Európai Bizottság: ki kell dolgozni az oltási stratégiákat

2020. 10. 18., 11:00

Az Európai Bizottság listát állított össze a hatékony oltási stratégiák és a védőoltások alkalmazásának legfontosabb lépéseiről.

Az Európai Bizottság ismertette azokat az alapvető elemeket, melyeket a tagállamoknak Covid19 oltási stratégiájukat illetően figyelembe kellene venniük.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke így nyilatkozott: „A biztonságos és hatékony oltóanyag nyújtja a legjobb esélyt arra, hogy legyőzzük a koronavírust és mindennapjaink visszatérjenek a megszokott kerékvágásba. Rengeteg munkát fektettünk abba, hogy megállapodásokat kössünk gyógyszeripari vállalatokkal és biztosítsuk a jövőben felhasználható vakcinaadagokat. Most arról kell gondoskodnunk, hogy teljes körűen felkészültek legyünk az oltóanyag bevezetésére. Oltási stratégiánkkal segítséget nyújtunk az uniós országoknak abban, hogy előkészítsék oltási kampányaikat: meghatározzák az elsőbbséget élvezők körét és a méltányos elosztás mikéntjét, továbbá védelmet nyújtsanak a leginkább veszélyeztetetteknek. A sikeres oltási kampányok feltétele, hogy már most megkezdjük a felkészülést.”

Az Európai Bizottság és a tagállamok – az oltóanyaggyártókkal kötött előzetes piaci kötelezettségvállalások alapján – egész Európának gondoskodnak a Covid19 elleni vakcinák előállításáról. Az Európai Gyógyszerügynökségnek minden oltóanyagot a biztonságra és a hatékonyságra vonatkozó rendszeresített szabványok alapján kell engedélyeznie. A tagállamoknak már most el kell kezdeniük a közös oltási stratégia kidolgozását.

A tagállamoknak többek között biztosítaniuk kell, hogy:

  • az oltási szolgálatok kellő kapacitással rendelkezzenek a Covid19 elleni oltások beadásához, ideértve a képzett munkaerőt, az orvostechnikai felszereléseket és a védőeszközöket;
  • az oltások könnyen hozzáférhetőek és megfizethetőek legyenek a célcsoportok számára;
  • felkészültek legyenek az eltérő tulajdonságokkal, tárolási és szállítási igényekkel rendelkező oltóanyagok alkalmazására, különösen a hűtési láncokat, a hűtöttáru-szállítást és a tárolókapacitásokat tekintve;
  • közérthető tájékoztatást folytassanak a Covid19 elleni oltóanyagok előnyeiről, kockázatairól és jelentőségéről, ezzel is erősítve a közvélemény bizalmát.

Minden tagállam egyidejűleg, népességarányosan fog hozzájutni a Covid19 elleni oltóanyagokhoz. A vakcinaadagok az alkalmazás bevezető szakaszában – az intenzív gyártás megkezdése előtt – korlátozott mennyiségben állnak majd rendelkezésre. A közlemény ezért rangsorolás nélkül mutat be példákat az elsőbbséget élvező csoportokra. Ilyenek például:

  • az egészségügyi ellátásban és tartós ápolás-gondozásban dolgozók;
  • a 60 év felettiek;
  • azok a személyek, akik egészségi állapotuk miatt fokozott kockázatnak vannak kitéve;
  • a kulcsfontosságú munkavállalók;
  • azok a személyek, akik nem tudják betartani a közösségi távolságtartást (kollégiumok, börtönök, menekülttáborok stb.);
  • a hátrányos társadalmi-gazdasági helyzetű csoportok.

Amíg nem állnak rendelkezésre a Covid19 elleni jóváhagyott vakcinák, az egyéb alapvető egészségügyi és népegészségügyi szolgáltatások és programok folytonosságának megőrzése mellett az EU-nak továbbra is gondoskodnia kell a vírus terjedésének enyhítéséről. Ez elsősorban a veszélyeztetett csoportok védelme révén valósulhat meg, amellett, hogy a lakosság tudatosan törekszik a népegészségügyi intézkedések betartására. Amíg nem áll rendelkezésre a Covid19 elleni oltóanyag – és valószínűleg még az oltás bevezetésének kezdeti szakaszában is –, továbbra is a közösségi kockázatcsökkentő intézkedések (fizikai távolságtartás, a nyilvános helyek bezárása és a munkakörnyezet átalakítása) jelentik majd a Covid19-járvány ellenőrzés alatt tartását és kezelését szolgáló elsődleges népegészségügyi eszközöket.

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS