Európai témák 2019 első felében

2019. 01. 02., 16:32

Az Európai Parlament sűrű programmal köszönti az új évet. A legfontosabb „napirendi pontokat” a parlament webszerkesztősége foglalta össze.

Európai választások
A következő európai választásokat – az elsőt a Brexit után – 2019. május 23–26. között tartják. Az európaiak 705 képviselőt választanak, akik az új parlamentet alkotják. Ez választja meg az Európai Bizottság új elnökét. Kövesse a vitákat a posztért induló jelöltek között, és tájékozódjon arról, hogyan képviseli önt az EP!
Európa jövője
A képviselők és a tagállamok vezetői folytatják az Európa jövőjéről szóló vitasorozatot.
Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök, Juha Sipilä finn miniszterelnök és Giuseppe Conte olasz miniszterelnök a jövő év első vendégei.
Brexit
Az Egyesült Királyság feltehetőleg 2019 márciusában lép ki az EU-ból. A Brexitről való megállapodást a Parlament megszavazta.
Az EU hosszú távú költségvetése
A Parlament megegyezett az EU következő hosszú távú költségvetésének (2021–2027) prioritásairól és a tárgyalások mielőbbi megkezdésére kéri a Tanácsot. A képviselők szeretnének megegyezésre jutni még az európai választások előtt, hogy elkerüljék a fontos uniós programok késését.
Peszticidek engedélyezése
peszticidekkel kapcsolatos eljárásért felelős különbizottság januári jelentésével befejezi a munkáját. A bizottság a jelentéssel az emberi és állati egészséget, illetve a környezet védelmét a lehetséges legmagasabb szinten szeretné biztosítani.
Szabadkereskedelmi megállapodások
Márciusban a Parlament új lehetséges szabadkereskedelmi megállapodásokról tárgyal, ezúttal Szingapúrral és Mexikóval. Szingapúr az EU egyik fontos kereskedelmi partnere és több mint tízezer európai vállalatnak ad otthont. Az EU–Szingapúr szabadkereskedelmi megállapodás majdnem minden vámot eltörölne és leegyszerűsítené a kereskedelmet. Ha az EU megköti Mexikóval az egyezséget, a baromfit, sajtot, csokoládét és tésztát exportálók járnak majd a legjobban.
Új szabályok a stratégiai kommunikáció megerősítéséért
A képviselők egyeztetnek az EU stratégiai kommunikációjáról, hogy ellensúlyozni tudják a kívülről érkező propagandát. Az EU javítani szeretne a médiatudatosságon és fel akarja hívni a figyelmet a független és oknyomozó újságírás fontosságára és támogatására.
Informátorok védelme
A képviselők tovább dolgoznak az informátorok védelmének megerősítéséről szóló javaslaton. Erre az olyan közelmúltbeli botrányok irányították rá a figyelmet, mint a Dieselgate, a Luxleaks, a Panama Papers vagy a Cambridge Analytica.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS