Erasmus+ program: impozáns számok a járvány első évéből

Erasmus+ program: impozáns számok a járvány első évéből
2021. 12. 16., 19:55

Az Erasmus+ 2020. évi éves jelentése szerint a program tavaly a Covid19-világjárvány ellenére csaknem 640 ezer külföldi tanulási tapasztalatot támogatott, és 20 400 projektnek és 126 900 szervezetnek nyújtott finanszírozást.

2020-ban az Erasmus+ teljes költségvetése 3,78 milliárd eurót tett ki, ami a 2019-es forrásokat 506 millió euróval haladja meg, ami 15 százalékos növekedést jelent. Az Erasmus 33 éves múltra visszatekintve a 2020-as kihívásokkal teli időszakban sem vesztett rezilienciájából; 1987-es elindítása óta összesen 11,7 millió résztvevőt támogatott – olvasható az Európai Bizottság jelentésében.

Az online tanulásra való hirtelen átállás rámutatott, hogy a digitális távmegoldások fontos szerepet töltenek be a tanításban és a tanulásban. Az Erasmus+ program tavaly 200 millió eurót bocsátott rendelkezésre kifejezetten a digitális átállásra.

A jelentés szerint az Erasmus+ program 2020-ban ismét nagyszámú résztvevőt és kedvezményezettet ért el:

– a felsőoktatás területén több mint 323 ezer hallgató és gyakornok, valamint 44 ezer munkatárs, szakember és oktató töltött külföldön tanulmányi, képzési vagy tanítási időszakot;

– a szakképzés területén több mint 185 600, a tanulók, munkatársak, szakemberek és oktatók mobilitását támogató tevékenység részesült társfinanszírozásban;

– közel 180 ezer fiatal és ifjúságsegítő részesült Erasmus+ finanszírozásban ifjúsági cserék vagy kifejezetten ifjúságsegítőknek szóló lehetőségek formájában;

– az Európai Sporthét új rekordot ért el: 32 600 rendezvényen több mint 15,6 millió európai vett részt.

2020-ban tovább bővültek az európai egyetemek alkotta szövetségek, amelyek jelenleg 280, Európa különböző részein működő felsőoktatási intézményből állnak. Az „Európai Egyetemek” olyan transznacionális szövetségek, amelyek emelik az európai felsőoktatás színvonalát és vonzerejét, és ösztönzik az intézmények közötti szoros, stratégiai jellegű, hosszú távú együttműködést, ami egyúttal az egyetemek hallgatóinak, oktatóinak, munkatársainak és szakembereinek is előnyös.

Az Erasmus+ földrajzilag igen széles hatókörű kezdeményezés. 2020-ban 34 ország vett részt a programban: a 27 uniós tagállam mellett az Egyesült Királyság, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország. A program emellett világszerte nyitva áll a partnerországok előtt is. Az Erasmus+ nemzetközi tevékenységei továbbra is hozzájárultak a Bizottság átfogó geopolitikai prioritásaihoz, különös tekintettel a Nyugat-Balkánra, a keleti és déli szomszédságra, valamint Afrikára. A nemzetközi költségvetés több mint felét az európai szomszédságra (a dél-mediterrán térségre, a Nyugat-Balkánra és a keleti partnerségre) különítették el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-05 10:10:13
Nálunk nem csupán a szavak szintjén érvényes az, hogy egy hajóban evezünk, hanem tényleg közösen, csapatként jutunk át egyik partról a másikra – mondta az Üzletemnek Csuhay Attila, az ingatlanprojektek menedzselésével foglalkozó GPM Kft. ügyvezető igazgatója.
2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS