Európai központ vizsgálja az algoritmusok átláthatóságát

Európai központ vizsgálja az algoritmusok átláthatóságát
2023. 04. 18., 10:22

„A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály olyan jogi eszközöket biztosított, melyek betekintést engednek a platformok által használt algoritmusok »fekete dobozába«.”

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja a spanyolországi Sevillában április 18-án hivatalosan megalapítja az algoritmusok átláthatóságával foglalkozó európai központot (ECAT).

digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály kockázatkezelési követelményeket ír elő az Európai Bizottság által online óriásplatformként és nagyon népszerű online keresőmotorként nyilvántartásba vett vállalatok számára. Ennek keretében ezeknek a platformoknak azonosítaniuk, elemezniük és mérsékelniük kell a platformjaikon jelentkező rendszerszintű kockázatok széles körét, többek között, hogy a jogellenes tartalmak és a dezinformáció miként terjeszthetők a szolgáltatásaik révén, valamint a platformjaiknak a véleménynyilvánítás szabadságára vagy a tömegtájékoztatás szabadságára gyakorolt hatását. Hasonlóképpen fel kell mérni és csökkenteni kell a nemi alapú online erőszakkal kapcsolatos, valamint a kiskorúak online védelmét és mentális egészségét érintő konkrét kockázatokat. A nyilvántartásba vett platformok és keresőprogramok kockázatcsökkentési terveit az Európai Bizottság független ellenőrzésnek és felügyeletnek veti alá.    

Az ECAT biztosítja a belső technikai és tudományos szakértelmet a Bizottság számára annak biztosításához, hogy az online óriásplatformok és a nagyon népszerű keresőprogramok által használt algoritmikus rendszerek megfeleljenek a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály kockázatkezelési, kockázatcsökkentési és átláthatósági követelményeinek. Ez magában foglalja többek között atechnikai elemzések elvégzését és az algoritmusok értékelését. Egy adatkutatókból, mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértőkből, társadalomkutatókból és jogi szakértőkből álló interdiszciplináris csoport a különböző szakértők szaktudását egyesítve értékelni fogja az algoritmusok működését, és bevált gyakorlatokat fog javasolni a hatásuk enyhítése érdekében. Ez döntő fontosságú lesz a nyilvántartásba vett vállalatok által benyújtott átláthatósági jelentések és kockázati önértékelések alapos elemzésének biztosításához, valamint ahhoz, hogy a Bizottság kérésére ellenőrizni lehessen a rendszereiket.

Ez a célkitűzés nem valósítható meg megfelelő kutatási és előrejelzési kapacitás nélkül, melynek biztosítása szintén szerves részét képezi az ECAT megközelítésének. A Közös Kutatóközpont kutatói a mesterséges intelligencia (MI) területén szerzett, hosszú múltra visszatekintő szakértelmükre fognak építeni és tovább fogják mélyíteni ismereteiket. Ez a szaktudás már fontos szerepet játszott más mérföldkőnek számító rendeletek – például a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya mesterséges intelligenciáról szóló összehangolt terv és annak 2021. évi felülvizsgálata – előkészítésében. Az ECAT kutatói nemcsak az online óriásplatformokból és a nagyon népszerű online keresőmotorokból eredő rendszerszintű kockázatok azonosítására és kezelésére fognak összpontosítani, hanem az algoritmusok hosszú távú társadalmi hatását is megvizsgálják – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Üdvözlő szavak

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök: „Multidiszciplináris szakértelemére támaszkodva az algoritmusok átláthatóságával foglalkozó európai központ csapata első alkalommal vizsgálja meg mélyre hatóan az online óriásplatformokat és a nagyon népszerű keresőprogramokat, hogy megtudja, hogyan működnek algoritmusaik, és hogyan járulnak hozzá az illegális és káros tartalmak terjedéséhez, melyeknek túl sok európai polgár lett kitéve.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos: Jelentős kapacitást teremtünk a Bizottságon belül a legnagyobb és leginnovatívabb technológiai vállalatok felügyeletére. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály olyan jogi eszközöket biztosított, melyek betekintést engednek a platformok által használt algoritmusok »fekete dobozába«. Ebben kulcsfontosságú szerepet fog játszani az ECAT-nél rendelkezésre álló technikai szakértelem.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos:A kutatás és a tudomány a digitális átalakulás alapköve. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak köszönhetően a kutatók most először hozzáférhetnek az online óriásplatformok és a nagyon népszerű keresőprogramok adataihoz. Az ECAT ennek nyomán elő fogja mozdítani egy globális kutatóközösség létrejöttét.”

Az algoritmusok átláthatóságával foglalkozó európai központ (ECAT)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS