Európai Bizottság: ki kell dolgozni az oltási stratégiákat

2020. 10. 18., 11:00

Az Európai Bizottság listát állított össze a hatékony oltási stratégiák és a védőoltások alkalmazásának legfontosabb lépéseiről.

Az Európai Bizottság ismertette azokat az alapvető elemeket, melyeket a tagállamoknak Covid19 oltási stratégiájukat illetően figyelembe kellene venniük.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A biztonságos és hatékony oltóanyag nyújtja a legjobb esélyt arra, hogy legyőzzük a koronavírust és mindennapjaink visszatérjenek a megszokott kerékvágásba. Rengeteg munkát fektettünk abba, hogy megállapodásokat kössünk gyógyszeripari vállalatokkal és biztosítsuk a jövőben felhasználható vakcinaadagokat. Most arról kell gondoskodnunk, hogy teljes körűen felkészültek legyünk az oltóanyag bevezetésére. Oltási stratégiánkkal segítséget nyújtunk az uniós országoknak abban, hogy előkészítsék oltási kampányaikat: meghatározzák az elsőbbséget élvezők körét és a méltányos elosztás mikéntjét, továbbá védelmet nyújtsanak a leginkább veszélyeztetetteknek. A sikeres oltási kampányok feltétele, hogy már most megkezdjük a felkészülést.”

Az Európai Bizottság és a tagállamok – az oltóanyaggyártókkal kötött előzetes piaci kötelezettségvállalások alapján – egész Európának gondoskodnak a Covid19 elleni vakcinák előállításáról. Az Európai Gyógyszerügynökségnek minden oltóanyagot a biztonságra és a hatékonyságra vonatkozó rendszeresített szabványok alapján kell engedélyeznie. A tagállamoknak már most el kell kezdeniük a közös oltási stratégia kidolgozását.

A tagállamoknak többek között biztosítaniuk kell, hogy:

  • az oltási szolgálatok kellő kapacitással rendelkezzenek a Covid19 elleni oltások beadásához, ideértve a képzett munkaerőt, az orvostechnikai felszereléseket és a védőeszközöket;
  • az oltások könnyen hozzáférhetőek és megfizethetőek legyenek a célcsoportok számára;
  • felkészültek legyenek az eltérő tulajdonságokkal, tárolási és szállítási igényekkel rendelkező oltóanyagok alkalmazására, különösen a hűtési láncokat, a hűtöttáru-szállítást és a tárolókapacitásokat tekintve;
  • közérthető tájékoztatást folytassanak a Covid19 elleni oltóanyagok előnyeiről, kockázatairól és jelentőségéről, ezzel is erősítve a közvélemény bizalmát.

Minden tagállam egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a Covid19 elleni oltóanyagokhoz. A vakcinaadagok az alkalmazás bevezető szakaszában – az intenzív gyártás megkezdése előtt – korlátozott mennyiségben állnak majd rendelkezésre. A közlemény ezért rangsorolás nélkül mutat be példákat az elsőbbséget élvező csoportokra. Ilyenek például:

  • az egészségügyi ellátásban és tartós ápolás-gondozásban dolgozók;
  • a 60 év felettiek;
  • azok a személyek, akik egészségi állapotuk miatt fokozott kockázatnak vannak kitéve;
  • a kulcsfontosságú munkavállalók;
  • azok a személyek, akik nem tudják betartani a közösségi távolságtartást (kollégiumok, börtönök, menekülttáborok stb.);
  • a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzetű csoportok.

Amíg nem állnak rendelkezésre a Covid19 elleni jóváhagyott vakcinák, az egyéb alapvető egészségügyi és népegészségügyi szolgáltatások és programok folytonosságának megőrzése mellett az EU-nak továbbra is gondoskodnia kell a vírus terjedésének enyhítéséről. Ez elsősorban a veszélyeztetett csoportok védelme révén valósulhat meg, amellett, hogy a lakosság tudatosan törekszik a népegészségügyi intézkedések betartására. Amíg nem áll rendelkezésre a Covid19 elleni oltóanyag – és valószínűleg még az oltás bevezetésének kezdeti szakaszában is –, továbbra is a közösségi kockázatcsökkentő intézkedések (fizikai távolságtartás, a nyilvános helyek bezárása és a munkakörnyezet átalakítása) jelentik majd a Covid19-járvány ellenőrzés alatt tartását és kezelését szolgáló elsődleges népegészségügyi eszközöket.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 09. 26., 09:26
Siker volt megnyerni az első nagy ügyfeleket, a nagyobb, hosszú távú tendereket, a hazai és külföldi díjakat. A legnagyobb siker mégis az, hogy a mindennapokban azzal foglalkozhatok, ami érdekel és amit szeretek – mondta az Üzletemnek Mezei Georgina, a Morselli Employer Branding Ügynökség társalapító ügyvezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS