Elkészült az uniós „oltási terv” – További intézkedéseket is javasol az Európai Bizottság

2021. 01. 20., 10:30

Az Európai Bizottság fontos intézkedéseket jelentett be a Covid19 elleni egységes fellépés érdekében.

Az Európai Bizottság intézkedéseket határozott meg a világjárvány elleni küzdelem fokozása céljából. Közleményében a testület felkéri a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel az oltási folyamatot az EU-ban: 2021 márciusáig minden tagállamban be kell oltani a 80 év felettiek legalább 80 százalékát, valamint az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók 80 százalékát. 2021 nyarára a tagállamoknak már a felnőtt népesség legalább 70 százalékát vakcinázniuk kell.

A vírus új változataiból eredő kockázatok kezelése érdekében a Bizottság felkéri továbbá a tagállamokat, hogy továbbra is írják elő a fizikai távolságtartást, korlátozzák a társadalmi érintkezést, küzdjenek a dezinformáció ellen, hangolják össze az utazási korlátozásokat, tegyék intenzívebbé a tesztelést, valamint fokozzák a kontaktkövetési és genomszekvenálási erőfeszítéseket. Mivel az elmúlt hetekben az esetek száma emelkedő tendenciát mutatott, az elkövetkező hónapokban többet kell tenni az egészségügyi rendszerek támogatása és a pandémiás fásultság kezelése érdekében, kezdve a vakcinázás általános felgyorsításától egészen a nyugat-balkáni, déli és keleti szomszédságbeli, valamint afrikai partnereink megsegítéséig.

A mai közlemény meghatározza a tagállamok, a Bizottság, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azon legfontosabb lépéseit, amelyek hozzájárulnak a kockázatok csökkentéséhez és a vírus megfékezéséhez:

A védőoltások bevezetésének felgyorsítása az EU-ban

 • 2021 márciusáig mind a 80 év felettiek, mind pedig az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók legalább 80 százalékát be kell oltani az egyes tagállamokban.
 • 2021 nyarára a tagállamoknak a teljes felnőtt lakosság 70 százalékát vakcinázniuk kell.
 • A Bizottság, a tagállamok és az EMA együtt fognak működni a vállalatokkal annak érdekében, hogy a lehető legteljesebb mértékben kihasználják az oltóanyag-gyártási kapacitás növelésében rejlő uniós potenciált.
 • A Bizottság együttműködik a tagállamokkal az oltási bizonyítványok terén, teljes összhangban az uniós adatvédelmi jogszabályokkal, ami biztosíthatja az ellátás folyamatosságát. 2021. január végéig közös megközelítést kell elfogadni a célból, hogy a tagállami bizonyítványok mielőbb alkalmazhatók legyenek az egészségügyi rendszerekben az EU-n belül és kívül is.

Tesztelés és genomszekvenálás

 • A tagállamoknak aktualizálniuk kell tesztelési stratégiáikat az új változatok figyelembevétele és az antigén gyorstesztek alkalmazásának kiterjesztése érdekében.
 • A genomszekvenálási aránynak mielőbb a pozitív teszteredmények legalább 5 százalékára, lehetőleg azonban inkább 10 százalékára kellene növekedniük a tagállamokban. Jelenleg számos tagállam a minták kevesebb mint 1 százaléka esetében végez ilyen vizsgálatot, ami nem elegendő a változatok kialakulásának nyomonkövetéséhez, illetve az új változatok kiszűréséhez.

Az egységes piac és a szabad mozgás megőrzése fokozottabb mérséklési intézkedések mellett

 • Intézkedéseket kell hozni a különféle utazási módokhoz kapcsolódó fertőzési kockázat további csökkentésére, például higiéniai és távolságtartási előírásokat kell alkalmazni a járműveken és az állomásokon.
 • Határozottan szorgalmazni kell a nem alapvető fontosságú utazások elhalasztását mindaddig, amíg a járványügyi helyzet jelentősen nem javul.
 • Az arányos utazási korlátozásokat – beleértve az utasok tesztelését is – fenn kell tartani azon személyek esetében, akik olyan területekről indulnak útnak, ahol nagyobb az aggodalomra okot adó vírusváltozatok előfordulási gyakorisága.

Európa vezető szerepe, nemzetközi szolidaritás

 • Az oltóanyagokhoz való korai hozzáférés biztosítása érdekében a Bizottságnak létre kell hoznia az „Európa együtt” (Team Europe) mechanizmust, amely révén koordinálásra kerül a tagállamok és a partnerországok által közösen alkalmazott oltóanyagok elosztása. Ennek lehetővé kell tennie, hogy a partnerországok megosszák egymással az uniós oltóanyag-stratégia által biztosított 2,3 milliárd dózishoz való hozzáférést, különös figyelemmel a Nyugat-Balkánra, keleti és déli szomszédságunkra, valamint Afrikára.
 • Az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak továbbra is támogatniuk kell a COVAX-eszközt, többek között az oltóanyagokhoz való korai hozzáférés biztosítása révén. Az „Európa együtt” már 853 millió eurót mozgósított a COVAX támogatására, ezzel a COVAX egyik legnagyobb donorja éppen az EU.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke leszögezte: „A védőoltás elengedhetetlen ahhoz, hogy kilábaljunk a válságból. Elegendő oltóanyagról gondoskodtunk az Európai Unió teljes lakossága számára. Most fel kell gyorsítanunk a szállítást és mielőbb végre kell hajtanunk a vakcinázást. Célunk, hogy a felnőtt népesség 70 százaléka nyárig be legyen oltva. Ez fordulópont lehet a vírus elleni küzdelmünkben. A járvány azonban csak akkor fog megszűnni, ha világszerte mindenki hozzájuthat az oltóanyaghoz. Fokoznunk kell erőfeszítéseinket, hogy segítséget nyújthassunk szomszédaink és távolabbi partnereink oltóanyaggal való ellátásához.”

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-21 21:51:00
Budapest után Siófok, Hajdúszoboszló, Hévíz, Balatonfüred, Bük, Zalakaros, Gyula, Sárvár, Szeged, Eger voltak a legnépszerűbb fürdővárosok az NTAK első féléves adata alapján – írja a turizmus.com.
2023-09-21 20:21:00
A debreceni lakáspiacon is jellemző a túlkínálat és a csökkenő forgalom, ezért a ténylegesen fizetni tudó vevők határozzák meg a piacot, azok az eladók tudják sikeresen értékesíteni a lakásukat, akik hajlandók az alkura, amely jelenleg elérheti akár a 10–15 százalékot is – mondta el Dupka Melinda, a Melinda Ingatlan tulajdonosa az ingatlan.com-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS