következő hosszú távú költségvetésének (2021–2027) prioritásairól és a tárgyalások mielőbbi megkezdésére kéri a Tanácsot. A képviselők szeretnének megegyezésre jutni még az európai választások előtt, hogy elkerüljék a fontos uniós programok késését.
Peszticidek engedélyezése
peszticidekkel kapcsolatos eljárásért felelős különbizottság januári jelentésével befejezi a munkáját. A bizottság a jelentéssel az emberi és állati egészséget, illetve a környezet védelmét a lehetséges legmagasabb szinten szeretné biztosítani.
Szabadkereskedelmi megállapodások
Márciusban a Parlament új lehetséges szabadkereskedelmi megállapodásokról tárgyal, ezúttal Szingapúrral és Mexikóval. Szingapúr az EU egyik fontos kereskedelmi partnere és több mint tízezer európai vállalatnak ad otthont. Az EU–Szingapúr szabadkereskedelmi megállapodás majdnem minden vámot eltörölne és leegyszerűsítené a kereskedelmet. Ha az EU megköti Mexikóval az egyezséget, a baromfit, sajtot, csokoládét és tésztát exportálók járnak majd a legjobban.
Új szabályok a stratégiai kommunikáció megerősítéséért
A képviselők egyeztetnek az EU stratégiai kommunikációjáról, hogy ellensúlyozni tudják a kívülről érkező propagandát. Az EU javítani szeretne a médiatudatosságon és fel akarja hívni a figyelmet a független és oknyomozó újságírás fontosságára és támogatására.
Informátorok védelme
A képviselők tovább dolgoznak az informátorok védelmének megerősítéséről szóló javaslaton. Erre az olyan közelmúltbeli botrányok irányították rá a figyelmet, mint a Dieselgate, a Luxleaks, a Panama Papers vagy a Cambridge Analytica.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS