Erasmus+ program: impozáns számok a járvány első évéből

Erasmus+ program: impozáns számok a járvány első évéből
2021. 12. 16., 19:55

Az Erasmus+ 2020. évi éves jelentése szerint a program tavaly a Covid19-világjárvány ellenére csaknem 640 ezer külföldi tanulási tapasztalatot támogatott, és 20 400 projektnek és 126 900 szervezetnek nyújtott finanszírozást.

2020-ban az Erasmus+ teljes költségvetése 3,78 milliárd eurót tett ki, ami a 2019-es forrásokat 506 millió euróval haladja meg, ami 15 százalékos növekedést jelent. Az Erasmus 33 éves múltra visszatekintve a 2020-as kihívásokkal teli időszakban sem vesztett rezilienciájából; 1987-es elindítása óta összesen 11,7 millió résztvevőt támogatott – olvasható az Európai Bizottság jelentésében.

Az online tanulásra való hirtelen átállás rámutatott, hogy a digitális távmegoldások fontos szerepet töltenek be a tanításban és a tanulásban. Az Erasmus+ program tavaly 200 millió eurót bocsátott rendelkezésre kifejezetten a digitális átállásra.

A jelentés szerint az Erasmus+ program 2020-ban ismét nagyszámú résztvevőt és kedvezményezettet ért el:

– a felsőoktatás területén több mint 323 ezer hallgató és gyakornok, valamint 44 ezer munkatárs, szakember és oktató töltött külföldön tanulmányi, képzési vagy tanítási időszakot;

– a szakképzés területén több mint 185 600, a tanulók, munkatársak, szakemberek és oktatók mobilitását támogató tevékenység részesült társfinanszírozásban;

– közel 180 ezer fiatal és ifjúságsegítő részesült Erasmus+ finanszírozásban ifjúsági cserék vagy kifejezetten ifjúságsegítőknek szóló lehetőségek formájában;

– az Európai Sporthét új rekordot ért el: 32 600 rendezvényen több mint 15,6 millió európai vett részt.

2020-ban tovább bővültek az európai egyetemek alkotta szövetségek, amelyek jelenleg 280, Európa különböző részein működő felsőoktatási intézményből állnak. Az „Európai Egyetemek” olyan transznacionális szövetségek, amelyek emelik az európai felsőoktatás színvonalát és vonzerejét, és ösztönzik az intézmények közötti szoros, stratégiai jellegű, hosszú távú együttműködést, ami egyúttal az egyetemek hallgatóinak, oktatóinak, munkatársainak és szakembereinek is előnyös.

Az Erasmus+ földrajzilag igen széles hatókörű kezdeményezés. 2020-ban 34 ország vett részt a programban: a 27 uniós tagállam mellett az Egyesült Királyság, Izland, Liechtenstein, Norvégia, Észak-Macedónia, Szerbia és Törökország. A program emellett világszerte nyitva áll a partnerországok előtt is. Az Erasmus+ nemzetközi tevékenységei továbbra is hozzájárultak a Bizottság átfogó geopolitikai prioritásaihoz, különös tekintettel a Nyugat-Balkánra, a keleti és déli szomszédságra, valamint Afrikára. A nemzetközi költségvetés több mint felét az európai szomszédságra (a dél-mediterrán térségre, a Nyugat-Balkánra és a keleti partnerségre) különítették el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS