Elektromos és hagyományos járművek közös flottakövetése az új igény

2021. 05. 31., 18:45

Számos szállítmányozó vállalat komolyan mérlegeli, hogy elektromos járművekkel bővíti flottáját. A károsanyag-kibocsátás csökkentése és a fenntarthatóságra fektetett nagyobb hangsúly egy jól megfigyelhető trend a fuvarozók körében. Ugyanakkor a különböző típusú járművek nyomon követése kihívást jelent. Erre kínál megoldást az Eurowag eFleet Management alkalmazása, amelynek segítségével közös platformon irányíthatóak a flotta hagyományos és elektromos járművei.

Az uniós jogszabályok szigorú kibocsátás-csökkentést írnak elő a közúti fuvarozás számára. Az Európai Parlament és a Tanács 2019/631/EU rendelete előírja, például, hogy a személygépjármű-flottáknak 37,5 a furgonflottáknak pedig 31 százalékkal kell csökkenteniük a szén-dioxid-kibocsátásukat 2030-ig.

Az európai zöld „New Deal”-ben pedig az Unió kitűzte, hogy 2050-re Európa a világ első éghajlatsemleges kontinense legyen. A terv 90 százalékos kibocsátás-csökkentést vár a közlekedéstől, amelyet főleg alternatív üzemanyagokkal és elektromos járművekkel kívánnak elérni.

Súlyos büntetésekre számíthatnak majd azok a vállalatok, akik nem tartják be a kibocsátási határértékeket. A célok elérésének egyik kulcsa a flották elektromos járművekkel való bővítése. Jól látszik, hogy a szállítmányozó cégek már elindultak ezen az úton.

Míg öt évvel ezelőtt az Eurowag mindössze egyetlen partnere rendelkezett 3 db elektromos személygépkocsival, elektromos kamionja vagy kisteherautója egy sem volt, 2021-ben már 350 elektromos autó és 10 e-kamion egészíti ki a hagyományos flottát ugyanennél a partnernél. A teljes kezelt flottához képest ugyan kisebbségben vannak ezek az új típusú járművek, de a növekedés üteme kifejezetten gyors, így 2022-ben már százas nagyságrendű bővülésre számítunk partnereinknél.

Átfogó flottakövetés

Hogyan lehet hatékonyan alkalmazni az elektromos járműveket a flottában? A piacon már több megoldás is megjelent. Az egyik legújabb és legfejlettebb az Eurowag eFleet Management szolgáltatása. Az eFleet Management egy innovatív telematikai megoldás, amely egy kisméretű, az elektromos gépjárműbe telepített hálózati eszközből és egy szoftveres háttérből áll. Az eszköz kiolvassa a gépjármű adatait és a szoftveres rendszernek továbbítja azokat, hogy átfogó információt lehessen nyerni az elektromos flotta teljesítményéről, így az operátorok hatékonyan optimalizálhatják a működést.

A felhasználók minden információt megkapnak egyetlen képernyőn (Fleet Dashboard). Ezen látható az aktuális helymeghatározás, a sebesség, a még megtehető kilométerek száma, az akkumulátor állapota, parkolási idő stb. A rendszer kijelzi a legközelebbi töltőállomásokat, és lehetővé teszi egyedi töltési preferenciák beállítását, amihez töltési költségelemzést is biztosít. A mobil alkalmazás valós idejű flottakövetést biztosít, és segít a gépjárművezetőknek az útvonal optimalizálásában.

A fejlett telematikai szolgáltatás lehetővé teszi az elektromos járművek integrálását a meglévő flottába, és hatékony megoldást kínál mind a fosszilis üzemanyagot használó, mind az elektromos meghajtású, valamint a plug-in hibrid járművek kezeléséhez. A minden gépjárműtípusra kiterjedő, átfogó nézet többféleképpen, többek között nagy fokú rugalmassággal és kényelemmel segíti a flottakezelők munkáját.

A technológiai jövőkép része

Az Eurowagnél e-mobilitásra szakosodott szakértők és tanácsadók dolgoznak, akik flottahasznosítási elemzést készítenek az ügyfelek számára, és segítenek a megfelelő elektromos járművek kiválasztásában. Az elemzés számos tényezőt figyelembe vesz, például az átlagos futásteljesítményt, a napi futásteljesítményt, a töltőállomások rendelkezésre állását stb.

Ezzel a módszerrel szinte bármilyen vállalkozás megkezdheti az e-mobilitásra történő átállást.

Az Eurowag stratégiájának része a tiszta mobilitás elősegítése és az innovatív technológiák támogatása. A vállalat jövőképe, hogy a technológiai forradalom segítségével mindenki számára elérhető legyen a közúti szállítmányozás, és fenntartható pénzügyi és technológiai megoldások szülessenek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 09:10:00
A hazai villamosenergia-nagykereskedelmi piac meghatározó szereplőjeként az MVM Partner Zrt. rendszeresen értékesít áramot árverésein, speciális, máshol nem kapható termékek formájában is. Az egyenlő feltételek mentén lényegében bármely érintett piaci szereplő számára elérhető aukciók jelentős előnyöket kínálnak a potenciális vásárlóknak az egyéb lehetőségekhez képest.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS