Európai központ vizsgálja az algoritmusok átláthatóságát

Európai központ vizsgálja az algoritmusok átláthatóságát
2023. 04. 18., 10:22

„A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály olyan jogi eszközöket biztosított, melyek betekintést engednek a platformok által használt algoritmusok »fekete dobozába«.”

Az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontja a spanyolországi Sevillában április 18-án hivatalosan megalapítja az algoritmusok átláthatóságával foglalkozó európai központot (ECAT).

digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály kockázatkezelési követelményeket ír elő az Európai Bizottság által online óriásplatformként és nagyon népszerű online keresőmotorként nyilvántartásba vett vállalatok számára. Ennek keretében ezeknek a platformoknak azonosítaniuk, elemezniük és mérsékelniük kell a platformjaikon jelentkező rendszerszintű kockázatok széles körét, többek között, hogy a jogellenes tartalmak és a dezinformáció miként terjeszthetők a szolgáltatásaik révén, valamint a platformjaiknak a véleménynyilvánítás szabadságára vagy a tömegtájékoztatás szabadságára gyakorolt hatását. Hasonlóképpen fel kell mérni és csökkenteni kell a nemi alapú online erőszakkal kapcsolatos, valamint a kiskorúak online védelmét és mentális egészségét érintő konkrét kockázatokat. A nyilvántartásba vett platformok és keresőprogramok kockázatcsökkentési terveit az Európai Bizottság független ellenőrzésnek és felügyeletnek veti alá.    

Az ECAT biztosítja a belső technikai és tudományos szakértelmet a Bizottság számára annak biztosításához, hogy az online óriásplatformok és a nagyon népszerű keresőprogramok által használt algoritmikus rendszerek megfeleljenek a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály kockázatkezelési, kockázatcsökkentési és átláthatósági követelményeinek. Ez magában foglalja többek között atechnikai elemzések elvégzését és az algoritmusok értékelését. Egy adatkutatókból, mesterséges intelligenciával foglalkozó szakértőkből, társadalomkutatókból és jogi szakértőkből álló interdiszciplináris csoport a különböző szakértők szaktudását egyesítve értékelni fogja az algoritmusok működését, és bevált gyakorlatokat fog javasolni a hatásuk enyhítése érdekében. Ez döntő fontosságú lesz a nyilvántartásba vett vállalatok által benyújtott átláthatósági jelentések és kockázati önértékelések alapos elemzésének biztosításához, valamint ahhoz, hogy a Bizottság kérésére ellenőrizni lehessen a rendszereiket.

Ez a célkitűzés nem valósítható meg megfelelő kutatási és előrejelzési kapacitás nélkül, melynek biztosítása szintén szerves részét képezi az ECAT megközelítésének. A Közös Kutatóközpont kutatói a mesterséges intelligencia (MI) területén szerzett, hosszú múltra visszatekintő szakértelmükre fognak építeni és tovább fogják mélyíteni ismereteiket. Ez a szaktudás már fontos szerepet játszott más mérföldkőnek számító rendeletek – például a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabálya mesterséges intelligenciáról szóló összehangolt terv és annak 2021. évi felülvizsgálata – előkészítésében. Az ECAT kutatói nemcsak az online óriásplatformokból és a nagyon népszerű online keresőmotorokból eredő rendszerszintű kockázatok azonosítására és kezelésére fognak összpontosítani, hanem az algoritmusok hosszú távú társadalmi hatását is megvizsgálják – olvasható az Európai Bizottság közleményében.

Üdvözlő szavak

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök: „Multidiszciplináris szakértelemére támaszkodva az algoritmusok átláthatóságával foglalkozó európai központ csapata első alkalommal vizsgálja meg mélyre hatóan az online óriásplatformokat és a nagyon népszerű keresőprogramokat, hogy megtudja, hogyan működnek algoritmusaik, és hogyan járulnak hozzá az illegális és káros tartalmak terjedéséhez, melyeknek túl sok európai polgár lett kitéve.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos: Jelentős kapacitást teremtünk a Bizottságon belül a legnagyobb és leginnovatívabb technológiai vállalatok felügyeletére. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabály olyan jogi eszközöket biztosított, melyek betekintést engednek a platformok által használt algoritmusok »fekete dobozába«. Ebben kulcsfontosságú szerepet fog játszani az ECAT-nél rendelkezésre álló technikai szakértelem.”

Marija Gabriel, az innovációért, a kutatásért, a kultúráért, az oktatásért és az ifjúságért felelős biztos:A kutatás és a tudomány a digitális átalakulás alapköve. A digitális szolgáltatásokról szóló jogszabálynak köszönhetően a kutatók most először hozzáférhetnek az online óriásplatformok és a nagyon népszerű keresőprogramok adataihoz. Az ECAT ennek nyomán elő fogja mozdítani egy globális kutatóközösség létrejöttét.”

Az algoritmusok átláthatóságával foglalkozó európai központ (ECAT)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS