Elkészült az uniós „oltási terv” – További intézkedéseket is javasol az Európai Bizottság

2021. 01. 20., 10:30

Az Európai Bizottság fontos intézkedéseket jelentett be a Covid19 elleni egységes fellépés érdekében.

Az Európai Bizottság intézkedéseket határozott meg a világjárvány elleni küzdelem fokozása céljából. Közleményében a testület felkéri a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel az oltási folyamatot az EU-ban: 2021 márciusáig minden tagállamban be kell oltani a 80 év felettiek legalább 80 százalékát, valamint az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók 80 százalékát. 2021 nyarára a tagállamoknak már a felnőtt népesség legalább 70 százalékát vakcinázniuk kell.

A vírus új változataiból eredő kockázatok kezelése érdekében a Bizottság felkéri továbbá a tagállamokat, hogy továbbra is írják elő a fizikai távolságtartást, korlátozzák a társadalmi érintkezést, küzdjenek a dezinformáció ellen, hangolják össze az utazási korlátozásokat, tegyék intenzívebbé a tesztelést, valamint fokozzák a kontaktkövetési és genomszekvenálási erőfeszítéseket. Mivel az elmúlt hetekben az esetek száma emelkedő tendenciát mutatott, az elkövetkező hónapokban többet kell tenni az egészségügyi rendszerek támogatása és a pandémiás fásultság kezelése érdekében, kezdve a vakcinázás általános felgyorsításától egészen a nyugat-balkáni, déli és keleti szomszédságbeli, valamint afrikai partnereink megsegítéséig.

A mai közlemény meghatározza a tagállamok, a Bizottság, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) azon legfontosabb lépéseit, amelyek hozzájárulnak a kockázatok csökkentéséhez és a vírus megfékezéséhez:

A védőoltások bevezetésének felgyorsítása az EU-ban

 • 2021 márciusáig mind a 80 év felettiek, mind pedig az egészségügyi és szociális ellátásban dolgozók legalább 80 százalékát be kell oltani az egyes tagállamokban.
 • 2021 nyarára a tagállamoknak a teljes felnőtt lakosság 70 százalékát vakcinázniuk kell.
 • A Bizottság, a tagállamok és az EMA együtt fognak működni a vállalatokkal annak érdekében, hogy a lehető legteljesebb mértékben kihasználják az oltóanyag-gyártási kapacitás növelésében rejlő uniós potenciált.
 • A Bizottság együttműködik a tagállamokkal az oltási bizonyítványok terén, teljes összhangban az uniós adatvédelmi jogszabályokkal, ami biztosíthatja az ellátás folyamatosságát. 2021. január végéig közös megközelítést kell elfogadni a célból, hogy a tagállami bizonyítványok mielőbb alkalmazhatók legyenek az egészségügyi rendszerekben az EU-n belül és kívül is.

Tesztelés és genomszekvenálás

 • A tagállamoknak aktualizálniuk kell tesztelési stratégiáikat az új változatok figyelembevétele és az antigén gyorstesztek alkalmazásának kiterjesztése érdekében.
 • A genomszekvenálási aránynak mielőbb a pozitív teszteredmények legalább 5 százalékára, lehetőleg azonban inkább 10 százalékára kellene növekedniük a tagállamokban. Jelenleg számos tagállam a minták kevesebb mint 1 százaléka esetében végez ilyen vizsgálatot, ami nem elegendő a változatok kialakulásának nyomonkövetéséhez, illetve az új változatok kiszűréséhez.

Az egységes piac és a szabad mozgás megőrzése fokozottabb mérséklési intézkedések mellett

 • Intézkedéseket kell hozni a különféle utazási módokhoz kapcsolódó fertőzési kockázat további csökkentésére, például higiéniai és távolságtartási előírásokat kell alkalmazni a járműveken és az állomásokon.
 • Határozottan szorgalmazni kell a nem alapvető fontosságú utazások elhalasztását mindaddig, amíg a járványügyi helyzet jelentősen nem javul.
 • Az arányos utazási korlátozásokat – beleértve az utasok tesztelését is – fenn kell tartani azon személyek esetében, akik olyan területekről indulnak útnak, ahol nagyobb az aggodalomra okot adó vírusváltozatok előfordulási gyakorisága.

Európa vezető szerepe, nemzetközi szolidaritás

 • Az oltóanyagokhoz való korai hozzáférés biztosítása érdekében a Bizottságnak létre kell hoznia az „Európa együtt” (Team Europe) mechanizmust, amely révén koordinálásra kerül a tagállamok és a partnerországok által közösen alkalmazott oltóanyagok elosztása. Ennek lehetővé kell tennie, hogy a partnerországok megosszák egymással az uniós oltóanyag-stratégia által biztosított 2,3 milliárd dózishoz való hozzáférést, különös figyelemmel a Nyugat-Balkánra, keleti és déli szomszédságunkra, valamint Afrikára.
 • Az Európai Bizottságnak és a tagállamoknak továbbra is támogatniuk kell a COVAX-eszközt, többek között az oltóanyagokhoz való korai hozzáférés biztosítása révén. Az „Európa együtt” már 853 millió eurót mozgósított a COVAX támogatására, ezzel a COVAX egyik legnagyobb donorja éppen az EU.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke leszögezte: „A védőoltás elengedhetetlen ahhoz, hogy kilábaljunk a válságból. Elegendő oltóanyagról gondoskodtunk az Európai Unió teljes lakossága számára. Most fel kell gyorsítanunk a szállítást és mielőbb végre kell hajtanunk a vakcinázást. Célunk, hogy a felnőtt népesség 70 százaléka nyárig be legyen oltva. Ez fordulópont lehet a vírus elleni küzdelmünkben. A járvány azonban csak akkor fog megszűnni, ha világszerte mindenki hozzájuthat az oltóanyaghoz. Fokoznunk kell erőfeszítéseinket, hogy segítséget nyújthassunk szomszédaink és távolabbi partnereink oltóanyaggal való ellátásához.”

Európai Bizottság

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS