Európai Parlament: hatvan kilométerenként legyenek elektromos töltőállomások

2022. 10. 20., 12:51

„Jelenleg 377 ezer töltőállomás létezik az unióban, de ha a tagállamok betartották volna ígéreteiket, akkor mostanra már kétszer ennyi lenne.”

Az Európai Parlament szerdán 485 szavazattal, 65 ellenszavazat és 80 tartózkodás mellett elfogadta álláspontját arról, hogy fel kellene gyorsítani az autók, teherautók, vonatok és repülőgépek alternatív (például elektromos vagy hidrogén) töltési állomásainak kiépítését, és támogatni kellene a fenntartható járművek elterjedését. Az új szabályjavaslat az Irány az 55%! csomag részét képezi, amelynek célja, hogy az Unió 2030-ra az 1990-es szinthez képest legalább 55 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsásson ki.

Több elektromos töltésre szolgáló állomás

A képviselők kötelező minimumcélokat határoztak meg az alternatív üzemanyagokhoz szükséges infrastruktúra terén. A tagállamoknak 2024-ig kell bemutatni a célok elérését szolgáló terveiket.

A parlamenti álláspont szerint 2026-ra  az Unió legfontosabb útvonalai mentén 60 kilométerenként legalább egy, autókat kiszolgáló elektromos töltőállomást kell létesíteni. Ugyanez vonatkozna a teherautókra és a buszokra is, azonban nagyobb teljesítményű berendezésekkel és csak a TEN-T törzshálózaton. A szabálytervezet alól csak a legkülsőbb európai régiók, szigetek és nagyon kis forgalmú utak képeznek kivételt.

A képviselők a legfontosabb uniós útvonalak mentén hidrogén töltőállomások felállítását is javasolják (100 kilométerenként, szemben a Bizottság által javasolt 150 kilométerrel), és rövidebb határidőt szabnának a feladathoz (2028-ra, 2031 helyett).

Egyszerű töltés

Az alternatív üzemanyag-töltőállomások bármilyen márkájú jármű előtt nyitva állnának, és a fizetés egyszerűen zajlana. A megfizethető és összevethető árat kWh-ban vagy kg-onként kellene feltüntetni. A képviselők azt is elvárják, hogy 2027-re hozzanak létre egy uniós infopontot az alternatív üzemanyagokról, ahol bárki tájékozódhat majd a különböző töltőállomásokon elérhető üzemanyagról, a várakozási időről és az árakról.

 „Jelenleg 377 ezer töltőállomás létezik az unióban, de ha a tagállamok betartották volna ígéreteiket, akkor mostanra már kétszer ennyi lenne. Muszáj megoldanunk ezt a dekarbonizáció szempontjából szűk keresztmetszetet jelentő problémát, és a zöld megállapodás megmentése érdekében gyorsan ki kell építenünk az alternatív üzemanyagokhoz szükséges infrastruktúrát” – mondta Ismail Ertug (S&D, Németország) jelentéstevő.

Európai Parlament

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS