Európai Parlament: hatvan kilométerenként legyenek elektromos töltőállomások

2022. 10. 20., 12:51

„Jelenleg 377 ezer töltőállomás létezik az unióban, de ha a tagállamok betartották volna ígéreteiket, akkor mostanra már kétszer ennyi lenne.”

Az Európai Parlament szerdán 485 szavazattal, 65 ellenszavazat és 80 tartózkodás mellett elfogadta álláspontját arról, hogy fel kellene gyorsítani az autók, teherautók, vonatok és repülőgépek alternatív (például elektromos vagy hidrogén) töltési állomásainak kiépítését, és támogatni kellene a fenntartható járművek elterjedését. Az új szabályjavaslat az Irány az 55%! csomag részét képezi, amelynek célja, hogy az Unió 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább 55 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsásson ki.

Több elektromos töltésre szolgáló állomás

A képviselők kötelező minimumcélokat határoztak meg az alternatív üzemanyagokhoz szükséges infrastruktúra terén. A tagállamoknak 2024-ig kell bemutatni a célok elérését szolgáló terveiket.

A parlamenti álláspont szerint 2026-ra  az Unió legfontosabb útvonalai mentén 60 kilométerenként legalább egy, autókat kiszolgáló elektromos töltőállomást kell létesíteni. Ugyanez vonatkozna a teherautókra és a buszokra is, azonban nagyobb teljesítményű berendezésekkel és csak a TEN-T törzshálózaton. A szabálytervezet alól csak a legkülsőbb európai régiók, szigetek és nagyon kis forgalmú utak képeznek kivételt.

A képviselők a legfontosabb uniós útvonalak mentén hidrogén töltőállomások felállítását is javasolják (100 kilométerenként, szemben a Bizottság által javasolt 150 kilométerrel), és rövidebb határidőt szabnának a feladathoz (2028-ra, 2031 helyett).

Egyszerű töltés

Az alternatív üzemanyag-töltőállomások bármilyen márkájú jármű előtt nyitva állnának, és a fizetés egyszerűen zajlana. A megfizethető és összevethető árat kWh-ban vagy kg-onként kellene feltüntetni. A képviselők azt is elvárják, hogy 2027-re hozzanak létre egy uniós infopontot az alternatív üzemanyagokról, ahol bárki tájékozódhat majd a különböző töltőállomásokon elérhető üzemanyagról, a várakozási időről és az árakról.

 „Jelenleg 377 ezer töltőállomás létezik az unióban, de ha a tagállamok betartották volna ígéreteiket, akkor mostanra már kétszer ennyi lenne. Muszáj megoldanunk ezt a dekarbonizáció szempontjából szűk keresztmetszetet jelentő problémát, és a zöld megállapodás megmentése érdekében gyorsan ki kell építenünk az alternatív üzemanyagokhoz szükséges infrastruktúrát” – mondta Ismail Ertug (S&D, Németország) jelentéstevő.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS